search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 11:01
MENU CLOSE

Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε η ώρα της στέψης – Το τελετουργικό και οι προετοιμασίες (Photos/Videos)

05.05.2023 16:38
charles-uk-1-new

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου στη Βρετανία, σε μια εντυπωσιακή, λαμπρή τελετή που αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ και ο βασιλιάς, ο οποίος θα στεφθεί μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, θα γίνει ο 40ός βασιλεύων μονάρχης που στέφεται εκεί από το 1066.

Οκτώ μήνες μετά την άνοδό του στο θρόνο έπειτα από το θάνατο της Ελισάβετ Β’, ο 74χρονος μονάρχης, συνοδευόμενος από την 75χρονη βασίλισσα Καμίλα, θα λάβει το στέμμα και το χρίσμα στο αββαείο του Ουεστμίνστερ ενώπιον 2.300 προσκεκλημένων και ασφαλώς εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Μολονότι η προετοιμασία της τελετής έγινε χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό σ’ ένα Ηνωμένο Βασίλειο σε πλήρη κρίση εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής, οι πιο ένθερμοι λάτρεις της βασιλείας έχουν εγκατασταθεί, σε μερικές περιπτώσεις εδώ και μία εβδομάδα, κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ώστε να βρεθούν στην πρώτη σειρά.

Οι ξένοι προσκεκλημένοι φθάνουν στο Λονδίνο και σήμερα έχει οργανωθεί δεξίωση προς τιμήν τους.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η μεγαλοπρεπής αυτή ημέρα θα περιλαμβάνει έθιμα που χρονολογούνται πάνω από 1.000 χρόνια πίσω.

Όλα είναι ρυθμισμένα στο χιλιοστό σ’ αυτό το τελετουργικό, το οποίο είναι βασισμένο σε σχεδόν 1.000 χρόνια ιστορίας, με κορώνες που κοσμούν διαμάντια, βελούδινες στολές και χρυσά σκήπτρα, αλλά το οποίο λίγοι Βρετανοί έχουν παρακολουθήσει στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς η στέψη της Ελισάβετ Β’ είχε γίνει το 1953.

«Θα είναι μια ιστορική στιγμή και ένα εξαιρετικό θέαμα», λέει η 81χρονη Μάργκαρετ Τίνσλεϊ, την οποία το Γαλλικό Πρακτορείο συνάντησε κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Είναι κάτι που δεν γνωρίσαμε ποτέ».

Η συνταξιούχος Λιν Φάουλερ βρίσκει ωστόσο την ατμόσφαιρα πολύ λιγότερο εορταστική απ’ ό,τι ήταν πέρυσι κατά τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ Β’: «Υπήρχε μεγαλύτερος ενθουσιασμός, ήταν πιο συναρπαστικό, τώρα είμαι λίγο απογοητευμένη».

Το τελετουργικό της στέψης

Η τελετή θα περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη επιχείρηση στρατιωτικού τελετουργικού εδώ και 70 χρόνια, με περισσότερα από 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων από τη Βρετανία και χώρες της Κοινοπολιτείας να λαμβάνουν μέρος, σύμφωνα με το Sky News.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρόβα της στέψης με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο να προσέρχονται στο Αβαείο.

 Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα, Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον μαζί με τα τρία τους παιδιά, αλλά και η πριγκίπισσα Άννα βρέθηκαν όλοι εκεί. Παρόντα και τα εγγόνια της βασίλισσας Καμίλα, τα οποία θα συμμετέχουν ενεργά στα διαδικαστικά της στέψης του Καρόλου.

Η πρόβα της στέψης ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον πρίγκιπα Τζορτζ, ο οποίος, ως δεύτερος διάδοχος του θρόνου, θα ενεργήσει ως βοηθός του παππού του. Θα περπατάει πίσω από τον βασιλιά, μεταφέροντας τα ράσα του ενώ μπαίνει και βγαίνει από το Αβαείο.

