search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 14:35
MENU CLOSE

Mega: Το μυθιστόρημα «Το ναυάγιο» στα πλάνα του καναλιού (video)

28.04.2023 14:21
navagio_petroulakis_mega_2804_new

«SOS από Ηράκλειον. Στίγμα μας: 36ο 52′ Β., 24ο 08′ Α. Βυθιζόμαστε!». Το σήμα αυτό σχεδιάζεται να γίνει «εικόνα». Η πλέον πολύνεκρη ναυτική τραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας ετοιμάζεται να γίνει σειρά για το Mega, εκτός απροόπτου.

Το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 1966 κάτω από κακές καιρικές συνθήκες το οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον» απέπλευσε από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό τον Πειραιά. Έπνεαν άνεμοι με ένταση έως εννέα Μποφόρ.

Στις 2.06 τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου, πια, κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, εκπέμπει το τραγικό μήνυμα: «SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36 μοίρες 52 Β, 24 μοίρες 08 Α, Βυθιζόμεθα». Ακολούθησε απόλυτη σιγή. Δύο φορές μόνο ακούστηκε το σήμα κινδύνου.

Από τον έντονο κυματισμό φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο δεν ήταν καλά ακινητοποιημένο στο γκαράζ του πλοίο, έπεσε πάνω στην δεξιά μπουκαπόρτα του. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Τον Απρίλιο του 2021 κυκλοφόρησε το πεζογράφημα «Το ναυάγιο» (εκδ. Μίνωας) του Σπύρου Πετρουλάκη. Με θέμα το πολύνεκρο ναυάγιο. Μια ιστορία που κινείται στο παρελθόν και στο παρόν.

Ο Πετρουλάκης κράτησε το τραγικό γεγονός και πάνω του «έχτισε» μια ιστορία με έρωτες, ρομαντισμό και συγκίνηση. Μια σκληρή, συνάμα τρυφερή ιστορία, με κλιμάκωση στην πλοκή της ενώ με τη χρήση του πρωθύστερου εμπλουτίζεται με ιστορίες και πορείες ζωής που θα αναμετρηθούν με το σήμερα.

Η ιστορία της σειράς, όπως συμβαίνει στο βιβλίο, έχει στο επίκεντρο της ιστορίες ανθρώπων, παιχνίδια της μοίρας τα οποία τις επηρέασαν.

Ο συγγραφέας βάζει μια νέα γυναίκα να κάνει «διαδρομές» στο παρελθόν και το παρόν της. Η Άρτεμις Πανοπούλου, τρείς ημέρες έπειτα από το θάνατο της γιαγιά της, Ειρήνης, ανακαλύπτει αποκόμματα εφημερίδων. Στα πρωτοσέλιδα το ναυάγιο του «Ηράκλειον». Η γυναίκα που αντικρίζει σε κυκλωμένη φωτογραφία τής θυμίζει τη γιαγιά της. Ίδιο όνομα, ίδιο πρόσωπο, μα διαφορετικό επώνυμο και αντιλαμβάνεται ότι ήταν μεταξύ εκείνων που επέβαιναν στο μοιραίο φέρι μποουτ κλειστού τύπου.

Δίχως να το γνωρίζει, η Άρτεμις, η οποία έως τότε ζούσε στο εξωτερικό και μετακόμισε στην Αθήνα, έχει στα χέρια της ένα κουβάρι με αγκαθωτά νήματα, που, καθώς ξετυλίγεται, τα αγκάθια του χώνονται βαθιά στην καρδιά της.

Το εγχείρημα της τηλεοπτικής μεταφοράς του βιβλίου έχει αναλάβει η JK Productions και τη σκηνοθεσία θα κάνει ο Γιάννης Χαριτίδης (υποψήφιος το 2018 για βραβείο «Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με τον «Καουμπόη» του Θάνου Τοκάκη σε απολαυστική ερμηνεία Μανώλη Μαυρομματάκη).

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Τσίπρας: Συνέντευξη απόψε στο Kontra και την Αναστασία Γιάμαλη

Η εξαιρετική «Οδός Πολυδούρη» στο Τρίτο πρόγραμμα με την Ιωάννα Παππά

«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Στο Netlfix και η ταινία της Μιμής Ντενίση! (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 14:35