search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 05:17
MENU CLOSE

Ιράν: Νέα κατάσχεση ελληνόκτητου τάνκερ στα στενά του Ορμούζ

03.05.2023 16:04
TANKER NIOVI

Το Ιράν κατέσχεσε ένα δεύτερο πετρελαιοφόρο μέσα σε μια εβδομάδα την Τετάρτη στα ύδατα του Κόλπου, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η τελευταία κλιμάκωση μιας σειράς κατασχέσεων ή και επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στα ύδατα του Κόλπου από το 2019.

Πρόκειται για ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο που συνδέεται με τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη το οποίο δεσμεύτηκε από το Ιράν στα στενά του Ορμούζ, όπως μετέδωσε το εξειδικευμένο site Tradewinds.

Σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, το πλήρωμα του Niovi αποτελείται από 30 ναυτικούς. Όλοι τους είναι από τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα, με εξαίρεση τον καπετάνιο, ο οποίος είναι Έλληνας πολίτης γεννημένος το 1970.

Οι ελληνικές αρχές θα παρέμβουν στις ιρανικές αρχές για λογαριασμό του πλοιάρχου.

Ο πέμπτος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με έδρα το Μπαχρέιν δήλωσε ότι το πετρελαιοφόρο Niovi με σημαία Παναμά κατασχέθηκε από το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGCN) στις 6:20 π.μ. ενώ περνούσε από τα στενά του Ορμούζ.

Στην πρώτη απάντησή του το Ιράν, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι το πετρελαιοφόρο κατασχέθηκε με δικαστική εντολή μετά από καταγγελία από έναν ενάγοντα, μετέδωσε το δικαστικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το περιστατικό έρχεται μετά την κατάσχεση του Ιράν την Πέμπτη ενός πετρελαιοφόρου με σημαία των Νήσων Μάρσαλ στον Κόλπο του Ομάν που ονομάζεται Advantage Sweet. Αυτό το δεξαμενόπλοιο κρατείται από τις ιρανικές αρχές στο Μπαντάρ Αμπάς, ανακοίνωσε την Τρίτη το μητρώο σημαίας των Νήσων Μάρσαλ.

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι πιστεύει ότι η κατάσχεση του Advantage Sweet από το Ιράν ήταν απάντηση σε πρόσφατη κατάσχεση φορτίου πετρελαίου μέσω δικαστικής απόφασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο δεξαμενόπλοιο Suez Rajan των Νήσων Μάρσαλ.

Το πετρελαιοφόρο Niovi που κατασχέθηκε την Τετάρτη ταξίδευε από το Ντουμπάι προς το λιμάνι Φουτζέιρα των ΗΑΕ όταν αναγκάστηκε από σκάφη του IRGCN να αλλάξει πορεία προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Το Niovi ανέφερε για τελευταία φορά τη θέση του στις 02:31 την Τετάρτη στα ανοικτά των ακτών του Ομάν στο Στενό του Ορμούζ με προορισμό το Fujairah, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων Refinitiv.

Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο ιδιοκτήτης του Niovi είναι η Grand Financing Co και το πλοίο διαχειρίζεται η Smart Tankers με έδρα την Ελλάδα, η οποία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ, ένα στενό σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

«Η αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις σε αυτές τις περιοχές συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρές απειλές για τα εμπορικά πλοία», ανέφερε το νηολόγιο της σημαίας των Νήσων Μάρσαλ σε γνωμοδότηση την Τρίτη.

«Συσχετίζεται με αυτές τις απειλές η πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού ή εσφαλμένης αναγνώρισης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθετικές ενέργειες».

Από το 2019, έχουν σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων στη ναυτιλία στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, έχουν σταματήσει από τον Σεπτέμβριο εξαιτίας μιας σειράς σειρά ζητημάτων, όπως η βίαιη καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων από την Ισλαμική Δημοκρατία, η πώληση drones από την Τεχεράνη στη Ρωσία και η επιτάχυνση του πυρηνικού της προγράμματος.

Διαβάστε επίσης:

Γκιουλσέν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε η ποπ σταρ της Τουρκίας

Δάφνη Γκίνες: Η μυστήρια πρώην κυρία Σπύρου Νιάρχου μιλάει για την «χρυσή» φυλακή (videos)

Ρωσία: Απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν από το Κίεβο – Επίθεση με drones στο Κρεμλίνο (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20