search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:36
MENU CLOSE

Άννα Ευθυμίου στο topontiki.gr: Η αυτοδυναμία είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά

10.05.2023 08:41
anna eythimiou new

Την εκτίμηση ότι μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, προφανώς της ΝΔ, θα έχει την ικανότητα να  προχωρήσει ευέλικτα και αποφασιστικά στην υλοποίηση ξεκάθαρων δεσμεύσεων, παραμένοντας ταυτόχρονα στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας καταθέτει η υποψηφία βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου.

Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι η οικονομία είναι ο παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των πολιτών μπροστά στην κάλπη.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ διατηρεί «καθαρή κεφαλή» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο κοντά θεωρείτε ότι βρίσκεται το κυβερνών κόμμα στο στόχο της αυτοδυναμίας;

Πράγματι, διαβάζω κι εγώ τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ. και αυτό είναι ένα αξιολογήσιμο γεγονός. Φυσικά, η κάλπη είναι κάλπη και αυτή θα αναδείξει τελικά την πραγματική βούληση του εκλογικού σώματος.

Εμείς ζητάμε αυτοδυναμία, για να μπορέσουμε απρόσκοπτα να εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας. Να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχόμαστε.

Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει άλλες δυνατότητες ως προς την πολιτική και την κοινωνική σταθερότητα, κάτι που, άλλωστε, προέχει σε κάθε περίπτωση για τη χώρα μας, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία καλούμαστε ευέλικτα και αποτελεσματικά να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, συνεχίζοντας παράλληλα το μεταρρυθμιστικό μας έργο.

Ποιοι είναι, κατά την άποψή σας οι παράγοντες που εν τέλει θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου;

Εκτιμώ ότι η οικονομία είναι αυτή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των πολιτών μπροστά στην κάλπη.

Οι επιδόσεις μας στον τομέα αυτό την τετραετία που πέρασε, μια τετραετία με αλλεπάλληλες κρίσεις και πολλαπλές προκλήσεις, εκτιμώ ότι τελικά θα επιδοκιμαστούν από τους ψηφοφόρους.

Παρά τις δυσκολίες, αυτή ήταν μια τετραετία οικονομικής ανάκαμψης, προσέλκυσης επενδύσεων, μείωσης της ανεργίας, αύξησης του κατώτατου μισθού, φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και στήριξης των πιο αδύναμων στην αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης.

Όμως, οι πολίτες δεν πρέπει να σταθούν μόνο στα πεπραγμένα, ούτε να περιοριστούν στο να συγκρίνουν τι έγινε την τετραετία έως το 2019 και τι έγινε από το 2019 έως σήμερα.

Οφείλουν να μελετήσουν και τις προγραμματικές δεσμεύσεις και να συγκρίνουν τελικά προτάσεις διακυβέρνησης, κρίνοντας αν όλα όσα ακούν είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα ή αν αποτελούν ουτοπικά πυροτεχνήματα και ευχολόγια.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ΝΔ ενόψει των εκλογών και ποια η πιο σημαντική αδυναμία της;

Θεωρώ ότι το πιο δυνατό σημείο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποδείχτηκε σε επανειλλημένες περιπτώσεις την τετραετία που πέρασε, είναι η επιτυχία της στη διαχείριση κρίσεων.

Η κυβέρνηση αυτή απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τις κρίσεις αποτελεσματικά, είτε η κρίση λέγεται εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, είτε η κρίση έρχεται με τη μορφή διεθνών πληθωριστικών πιέσεων, είτε ονομάζεται παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Από την άλλη, αυτή την τετραετία έγιναν και λάθη, λάθη που μπορούν να θεωρηθούν αδύναμα σημεία της κυβέρνησης. Δεν προχωρήσαμε όσο γρήγορα θα θέλαμε στο να αλλάξουμε τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν το βαθύ αναχρονιστικό κράτος.

Αν τελικά ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν επιτευχθεί, ακόμα και μετά από δεύτερες εκλογές, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Κυβέρνηση συνεργασίας ή νέα κάλπη;

Για την Ν.Δ., η κάλπη είναι μία και είναι αυτή της 21ης Μαΐου. Αυτή είναι η κάλπη που θα αναδείξει ποιος θα κυβερνήσει, ποιο θα είναι το κόμμα που θα κυβερνήσει και ποιον θέλουν οι πολίτες για πρωθυπουργό.

Το μήνυμά της πρέπει να είναι ισχυρό και ξεκάθαρο, ώστε να αποφύγουμε περιπέτειες. Μια μη αυτοδύναμη κυβέρνηση με δυσκολία θα προχωρήσει ευέλικτα και αποφασιστικά στην υλοποίηση ξεκάθαρων δεσμεύσεων, παραμένοντας ταυτόχρονα στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας που έχουμε επιλέξει, για να αποφύγουμε δυσάρεστες περιπέτειες και ατραπούς.

Είναι πεποίθησή μου ότι η αυτοδυναμία είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, με ξεκάθαρους στόχους, με συγκεκριμένες πολιτικές, γνωρίζοντας ποιο κόμμα κυβερνά και ποιος είναι ο πρωθυπουργός.

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στην Α’ Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια όπου είστε υποψήφια;

Η ισόρροπη ανάπτυξη Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στα έργα υποδομής τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί, αποτελούν σαφείς προτεραιότητες σε επίπεδο Θεσσαλονίκης.

Την τελευταία τετραετία έγιναν σημαντικά βήματα. Η κυβέρνηση έλυσε Γόρδιους Δεσμούς, όπως έπραξε για παράδειγμα με τη βασική γραμμή του μετρό.

