search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:33
MENU CLOSE

Economist: «Μήνυμα νίκης για τη Δημοκρατία η “έξωση” Ερντογάν» – Οργισμένη απάντηση του Τούρκου προέδρου

05.05.2023 11:40
erdogan_economist_1200-700_0505_new
credit: AP

Ο Economist κάνει πρωτοσέλιδο με τη διαπίστωση ότι «οι πιο σημαντικές εκλογές για το 2023» είναι αυτές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία και φιλοξενεί τα σύνθηματα της αντιπολίτευσης «ψηφίστε -σώστε τη Δημοκρατία- ο Ερντογάν πρέπει να φύγει». Το άρθρο προκαλεί την έντονη αντίδραση της Άγκυρας και του επιτελείου Ερντογάν.

Θεωρίες συνωμοσίας υιοθετεί το επιτελείο Ερντογάν

«Οι εποχές που δίνονταν εντολές στη χώρα μου τελείωσαν», σπεύδει να σχολιάσει ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, γράφοντας επίσης στο Twitter ότι «ο τουρκικός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο με την ψήφο του».

Ακολουθεί η αντίδραση του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος χωρίς να αναφερθεί στον Economist υποστηρίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε να δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για τα εσωτερικά μας και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από εξώφυλλα περιοδικών», τα οποία χαρακτηρίζει «επιχειρησιακό μηχανισμό των μεγάλων δυνάμεων».

Ο Ερντογάν εμμένει σε θεωρίες συνωμοσίας, που προβάλλονται στα τουρκικά ΜΜΕ με τη λογική ότι «πίσω από όλα τα πραξικοπήματα στην Τουρκία βρίσκονται οι ΗΠΑ» – άρα και η όποια αμφισβήτηση του υφιστάμενου καθεστώτος στην Τουρκία είναι πραξικοπηματική ενέργεια. Είναι ένα αφήγημα που τροφοδοτεί τη ρητορική του εθνικιστικού ακροατηρίου στην Τουρκία και εξυπηρετεί την προσπάθεια Ερντογάν να ανατρέψει τη δυναμική της αντιπολίτευσης.

Μήνυμα νίκης για τη Δημοκρατία η «έξωση» Ερντογάν

Ο Economist γράφει ότι η «έξωση» Ερντογάν και η πιθανή νίκη του Κιλιτσντάρολου στις 14 Μαϊου είναι μήνυμα νίκης για την ίδια τη Δημοκρατία, απέναντι σε προσπάθειες υπονόμευσής της από αυταρχικούς ηγέτες, βάζοντας τον Τούρκο πρόεδρο στο κάδρο των αυταρχικών ηγετών που ελέγχουν αρκετές χώρες απειλώντας τα δημοκρατικά κεκτημένα, «από την Ουγγαρία μέχρι την Ινδία» – όπως γράφει ο Economist. «Αν η Τουρκία αποπέμψει τον αυταρχικό ηγέτη, οι δημοκράτες σε όλο τον κόσμο θα αναθαρρήσουν», γράφει ο Ecoomist. Εκτιμά μάλιστα ότι αν ηττηθεί ο Ερντογάν ο τουρκικός λαός θα είναι πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και μπορεί να ελπίζει σε μέρες ευημερίας, ενώ η νέα κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Δύση.

Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης ότι ο Ερντογάν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του έριξε βάρος στην εθνικιστική ρητορική, κάνοντας σόου με το ελικοπτεροφόρο που απέκτησε το Πολεμικό Ναυτικό και άλλα οπλικά συστήματα, την ώρα που οι Τούρκοι υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο Ερντογάν, στην απάντησή του, αναφέρει ότι η Τουρκία είναι αυτή που «περιόρισε τρομοκρατικές οργανώσεις με πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες», συμβάλλοντας στην επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει επίσης τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη διακίνηση των σιτηρών από την Ουκρανία και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά «τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων και του τουρκικού κόσμου».

Ωστόσο, ο Economist σημειώνει ότι η τουρκική οικονομία βυθίζεται και η Δημοκρατία «βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη», με το «ευνουχισμένο» από τον Ερντογάν δικαστικό Σώμα, τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και το «παραγκωνισμένο κοινοβούλιο».

Ο Economist τονίζει επίσης ότι μία νίκη της αντιπολίτευσης θα αποτελέσει καλή είδηση για τους γείτονες της Τουρκίας, με ιδιαίτερη σημασία για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή, καθώς η Τουρκία του Ερντογάν «είναι σχεδόν αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επίθεση drone σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία (video)

Η Φλόριντα απαγόρευσε τις θεραπείες φυλομετάβασης σε ανήλικους

Βασιλιάς Κάρολος Γ: Το τραγούδι που ζήτησε από τον Μποτσέλι – Ποιοι σταρ θα συμμετέχουν στη συναυλία της στέψης του (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:33