search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:46
MENU CLOSE

Καλοδεχούμενη κι ας άργησε – Δικαίωση για γεωπόνους, δασολόγους και ιχθυολόγους αποφοίτους των Γεωπονικών Σχολών

26.04.2023 06:00
kefalidou_new

Μετά από παρέμβαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ επιτέλους δικαιώθηκαν οι Πτυχιούχοι Γεωτεχνικών Σχολών και αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι απόφοιτοι των Γεωτεχνικών Σχολών 13 τμημάτων Γεωπονίας σε 7 πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια σε αδιέξοδο, μη μπορώντας να ασκήσουν επάγγελμα.

Ως γνωστόν, το θέμα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τμημάτων ΑΕΙ 5ετούς φοίτησης, που έχει ως κατεύθυνση τη Γεωπονία, τη Δασολογία και την Ιχθυολογία δημιουργήθηκε όταν, τις παραμονές των εκλογών του 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νόμο 4610/2019, πρόχειρα και βιαστικά, προχώρησε στη δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων με καταργήσεις και συγχωνεύσεις των ΤΕΙ της χώρας, χωρίς σχεδιασμό και στρατηγική και χωρίς να ενδιαφερθεί για το μέλλον των Σχολών και των αποφοίτων τους.

Το ίδιο το κράτος -που ίδρυσε αυτά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα- και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και του ΥΠΑΑΤ, αρνήθηκαν για 4 χρόνια να βρουν λύση, αδιαφόρησαν και άφησαν αρρύθμιστα θέματα ζωτικής σημασίας για τους φοιτητές και τους απόφοιτους, δημιουργώντας οικονομικά προβλήματα, επαγγελματικές ανισότητες και κοινωνικούς αποκλεισμούς, χωρίς καμιά δικαιολογία.

Νέα παιδιά που είχαν φοιτήσει, διαβάσει και εξεταστεί επί 5 χρόνια στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας, πήραν πτυχίο χωρίς αντίκρισμα και στερούνταν επαγγελματικών δικαιωμάτων. Το παράδοξο είναι ότι οι 4ετούς φοίτησης πτυχιούχοι των ΤΕΙ μπορούν να ασκήσουν επάγγελμα, ενώ οι νέοι πτυχιούχοι 5ετούς φοίτησης δεν μπορούν.

Μπροστά σε αυτόν τον ανορθολογισμό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά από ουσιαστική διαβούλευση με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, τους αποφοίτους, τους γονείς και την κοινωνία, κατέθεσε τροπολογία που δίνει λύση με δίκαιο και ρεαλιστικό τρόπο στο ζήτημα.

Αποτελεί μονόδρομο πλέον η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πτυχιούχων των ίδιων ειδικοτήτων. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα και να ξέρει ο κάθε ενδιαφερόμενος τι προοπτική έχει, τελειώνοντας μια Σχολή Γεωπονίας, ζητήσαμε την προσθήκη της ονομασίας των τμημάτων, που εφεξής θα έχουν πρόσβαση στα επαγγελματικά δικαιώματα, και την απάλειψη όλων των γραφειοκρατικών προϋποθέσεων που έθετε η Κυβέρνηση, όπως η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), μετά από γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Μετά από τις πάνδημες αντιδράσεις που υπήρξαν, με παραιτήσεις ακαδημαϊκών, διαμαρτυρίες φοιτητών και γονέων, πλούσια αρθρογραφία και μεγάλη κοινωνική πίεση και κατακραυγή, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει την λογική των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για το πόσο αποτελεσματικά μπορούμε να λειτουργήσουμε, όταν με συντονισμένες ενέργειες και σαφή στόχο αναλαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες.

Στην ρύθμιση εντάχθηκαν ονομαστικά τα τμήματα των γεωπονικών σχολών, από τα οποία αποκτούν απευθείας οι πτυχιούχοι γεωπόνοι, δασολόγοι και ιχθυολόγοι 5ετούς φοίτησης τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και δεύτερον, προστίθεται συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο 60 ημερών, μέσα στο οποίο πρέπει το ΓΕΩΤΕΕ να γνωμοδοτήσει για την απόδοσή τους.

Το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων όμως δεν περιορίζεται μόνο στις Γεωπονικές Σχολές. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει και θα κληθεί σύντομα να βρει λύση για σειρά Σχολών, που χρόνια τώρα καρκινοβατούν, αναζητώντας επαγγελματική προοπτική για τους αποφοίτους τους.

Λίγο πριν τους τίτλους τέλους της παρούσας κυβέρνησης, έγινε μια καλή αρχή. Αλλά δεν φτάνει. Η πολιτεία έχει χρέος και μάλιστα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό να δίνει λύσεις και να αίρει αδικίες και καθυστερήσεις οφειλόμενες στην δική της ανεπάρκεια.

*Η Χαρά Κεφαλίδου είναι Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Διαβάστε επίσης:

Θα καούμε στο (προεκλογικό) ζέσταμα

Γιατί ΚΚΕ λοιπόν;

Το πόρισμα Μητσοτάκη «καίει» Μητσοτάκη. Εγκατάλειψη, συγκάλυψη, ιδιωτικοποίηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:42