search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:00
MENU CLOSE

Αιχμές από Politico για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

03.05.2023 15:45
efimerides-new

«Η Ελλάδα είναι χάλια για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με νέα έκθεση» αναφέρει το Politico με αφορμή την έκθεση των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση του Τύπου στη χώρα και την ελευθερία των δημοσιογράφων να κάνουν αποκαλύψεις και ρεπορτάζ.

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα ήρθε τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2023 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η Ελλάδα κατατάσσεται τώρα στην 107η θέση, ακριβώς πίσω από το Κατάρ και την Ταϊλάνδη, και με χειρότερες επιδόσεις από χώρες όπως ο Νίγηρας, το Λεσότο και η Αϊτή, όπως δείχνει η κατάταξη της οργάνωσης για την ελευθερία του Τύπου.

Η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της κατά μια θέση σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά η συνολική της βαθμολογία μειώθηκε ελαφρά στο 55,2 στα 100, από 55,5 το 2022. Η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Σουηδία είναι οι καλύτερες στην κατηγορία, με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 88 έως πάνω 95.

Οι κύριοι λόγοι για την ελλιπή βαθμολογία της Ελλάδας περιλαμβάνουν την αυθαίρετη παρακολούθηση δημοσιογράφων από υπηρεσίες πληροφοριών που χρησιμοποιούν το λογισμικό υποκλοπής Predator — που αποκαλείται η «μεγαλύτερη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022» από την RSF — αλλά και η κυβερνητική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης, οι καταχρηστικές αγωγές και η ανεπαρκής νομική προστασία.

Η δολοφονία του 2021 του δημοσιογράφου του εγκλήματος Γιώργου Καραϊβάζ επίσης δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, αναφέρει η έκθεση. Η Ελλάδα ήταν ήδη η χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2022», καταλήγει το Politico.

Ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου της RSF κατατάσσει τις χώρες από το 0 έως το 100 (το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης).

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2023: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση – Πώς πήγε η πρώτη πρόβα του Victor Vernicos (Video)

Disney+: Eτοίμασε σειρά για την Άννα Φρανκ και την οικογένεια που την έκρυψε (Photos/Video)

Σασμός – Spoiler: Η Αργυρώ «λυγίζει» απέναντι στη σκληρή στάση του Αστέρη (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:55