Ο Ουίλιαμ θα γονατίσει μπροστά στον πατέρα του και θα ορκιστεί ότι θα «του είναι πιστός στη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα». Θα τον βοηθήσει επίσης,να ντυθεί βασιλιάς με τον χρυσό βασιλικό του χιτώνα, γνωστό και ως μανδύα, πριν από τη στέψη του.

Πίσω από τον βασιλιά Κάρολο θα ακολουθούν ο εγγονός του πρίγκιπας Τζορτζ, ο Νίκολας Μπάρκλεϊ, 13 ετών, εγγονός της Σάρα Τρόουτον μιας από τις φίλες της Καμίλα, ο λόρδος Όλιβερ Τσόλμοντλι, 13 ετών, γιος του μαρκησίου Τσόλμοντλι, φίλου του πρίγκιπα της Ουαλίας, και ο Ραλφ Τολεμάχε, 12 ετών.

Τη βασίλισσα Καμίλα θα ακολουθούν τα τρία εγγόνια της, τα δίδυμα αγόρια Γκας και Λούις, ηλικίας 13 ετών, παιδιά της κόρης της Λόρα Λόπεζ, και ο 13χρονος Φρέντερικ, παιδί του γιου της Τομ Πάρκερ Μπόουλς. Θα την ακολουθεί επίσης, ο ανιψιός της Αρθρου Ελιοτ, 10 ετών.

Στέμματα και άμαξες

Αρχηγός της προτεσταντικής Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο Κάρολος θα δώσει το βασιλικό όρκο και θα λάβει το χρίσμα από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Στη συνέχεια θα στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Η βασίλισσα Καμίλα, δεύτερη σύζυγος του Καρόλου μετά το διαζύγιό του από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, θα στεφθεί επίσης.

Συνοδευόμενο από σχεδόν 4.000 στρατιωτικούς, το βασιλικό ζεύγος θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου τα ενεργά μέλη της μοναρχίας θα χαιρετίσουν το πλήθος από τον διάσημο εξώστη.

Ο μικρότερος γιος του Καρόλου, ο Χάρι, θα βρεθεί στο αββαείο χωρίς τη σύζυγό του, την Μέγκαν, και τα δύο παιδιά τους. Αναμένεται ότι θα απουσιάσει από τον εξώστη, εκτός αν υπάρξει κάποια κίνηση συμφιλίωσης ανάμεσα στην οικογένεια και τον πρίγκιπα, ο οποίος έχει εξοριστεί από το 2020 στην Καλιφόρνια και έχει διατυπώσει κατηγορίες εναντίον της βασιλικής οικογένειας, κυρίως εναντίον του αδελφού του, του Ουίλιαμ, και της μητριάς του, της Καμίλα.

Έχει καθιερωθεί από τη στέψη του Εδουάρδου το 1902, ο νέος μονάρχης να χαιρετά τα πλήθη από το μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ, ενώ από πάνω τους περνούν πολεμικά αεροπλάνα.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσε πως ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα θα συνεχίσουν την παράδοση -αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ποια άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συμμετάσχουν.

Οι παρευρισκόμενοι θα παρακολουθήσουν το τέλος των δημόσιων εορτασμών της ημέρας στις 14:30 (16:30 ώρα Ελλάδος), με εξάλεπτη πτήση με τη συμμετοχή μελών του Στρατού, του Βασιλικού Ναυτικού και της Βασιλικής Αεροπορίας και με αποκορύφωμα την επίδειξη των Red Arrows.

«Πυρετός» προετοιμασιών στο Λονδίνο

Έξω από παλάτι του Μπάκινγχαμ βρέθηκε ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, ιδρυτής της πλατφόρμας Greek List, για να μεταδώσει το κλίμα από τις τελευταίες προετοιμασίες για τη στέψη του νέου βασιλιά της Μ. Βρετανίας, Καρόλου και μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ Συνδέσεις.