Το υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά έχει πλέον ξεμπλοκάρει και τώρα πια ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα εγκαίνιά του, για τα… πραγματικά εγκαίνια του υπαρκτού μετρό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει έργα και όχι μουσαμάδες.

Εκτός, όμως, από την επιτάχυνση προόδου των έργων που ήταν ήδη σε εξέλιξη, η κυβέρνηση έθεσε για τη Θεσσαλονίκη και μια σειρά νέων έργων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, έργων που θα δώσουν νέα προοπτική στην περιοχή.

Συμπληρωματικά, αποτελεί πεποίθησή μου ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί μια σύγχρονη, βιώσιμη πόλη τού αύριο, μέσα από τη μετατροπή της σε έναν κόμβο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία, και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, ενισχύοντας τόσο την απασχόληση όσο και την τοπική επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται η δυναμική της Θεσσαλονίκης μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων από εταιρείες -κολοσσούς στον κλάδο που καθεμία δραστηριοποιείται, όπως η Deloitte, η Cisco και η Pfizer.

Έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια για το ρόλο των γυναικών στην πολιτική. Εσείς, ως πολιτικός, επαγγελματίας και νέα μητέρα πώς τον βλέπετε το ρόλο αυτό;

Έχοντας πίσω μου ήδη τέσσερα χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, ασκώντας παράλληλα ενεργά τη δικηγορία με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, αλλά και ούσα μητέρα δύο παιδιών, θα σας απαντήσω με κάθε ειλικρίνεια: είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο για μια γυναίκα να ασχοληθεί με την πολιτική, γιατί πρέπει να καταφέρει με επιτυχία να συγκλιθούν πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της καθημερινότητάς της, να συνδυαστούν αυτοί οι πολλαπλοί ρόλοι, κάτι που πολλές φορές πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα εντός της ημέρας.

Ήμουν έγκυος στο δεύτερο παιδί μας, όταν οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν βουλευτή το 2019. Αυτά τα τέσσερα χρόνια, τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής της κόρης μου συνέπεσαν και με τα πρώτα τέσσερα της κοινοβουλευτικής μου θητείας.

Οι δυσκολίες ήταν πολλές, αλλά εκτιμώ ότι όλα μπορούν να γίνουν με δουλειά, με επιμονή, με μελέτη, με καλή γνώση των θεμάτων και πραγματικό ενδιαφέρον για όλα όσα μας απασχολούν, στοιχεία που αποτελούν θεμέλια της δικής μου πολιτικής πορείας.

Ωστόσο, αυτές οι ικανότητες, αυτοί οι πολλαπλοί ρόλοι που συνδυάζονται, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα, αποτελούν παράλληλα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γυναικών, αυτά που τις κάνουν απαραίτητες στην πολιτική.

Γιατί ζητάτε από τους συμπολίτες σας να σας ξαναψηφίσουν;

Μετά από τέσσερα χρόνια στα βουλευτικά έδρανα, εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι είμαι «μία από εσάς», μία από τους ψηφοφόρους. Είμαι μητέρα, είμαι εργαζόμενη και προσπαθώ στην καθημερινότητά μου να τα κάνω όλα, όσο καλύτερα μπορώ. Αυτό δεν προσπαθούμε καθημερινά οι περισσότεροι;

Είμαι μια γυναίκα που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής της ζωής, προσφέροντας παράλληλα στη Θεσσαλονίκη, την πόλη στην οποία ζω από τα παιδικά μου χρόνια, αλλά και στους πολίτες.

Μετά τις σπουδές μου στη Νομική και το μεταπτυχιακό στον τομέα του Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ, άρχισα άμεσα να εργάζομαι, από το 2004 έως σήμερα, ως μάχιμη δικηγόρος, με ειδίκευση στο εργατικό, εμπορικό και αστικό δίκαιο. Ήδη «μετρώ» περισσότερες από 2.000 δίκες.

Από το 2019 εξελέγην βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, η νεότερη σε ηλικία στη Θεσσαλονίκη στην παράταξή μου. Κι όλα αυτά, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την οικογένειά μου, τον σύζυγο και τα δύο παιδιά μου, από τα οποία δεν θέλω να λείπω και προσπαθώ όσο μπορώ να το καταφέρω. Επομένως το σύνθημα «Μία από εσάς» δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά πραγματικότητα.

Αλλά, και στην κοινοβουλευτική μου «ζωή», θεωρώ ότι λειτούργησα ως «μία από εσάς». Από το βήμα της Βουλής, έκανα συγκεκριμένες προτάσεις και ζήτησα συγκεκριμένα μέτρα για ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα όλων μας.

Ήμουν η πρώτη κυβερνητική βουλευτής που ζήτησε αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως και πρόσθετα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Η κυβέρνηση μερίμνησε ουσιαστικά και για τα δύο. 

Επίσης, ως προς τα κόκκινα δάνεια, δύο προτάσεις μου για την καλύτερη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν νομοθετηθεί. Στήριξα ιδιαίτερα το αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών για ρυθμίσεις χρεών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Πράγματι, η κυβέρνηση πριν δύο μήνες περίπου νομοθέτησε ευεργετικές ρυθμίσεις χρεών.

Διαβάστε επίσης

Η «απάντηση» Τσίπρα στις εξαγγελίες Μητσοτάκη – Χαμηλές προσδοκίες από το σημερινό ντιμπέιτ

Με τρία πρόσωπα εμφανίστηκε η ΝΔ στην εκδήλωση ενότητας για την Ημέρα της Ευρώπης

Ανδρουλάκης στο Star: Δεν μίλησα ποτέ για «άγνωστο Χ», δεχόμαστε επιθέσεις με fake news

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50