search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:01
MENU CLOSE

Ανδρουλάκης κατά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με επιστροφή στο… 2010

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2280
04/05/2023
05.05.2023 06:00
pasok_androulakis_0405_new

Το… γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχίζει τη ρητορική κατά του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη ως πιθανό κυβερνητικό εταίρο του Νίκου Ανδρουλάκη σε μία κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, σηκώνουν στο ΠΑΣΟΚ.

Η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί στον δρόμο προς τις κάλπες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί λίγη από την επικοινωνιακή στρατηγική του Μητσοτάκη, αλλά αντί του 2015 να θυμίζει τη διετία 2009 – 2011.

Βαρουφάκης + Μητσοτάκης = αντιμνημόνιο

Ως… πάσα βλέπουν συνεργάτες του Ανδρουλάκη το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έχει αρχίσει να κάνει ιστορικές αναδρομές επιτιθέμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με αναφορές στο 2015 και τη διαπραγμάτευση του Τσίπρα. Η εμμονή του Μητσοτάκη μάλιστα να παρουσιάζει τον Βαρουφάκη ως πιθανό σύμμαχο του ΠΑΣΟΚ σε «κυβέρνηση ηττημένων» υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα είναι κάτι που έχει εξοργίσει τους πάντες στη Χαριλάου Τρικούπη.

Γι’ αυτό, όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις παρεμβάσεις τους αναμένεται να παρουσιάσουν τον Μητσοτάκη ως συνοδοιπόρο του Βαρουφάκη, θυμίζοντας ότι οι δυο τους και ο Τσίπρας βρέθηκαν στον «αντιμνημονιακό» αγώνα τη διετία 2009 – 2011, «όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου έδινε τον αγώνα να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη».

«Ο κ. Βαρουφάκης κάθε μέρα εισάγει στον δημόσιο διάλογο και κάποια από τις αλλόκοτες προτάσεις του. Εμείς ούτε υπουργό οικονομικών τον κάναμε όπως ο κ. Τσίπρας ούτε βρεθήκαμε μαζί του στο αντιμνημόνιο, όπως ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε βέβαια και θα συνεργαστούμε ποτέ μαζί του» λένε στο ΠΑΣΟΚ.

Μάχη στο Κέντρο και… «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» βάση

Για το ΠΑΣΟΚ αυτό που κάνει διαφορετικές αυτές τις εκλογές δεν είναι μόνο η απλή αναλογική. Όπως επισημαίνουν πλέον ο δικομματισμός αποτελεί παρελθόν και η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνο με κυβερνήσεις συνεργασίας χτισμένες πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Η Ελλάδα στηρίχθηκε σε ισχυρές κυβερνήσεις πλειοψηφίας γιατί ο δικομματισμός άθροιζε τεράστια ποσοστά, της τάξεως του 85%. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό. Το πρώτο και το δεύτερο κόμμα δεν μπορούν να σχηματίσουν μόνα τους κυβέρνηση. Θα πρέπει να μπουν σε μία διαδικασία κοινοβουλευτικού συνεργατισμού», τονίζουν.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο ΠΑΣΟΚ είναι πως – σύμφωνα με δημοσκοπήσεις – η εκλογική βάση το «στρίβει» «αντιΣΥΡΙΖΑ». Πρόσωπα που αναλύουν και βλέπουν συνεχώς τα δημοσκοπικά ευρήματα παρατηρούν πως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, και κυρίως αυτοί που δηλώνουν ότι θα το ψηφίσουν «σίγουρα», στο ερώτημα αν θέλουν το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ το 60% λέει «όχι», το 20% λέει «ναι και μάλλον ναι», ενώ το 20% απαντά πως δεν ξέρει.

Στο ίδιο ερώτημα, αλλά με τη Ν.Δ. ως επιλογή συγκυβερνήτη, το 40% απαντά όχι, το 30% λέει «ναι και μάλλον ναι», ενώ και εδώ το 20% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Η αλλαγή στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες. Στις αρχές του 2023 οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε πολλές έρευνες συγκέντρωναν σχεδόν τα ίδια ποσοστά απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Συνεργάτες του Ανδρουλάκη δείχνουν πεπεισμένοι ότι η μάχη θα δοθεί στο «Κέντρο» και με αυτόν τον τρόπο εξηγούν και την επίθεση που δέχονται από τον Μητσοτάκη, ο οποίος τελευταία εμφανίζεται ως αρχηγός κόμματος «που τον χωρίζουν πολλά με το ΠΑΣΟΚ». Σε κάθε περίπτωση παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή τη νέα κατεύθυνση των ψηφοφόρων, οι οποίοι κλίνουν – πάντα σύμφωνα με τις έρευνες – πιο κοντά στη Ν.Δ., όμως δηλώνουν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Η μάχη των διερευνητικών

Την ίδια ώρα παρατηρούν αλλαγές στη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι έχει να κάνει με τη διερευνητική εντολή, γι’ αυτό και τον καλωσορίζουν στον «θεσμικό δρόμο». Ωστόσο φοβούνται ακόμα ένα νέο επικοινωνιακό τρικ του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. «Θα δούμε υπό ποιους όρους θα αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης την εντολή. Γιατί ενδεχομένως είναι κάποιος τακτικισμός για να παραστήσει ότι έχουμε εμείς την υποχρέωση να τον καταστήσουμε πρωθυπουργό, ενώ δεν θα το κάνει ο ελληνικός λαός» λένε στο ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ανδρουλάκη και την εντολή που θα λάβει, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως ο αρχηγός τους θα σεβαστεί το σύνταγμα και θα κινηθεί με την «ίδια ακριβώς ειλικρίνεια που κινήθηκε και προεκλογικά». Όπως εξηγούν, θα ζητήσει προγραμματικές συγκλίσεις και σχηματισμό κυβέρνησης πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Μία κυβέρνηση όμως που δεν θα έχει τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα πρωθυπουργό, καθώς και οι δύο τη βραδιά των εκλογών θα έχουν ηττηθεί» τονίζουν. Οι συζητήσεις περί τρικομματικής – παρ’ όλο που είχαν ακουστεί στο παρελθόν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ – φαίνεται ότι σταδιακά απομακρύνονται, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή στη δημοσιονομική σύσφιξη

Επενδυτικά σχέδια 12,33 δισ. στο «Ελλάδα 2.0»

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τους «προοδευτικούς» και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09