search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:12
MENU CLOSE

Βρετανία: Σκοτεινές αποκαλύψεις για τον ρόλο των προγόνων του βασιλιά Καρόλου στο εμπόριο σκλάβων στις ΗΠΑ

28.04.2023 06:00
prince_charles_new

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή προγόνων της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με το εμπόριο σκλάβων στην Αμερική. Πρόγονοι του βασιλιά Καρόλου αγόραζαν και εκμεταλλεύονταν σκλάβους σε φυτείες καπνού στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με έρευνα του Guardian.

Ντοκουμέντο που αποκαλύφθηκε σε αρχεία αποκαλύπτει ότι ένας από τους προγόνους του βασιλιά ενεπλάκη στην αγορά τουλάχιστον 200 σκλάβων από την εταιρία Royal African Company (RAC) το 1686, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το έγγραφο αυτό αναφέρεται σε οδηγίες προς τον καπετάνιο ενός δουλεμπορικού πλοίου να παραδώσει αφρικανούς σκλάβους στον Έντουαρντ Πορτέους, ιδιοκτήτη φυτείας καπνού στη Βιρτζίνια και σε άλλα δύο άτομα. Ο γιος του Πορτέους, Ρόμπερτ, κληρονόμησε την περιουσία του πατέρα του και στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αγγλία, το 1720.

Αργότερα μία άμεση απόγονος, η Φράνσις Σμιθ, παντρεύτηκε τον αριστοκράτη Κλοντ Μπόους-Λάιον, 14ο κόμη του Στράθμορ. Η μικρότερη κόρη του ζευγαριού ήταν η Ελίζαμπεθ Μπόους-Λάιον, η βασιλομήτωρ και εγγονή τους ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ. 

Τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την σχέση της βασιλικής οικογένειας με την εκμετάλλευση σκλάβων από την Αφρική εντοπίστηκαν από την ερευνήτρια Ντεζιρέ Μπαπτίστ, η οποία έκανε έρευνα για τις σχέσεις της Εκκλησίας της Αγγλίας με το εμπόριο σκλάβων στη Βιρτζίνια για τις ανάγκες ενός έργου που έγραφε.

 Η αποκάλυψη αυτή ακολουθεί την δημοσίευση στον Guardian ενός εγγράφου που αποδεικνύει την σχέση ενός εμπόρου σκλάβων, του Έντουαρντ Κόλστον με την βρετανική μοναρχία. Το νέο ντοκουμέντο που αποκαλύφθηκε από ενδελεχή έρευνα στα αρχεία της Royal African Company, δείχνει την άμεση σχέση που είχε η οικογένεια Ουίνδσορ με την διακίνηση σκλάβων από την Αφρική. Στο έγγραφο αυτό στελέχη της RAC δίνουν οδηγίες στον καπετάνιο ενός δουλεμπορικού να παραδώσει «νέγρους» στον Έντουαρντ Πορτέους.

Το δουλεμπόριο και οι πρόγονοι των Ουίνδσορ

Η Royal African Company ήταν υπεύθυνη για τη διακίνηση 180.000 σκλάβων από την Αφρική και έτυχε βασιλικών προνομίων από αρκετούς Άγγλους βασιλείς. 

«Με τον πρώτο ούριο άνεμο και τον καιρό που θα στείλει ο Θεός, αφού λάβετε την παρούσα, θα αποπλεύσετε από τον ποταμό Τάμεση με το πλοίο  Speedwell και είθε να έχετε τον καλύτερο πλου μέχρι τη Νήσο Τζέιμς στον ποταμό Γκάμπια… Ο πράκτοράς μας στο πλοίο θα επιβιβάσει 200 νέγρους και όσους περισσότερους μπορεί, για να μπορεί το πλοίο να τους μεταφέρει άνετα και να παραδοθούν στον ποταμό Πότομακ του Μέριλαντ, στους κυρίους Έντουρντ Πορτέους, Κρίστοφερ Ρόμπινσον και Ρίτσαρντ Γκάρντινερ», αναφέρει το ντοκουμέντο που αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Ντεζιρέ Μπαμπίστ, που περιέχει τις οδηγίες της εταιρίας που έκανε το δουλεμπόριο προς τον καπετάνιο του δουλεμπορικού πλοίου.

Στη διαθήκη του  Έντουαρντ Πορτέους, που είναι άλλο ένα ντοκουμέντο που μελέτησε η Μπαπτίστ, αναφέρεται ότι ο Πορτέους αφήνει κληρονομιά στον γιό του Ρόμπερτ «νέγρους».

Οι σκοτεινές σελίδες της Βιρτζίνια

Η Βιρτζίνια είναι μια πολιτεία που έχει γράψει μαύρες σελίδες στην αμερικανική ιστορία, καθώς εκεί έφταναν τα πλοία με τους Αφρικανούς σκλάβους. Η πολιτειακή νομοθεσία είχε διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξουδετερώνεται εγκαίρως οποιαδήποτε προσπάθεια των σκλάβων να εξεγερθούν και στα μέτρα που είχαν νομοθετηθεί περιλαμβανόταν η μαστίγωση και ο ακρωτηριασμός.  Ένας από τους νόμους ανέφερε ότι «ένας σκλάβος που δίνει ψευδή στοιχεία θα λαμβάνει 39 χτυπήματα με μαστίγιο και στη συνέχεια τα αυτιά του θα καρφώνονται σε ξύλινο κολάρο που θα περνά στο λαιμό του για μισή ώρα, μετά την οποία τα αυτιά μπορεί να κόβονται»…

Η εξέγερση των σκλάβων που έγινε το 1663 στην κομητεία Κλάουτσεστερ, όπου είχε τις φυτείες καπνού ο προγονός της βασιλομήτωρος της Βρετανίας, κατεστάλη χωρίς έλεος και σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Willamsburg «πολλά ματωμένα κεφάλια κρέμονταν από τις καμινάδες των σπιτιών, σε μία ανατριχιαστική υπενθύμιση προς τους άλλους σκλάβους».

Ο Κάρολος «λαμβάνει υπόψη» τις αποκαλύψεις

Εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ σχολιάζοντας τις πρώτες αποκαλύψεις που έκανε ο Guardian δήλωσε ότι ο βασιλιάς Κάρολος «λαμβάνει σοβαρά υπόψη» το θέμα της δουλείας και διαβεβαίωσε ότι ο μονάρχης υποστηρίζει την έρευνα στο πλαίσιο της κατανόησης των «συνεχιζόμενων συνεπειών της δουλείας». 

Ωστόσο ακτιβιστές για την ισότητα και την καταβολή αποζημιώσεων στους απογόνους των Αφρικανών σκλάβων επισημαίνουν ότι ο βασιλιάς θα έπρεπε να κάνει ένα βήμα πιο πέρα και να παραδεχτεί τα ιστορικά γεγονότα. 

Εκπρόσωπος του παλατιού ερωτηθείς για την περιουσία της οικογένειας Ουίνδσορ στη Βιρτζίνια, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα σχόλιο πριν από την τελετή ενθρόνισης του Καρόλου. 

Διαβάστε επίσης:

Κένυα: Συνελήφθη τηλε-ευαγγελιστής για «μαζικές δολοφονίες οπαδών του»

Τουρκία: «Ανάσταση» Ερντογάν και τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν για το Ακούγιου

Συναγερμός στη Μαδρίτη: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς – 2 νεκροί και 5 τραυματίες (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09