search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:32
MENU CLOSE

Ρωσία: Το θέατρο Μπολσόι αποσύρει το μπαλέτο «Νουρέγιεφ» (Videos)

27.04.2023 14:22
bolsoi-theatre-new

Ένας νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη ρωσική Δούμα, δημιουργεί ένα απίστευτο επεισόδιο που δεν έχει προηγούμενο στα πολιτιστικά πράγματα της Ρωσίας.

Βάσει λοιπόν ενός νόμου που απαγορεύει όχι μόνο την προώθηση της LGBTQ+ κουλτούρας, αλλά και κάθε απεικόνιση LGBTQ+ συμπεριφοράς, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ εκδιώκεται βίαια από τον χώρο που ήταν κυριολεκτικά το δεύτερο σπίτι του.

Ο «Νουρέγιεφ», ως παράσταση αυτή τη φορά, εκδιώκεται από το επιβλητικό κτίριο και από το πρόγραμμα των Μπαλέτων Μπολσόι, αφού η ομώνυμη παράσταση «Νουρέγιεφ», ένα σύγχρονο μπαλέτο που βιογραφεί χορευτικά αυτόν τον θρύλο του σύγχρονου κλασικού μπαλέτου της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης κρίθηκε «ανάρμοστη» και ακυρώθηκε από τις παραγωγές των Μπαλέτων Μπολσόι.

Αυτό έγινε διότι με τον καινούριο νόμο ήταν πρακτικά αδύνατον να απεικονιστεί η ομοφυλοφιλική σεξουαλικότητα του Νουρέγιεφ, και να σκιαγραφηθούν οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις που ανέπτυξε ο Ρώσος χορευτής όσο ζούσε στο εξωτερικό, μετά τη φυγή του και την αποστασία του από τη Σοβιετική Ένωση, το 1961.

Το έργο

Το έργο και οι χορογραφίες του μπαλέτου που φέρνουν την υπογραφή του σκηνοθέτη Κίριλ Σερεμπρένικοφ, έχουν περάσει πολλές περιπέτειες στη Ρωσία, από τότε που ο πρόεδρος Πούτιν έχει επιβάλλει τη στροφή στις συντηρητικές αξίες, μέσα στα πλαίσια μιας ευρύτερης εθνικιστικής πολιτικής, την οποία στηρίζει και η Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας.

Το έργο που έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2017, αρκετούς μήνες αφότου ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, το είχε χαρακτηρίσει «gaypropaganda». Αρχικά το ανέβασμα του έργου ακυρωνόταν διαρκώς λόγω «τεχνικών ατελειών», και έπαψε τελικά να παίζεται από το 2021. Όσες παραστάσεις είχαν προγραμματιστεί για το 2022, ακυρώθηκαν αμέσως μόλις ο Σερεμπρένικοφ δήλωσε ότι θεωρεί τον πρόεδρο Πούτιν αποκλειστικά υπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σερεμπρένικοφ, που είχε συλληφθεί το 2017, και πέρασε δύο χρόνια σε «κατ’ οίκον περιορισμό» αφού πρώτα πλήρωσε μια υπέρογκη εγγύηση, είναι ένας από τους διασημότερους σύγχρονους Ρώσους σκηνοθέτες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή του:

«Αυτός ο εγκληματικός νόμος ψηφίστηκε ειδικά για να απαγορευτεί η συγκεκριμένη παράσταση, και να αποσυρθούν από τα βιβλιοπωλεία κάποια επικίνδυνα βιβλία. Το παιχνίδι είναι στημένο…»

Ο Σερεμπρένικοφ συμπλήρωσε το μήνυμά του επισυνάπτοντας και δύο ουράνια τόξα, που θεωρούνται σύμβολα της ευρύτερης LGBTQ+ κοινότητας.

Ο γενικός διευθυντής των Μπολσόι, Βλαντίμιρ Ούριν, αρνήθηκε να μπει σε διάλογο με τους δημοσιογράφους, και δήλωσε λακωνικά τα εξής:

«Ο ‘’Νουρέγιεφ’’ αποσύρθηκε από το πρόγραμμα των Μπαλέτων Μπολσόι βάσει αυτού του νόμου που απαγορεύει κάθε τι που προωθεί τις ‘’μη παραδοσιακές αξίες’’».

Η υπόθεση έχει διχάσει τους πνευματικούς ανθρώπους στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος με την Ουκρανία έχει φέρει στην επιφάνεια τα πιο πρωτόγονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά της ρωσικής κοινωνίας.

Η Τάνια Λόξινα, μέλος του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε:

«Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Νουρέγιεφ εκτός από σπουδαίος χορευτής ήταν και ένας άντρας ανοικτά ομοφυλόφιλος. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν έπρεπε να παιχτεί το έργο στα Μπαλέτα Μπολσόι. Δεν ήταν αρμόζων».

Έτσι, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο Ρώσος χορευτής που δόξασε το ρωσικό κλασικό μπαλέτο, ο καλλιτέχνης που ξέφυγε από τους πράκτορες της KGB στο Παρίσι, το 1961, και αποσκίρτησε από την καταπίεση της Σοβιετικής Ένωσης αναζητώντας στη Δύση την ελευθερία του ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης, εκτοπίζεται για δεύτερη φορά από την αγαπημένη του Μόσχα, πέφτοντας αυτή τη φορά θύμα του ορθόδοξου νέο-πουριτανισμού.

Δυστυχώς, κάθε πόλεμος έχει και τις παράπλευρες απώλειές του.

Διαβάστε επίσης:

Πικάσο: Σε δημοπρασία σπάνιο πορτρέτο της μούσας του, αξίας 40 εκατ. δολαρίων (photos)

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, θρίλερ και «Ο Μπο Φοβάται» με τον Χοακίν Φίνιξ

Φρέντι Μέρκιουρι: Στο σφυρί 1.500 προσωπικά αντικείμενα του σταρ των Queen (Videos/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:28