search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:02
MENU CLOSE

«Είμαστε μαζί σου!»

30.04.2023 06:00
mara-koykoydaki-new

Όταν τον Αύγουστο του 2022, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έτρεξε πρώτο την καμπάνια σχετικά με τις γυναικοκτονίες και τα περιστατικά έμφυλης βίας, έθετε στο  δημόσιο διάλογο τις παραμέτρους για την αντίδραση και την αντιμετώπιση της οργανωμένης Πολιτείας στα φαινόμενα αυτά.  

Η απονομή Δικαιοσύνης, η ενίσχυση και η συγκρότηση επιπλέον απαραίτητων δομών για την ουσιαστική υποστήριξη των γυναικών, η ασφαλής απομάκρυνση τους από το κακοποιητικό περιβάλλον, η εγγύηση όρων  εργασίας, αποτελούν μόνο κάποια από τα σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο της συζήτησης των λύσεων.  

Η συζήτηση αυτή απαιτεί μια διαφορετική οπτική, που δεν εστιάζει στην καταστολή, αλλά στην πρόληψη, στην προστασία των ευάλωτων και στον συνδυασμό πολιτικών ασφαλείας και πρόνοιας.  

Η ιστορική μας παρακαταθήκη είναι και η πυξίδα μας. Ποιος ήταν ο φορέας θέσπισης του οικογενειακού δικαίου;  

Ποιος ήταν ο φορέας που έδρασε ως πραγματικός επιταχυντής στην ισότητα των φύλων;  

Ποιος ήταν ο φορέας που όχι απλά συμβολικά, αλλά ουσιαστικά αξιοποίησε τις γυναίκες στελέχη του σε σημαντικές θέσεις ευθύνης κι εξακολουθεί να το κάνει;  

Ποιος είναι ο φορέας, ο οποίος πρωτοστατεί με προτάσεις, ουσία και επιχειρήματα στην προσπάθεια να υπάρξει επιτέλους αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουμε την έμφυλη βία, την ακραία μορφή της δηλαδή τις γυναικοκτονιες και την ύπαρξη ίσων ευκαιριών για όλες και όλους; 

Το κομματικό μας σύστημα έχει ακόμα να κάνει πολλά βήματα προόδου. Γιατί είναι εντελώς διαφορετικό το να είναι ένα κόμμα πραγματικά προοδευτικό, με το να φοράει το μανδύα του προοδευτικού με απώτερο σκοπό την υφαρπαγή ψήφων και τα φαινόμενα να τα ερμηνεύει κατά το δοκούν κάθε φορά. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν υπάρχουν. Είναι ακόμα χειρότερο δε, να μην αντιλαμβανόμαστε πόσο βαθιά πληγώνει αυτή η συμπεριφορά τον πραγματικά προοδευτικό κόσμο του τόπου αυτού.  

Κάτι που αποδείχτηκε και πολύ πρόσφατα, στην εξαιρετικά δυσάρεστη υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.  

Υπόθεση που έπρεπε να ξεκινά και να σταμάτα στη Δικαιοσύνη. Ως μια υπόθεση που αφορά σε σοβαρά ποινικά αδικήματα. Ως μία υπόθεση ακραίας σεξουαλικής και σωματικής βίας. Τελικά όμως, δυστυχώς για ακόμα μια φορά, εξελίχθηκε σε μια υπόθεση κρεμασμένη στα μανταλάκια της παραφιλολογίας, της παραπολιτικής, της επικοινωνιακής διαχείρισης και εκμετάλλευσης.  

Φτάσαμε στο σημείο να ασχολούμαστε δυο μέρες με την ανεκδιήγητη υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στο βωμό της άκριτης «τοποθέτησης» της για το θέμα επικαλέστηκε αμφιβόλου ποιότητος περιφερειακό έντυπο. Δεν επιτρέπεται πια να δίνουμε κανένα ελαφρυντικό με βάση μικροκομματικές ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες.  

Η έμφυλη βία, δυστυχώς, είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, που πλήττει στην πλειοψηφία του γυναίκες, νεαρά κορίτσια και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Οφείλουμε όλες και όλοι απερίφραστα να καταδικάζουμε κάθε περιστατικό βίας. Γι’ αυτό και όταν μιλάμε για αρχές και αξίες οφείλουμε να αξιολογούμε τις πράξεις και τα πρόσωπα, όχι την πολιτική τους ταυτότητα.  

Και όπως αναφέρθηκε πριν η πρόληψη αποτελεί αναγκαιότητα.  Όχι ως μια γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά ως δυναμική κοινωνική παρέμβαση, που εξελίσσεται μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών. Προϋποθέτει δράσεις εντός οικογένειας, εντός σχολείου, εντός χώρου εργασίας, εντός κοινωνίας. 

Και αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν πλειάδα πολιτικών. Καταπολέμηση των αρνητικών προτύπων, σύγκρουση με τα στερεότυπα, λειτουργία κοινωνικών τμημάτων στους Δήμους για την ευαισθητοποίηση των τοπικών σχολικών μονάδων, προσαρμογή νομοθεσίας στις σύγχρονες διαστάσεις του φαινομένου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι μερικές μόνο πτυχές της δυνατότητας παρέμβασης Κράτους και Αυτοδιοίκησης.  

Η κοινωνική ενότητα και η κοινή αντίδραση είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε, είναι η λύση. Χωρίς κομματικά πρόσημα. Εντός πλαισίου όμως κοινών αρχών και αξιών, που σίγουρα μπορούμε να εντοπίσουμε.  

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε στον πυρήνα μας αυτήν τη στόχευση. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τραγικά φαινόμενα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα παλέψουμε έτσι ώστε να υπάρξει ένα νέο πολιτικό παράδειγμα, ένα διαφορετικό πολιτικό ήθος. Με την κοινωνία στο προσκήνιο, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουμε στην πράξη ότι “είμαστε μαζί σου!”  

Η Μάρα Κουκουδάκη είναι υποψ. Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Πολιτική Επιστήμων, Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού του ΠΑΣΟΚ & μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής 

Διαβάστε επίσης:

Η εθνική μας κυριαρχία κεντρικό θέμα στις τουρκικές εκλογές!

Ρυθμίσεις χρεών χωρίς αντίκρισμα

Καλοδεχούμενη κι ας άργησε – Δικαίωση για γεωπόνους, δασολόγους και ιχθυολόγους αποφοίτους των Γεωπονικών Σχολών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59