Περιγραφοντας τις πυρετώδεις προετοιμασίες και τον ενθουσιασμό του κόσμου που με σκηνές έχει κατασκηνώσει έξω από το βρετανικό παλάτι μετέφερε τη γιορτινή ατμόσφαιρα έξω από το Μπάκινγχαμ: «Το Λονδίνο είναι γιορτινό, Το Μπιγκ Μπεν έχει φωτιστεί μπλε, κόκκινο και άσπρο. Υπάρχουν μεγάλες προετοιμασίες. Έχουν φτιάξει ολόκληρη εξέδρα. Είναι μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Έχει σημαίες παντού» ανέφερε ο κ. Γαλιάσος λέγοντας ότι αύριο στις έξι το πρωί που θα ανοίξει για το κοινό το Πάρκο «περιμένουμε όλοι μαζί να γιορτάσουμε την ενθρόνιση του Καρόλου».

«Υπάρχουν 11.000 αστυνομικοί αυτή τη στιγμή και μάλιστα προχτές πιάσανε κάποιον οποίος πέταξε κάποια φιστίκια έξω από το έξω από το παλάτι. Έχουν κάνει τα πάντα» ανέφερε ο κ. Γαλιάσος λέγοντας ότι το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα με τις διαδηλώσεις.

Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τη μέλλουσα βασίλισσα απάντησε ότι η αποδοχή της είναι περιορισμένη, περιγράφοντας ότι σε κατάστημα με αναμνηστικά δεν βρήκε κάτι να αγοράσει.

Αναφορικά με το κόστος της ενθρόνισης ο Έλληνας που ζει μόνιμα στο Λονδίνο απάντησε ότι η αντίστοιχη τελετή για τη μητέρα του Καρόλου, Ελισάβετ, πριν από 70 χρόνια στοίχισε 50 εκατ. ενώ τώρα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.

«Υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις σχετικά με τα χρήματα που θα ξοδέψουμε για την ενθρόνιση. Υπάρχουν βέβαια έσοδα αλλά και υπάρχουν αντιδράσεις» συμπλήρωσε ο ιδρυτής της πλατφόρμας Greek List o οποίος μίλησε για το πώς αντιμετωπίζει ο λαός το νέο βασιλιά και τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας.

Ωστόσο, επειδή το ενδιαφέρον του κόσμου για την φαντασμαγορική τελετή στέψης είναι μεγάλο, θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες στο Σεντ Τζέιμς Παρκ.

Ερωτηματικά για το μέλλον

«Είναι μια στιγμή τεράστιας εθνικής υπερηφάνιας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. «Είναι μια έκφραση του εθνικού χαρακτήρα μας και μια ευκαιρία για εμάς να κοιτάξουμε προς το μέλλον σε πνεύμα υπηρεσίας, ελπίδας και ενότητας».

Ο Κάρολος έχει επιδιώξει να ανανεώσει την τελετή της στέψης, η οποία θα είναι πιο σύντομη από εκείνη της μητέρας του, ενώ έχει προσκαλέσει και αξιωματούχους μη χριστιανικών θρησκειών.

Πολλά έχουν γίνει για να συμμετάσχει το κοινό στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν την Κυριακή με γεύματα μεταξύ γειτόνων και με μια συναυλία στον πύργο του Ουίνδσορ, ενώ η Δευτέρα θα είναι αργία.

Ο Κάρολος και η Καμίλα έχουν ηχογραφήσει μάλιστα μια ανακοίνωση, η οποία θα μεταδίδεται στο λονδρέζικο μετρό και περιλαμβάνει το περίφημο «mind the gap», «προσοχή στο κενό», το μήνυμα που ακούγεται στους συρμούς και προειδοποιεί τους επιβάτες για το κενό ανάμεσα στο βαγόνι και την αποβάθρα.

