search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:19
MENU CLOSE

First Republic Bank: Η κατάρρευση της μετοχής της προκαλεί πανικό στα χρηματιστήρια

26.04.2023 11:35
first_republic-bank-new

Εκνευρισμός και αβεβαιότητα επικρατεί στα Χρηματιστήρια μετά την κατάρρευση της αξίας της μετοχής της αμερικανικής τράπεζας First Republic Bank, που έκλεισε σχεδόν 50% κάτω, προκαλώντας φόβους ότι θα μπορούσε να είναι η τρίτη τράπεζα που θα βρεθεί σε περιδίνηση μετά την Silicon Valley Bank και την Signature Bank.

Η δραματική απομείωση της αξίας της μετοχής της τράπεζας επήλθε μόλις ανακοινώθηκε ότι μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 41% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που οδήγησε στα κόκκινα όλους τους δείκτες των μεγάλων Χρηματιστηρίων.

Η μετοχή της First Republic έφτασε σε ιστορικό χαμηλό με την ανακοίνωση της μείωσης των καταθέσεων παρόλο που ένα κονσόρτιουμ τραπεζών έσπευσε να κάνει ένεση ρευστότητας ρίχνοντας 30 δισεκατομμύρια για αποφευχθεί άλλη μία τραπεζική κατάρρευση. Αν δεν επενέβαιναν οι άλλες τράπεζες, οι καταθέσεις στην First Republic εκτιμάται ότι θα έπεφταν πάνω από το 50%.

Η First Republic Bank ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της κατά 20-25% για να μειώσει τα κόστη. Η απόσυρση καταθέσεων από την συγκεκριμένη τράπεζα είχε αρχίσει στον απόηχο της κατάρρευσης των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, αλλά από το τέλος Μαρτίου παρατηρήθηκε σχετική σταθεροποίηση. Πάντως το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει υποστεί απώλειες καταθέσεων ύψους 102 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που δείχνει πόσο δύσπιστοι είναι και οι καταθέτες.

«Είδαμε μία απροσδόκητο εκροή καταθέσεων. Αλλά η δραστηριότητα στις καταθέσεις έχει εξισορροπηθεί από το τέλος Μαρτίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Μάικλ Ρόφλερ, προσθέτοντας ότι από το τέλος Μαρτίου μέχρι τις 21 Απριλίου οι καταθέσεις μειώθηκαν μόλις κατά 1,7%, κάτι που αποδίδεται στην εκταμίευση χρημάτων για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πελατών. Η κερδοφορία της τράπεζας έπεσε κατά 33% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ωστόσο οι ανησυχίες είναι έντονες στις διεθνείς αγορές, που φοβούνται μία επιστροφή σε τραπεζική κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση έως τα τέλη Οκτωβρίου για τις ενστάσεις

S&P: Προχώρησε σε αναβαθμίσεις ελληνικών τραπεζών

Ο πληθωρισμός «χτύπησε» τον πραγματικό μισθό στην Ελλάδα – Μειώθηκε 7,4% το 2022

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:19