Όμως ο Κάρολος Γ’ παραμένει λιγότερο δημοφιλής από τον κληρονόμο του, τον Ουίλιαμ, ο οποίος συμμετέχει ήδη σημαντικά στις δημόσιες υποθέσεις και χθες, Πέμπτη, βρέθηκε ανάμεσα στους πολίτες μαζί με τη σύζυγό του, την Κέιτ, σε μια παμπ της λονδρέζικης συνοικίας του Σόχο. Επίσης πολλοί Βρετανοί έχουν αλλού το μυαλό τους, κυρίως στον πληθωρισμό που εδώ και μήνες τρέχει με ρυθμό πάνω από 10%.

Η στέψη έχει εξάλλου δώσει την ευκαιρία για να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για το μέλλον της μοναρχίας. Κάθε παράταξη κρατάει αυτό που την βολεύει από τις διάφορες δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την περίσταση: το θεσμό εξακολουθεί να υποστηρίζει μια μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών, όμως η υποστήριξη αυτή βρίσκεται σε υποχώρηση, κυρίως μεταξύ των νέων.

Ενώ ήταν σχεδόν αόρατοι επί Ελισάβετ Β‘, οι αντιμοναρχικοί καλούν σε διαδήλωση αύριο, Σάββατο, στο Λονδίνο, όπου θα είναι ανεπτυγμένοι περισσότεροι από 11.000 αστυνομικοί.

Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 14 άλλες χώρες στις οποίες ο Κάρολος Γ’ είναι αρχηγός του Κράτους, η ατμόσφαιρα είναι ως επί το πλείστον παγωμένη.

Το Μπελίζ και η Τζαμάικα είπαν πως θέλουν να γίνουν γρήγορα δημοκρατίες, όπως έκαναν το 2021 τα Μπαρμπέιντος. «Πολλοί Τζαμαϊκανοί είχαν θερμά αισθήματα για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’», εξήγησε η υπουργός Μαρλίν Μαλάχου Φόρτε. «Όμως δεν ταυτίζονται με τον βασιλιά Κάρολο».

Ανάμεσα στον κόσμο ο Κάρολος και ο Ουίλιαμ

Ο βασιλιάς Κάρολος και ο γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ, βγήκαν στον δρόμο και χαιρέτισαν τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο κέντρο του Λονδίνου, εν αναμονή της αυριανής στέψης.

Ο Κάρολος βγήκε από τις πύλες του παλατιού με το βασιλικό αυτοκίνητό του, όμως σταμάτησε στα μισά της μεγάλης λεωφόρου που οδηγεί στο Μπάκιγχαμ. Στην περιοχή αυτή έχουν κατασκηνώσει εδώ και μέρες πολλοί Βρετανοί, ενόψει της τελετής. Αντάλλαξε χειραψία και χαμόγελα με πολλούς από αυτούς ενώ άλλοι τον επευφημούσαν με ζητωκραυγές και φωνάζοντας «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά».

«Δεν κοιμάστε και πολύ εδώ πέρα, όπως μαθαίνω», είπε ο Ουίλιαμ σε μια γυναίκα, αναφερόμενος στον κόσμο που ζει σε σκηνές και έχει ήδη δημιουργήσει μια γιορτινή ατμόσφαιρα, παρά τη σφοδρή βροχόπτωση. «Ελπίζω να μην βρέχεστε», πρόσθεσε.

Ο βασιλιάς και ο γιος του, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Κέιτ, συζήτησαν με πολλούς ανθρώπους και πόζαραν για σέλφι μαζί τους.

Διαβάστε επίσης:

Σάλος από την παρακολούθηση Βρετανίδας δημοσιογράφου μέσω TikTok

ΗΠΑ: Μαθητής βγάζει μαχαίρι και τραυματίζει συμμαθητή του (video)

Βρετανία: «Εφιάλτης» για τον Σούνακ οι τοπικές εκλογές – Τεράστιες απώλειες για τους Τόρις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:59