search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:29
MENU CLOSE

Η «απάντηση» Τσίπρα στις εξαγγελίες Μητσοτάκη – Χαμηλές προσδοκίες από το σημερινό ντιμπέιτ

10.05.2023 07:44
tsipras_alexis_new

Εν μέσω του καβγά για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας χθες προανήγγειλε την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα καταθέσει η προοδευτική κυβέρνηση και αφορά την υλοποίηση τριών βασικών εξαγγελιών του κόμματος: Tην αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα και την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα τα τρία άρθρα προς άμεση υλοποίηση που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι:

Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι να θεσμοθετηθεί το σχέδιο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ κι έχει την υπογραφή της Λούκας Κατσέλη.

Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα ακόμη και σε μηδενικό συντελεστή για τα είδη βασικής ανάγκης και του ΕΦΚ στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, κάτι που αφορά τους υποψηφίους που δίνουν τώρα πανελλαδικές

Με αυτό τον τρόπο «πακετάρισε» άμεσα μέτρα για κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας όπως οι πλειστηριασμοί και η ακρίβεια, ενώ συμπεριέλαβε και μια εξαγγελία που στόχο έχει να «τραβήξει» στην κάλπη τους αποφοίτους Λυκείου που ανήκουν στη δεξαμενή των «πρωτάρηδων», εκείνων που ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Την ίδια ώρα, επιχείρησε να δώσει απάντηση στις «εξαγγελίες Μητσοτάκη τις τελευταίας στιγμής», τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ράβε – ξήλωνε» στο κυβερνητικό πρόγραμμα λίγες μέρες πριν τις εκλογές και θεωρεί ένδειξη πανικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως μέτρα όπως η μείωση των έμμεσων φόρων, δεν μπορεί παρά να συμβάλλουν στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας καθώς εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών που, όπως τονίζει σχεδόν καθημερινά ο Αλέξης Τσίπρας, είναι μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το 2019.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι έχει μετρηθεί η δημοσιονομική επίπτωση αφού, με τη μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ απλώς δεν θα υπάρχουν τα φορολογικά «υπερέσοδα» που καταγράφονται σήμερα με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρεί ότι η ΝΔ φουσκώνει το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να τρομοκρατήσει τους πολίτες ότι τυχόν επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση θα εκτροχιάσει την οικονομία και θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια και νέους φόρους.

Εξ ου και προβάλει την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως απόδειξη διαχειριστικής ικανότητας, καθώς, «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος, οδήγησε τη χώρα σε αλλεπάλληλα τρίμηνα ανάπτυξης και άφησε στα δημόσια ταμεία 37 δις ευρώ».  

«Δεν θα μας κρίνει ο Μητσοτάκης» απαντά περαιτέρω ο Τσίπρας, τονίζοντας ότι τα βρήκε όλα τακτοποιημένα, η κυβέρνησή του «έφαγε από τα έτοιμα» κι εν τούτοις ανέβασε το δημόσιο χρέος κατά 50 δις ευρώ, το ιδιωτικό κατά 40 δις ευρώ, δεν κατέκτησε ποτέ την επενδυτική βαθμίδα την οποία ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από την αρχή της θητείας του ανά εξάμηνο και «πέτυχε» υποχώρηση των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών».

Με βάση τα παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δείξει ότι «άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι τη χάρη» όσον αφορά το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών, κατά συνέπεια επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που καλλιεργεί με επιθετικό τρόπο η ΝΔ και να εξουδετερώσει την απόπειρα τρομοκράτησης των πολιτών.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει σοβαρές λαθροχειρίες στη ΝΔ και το Μαξίμου, όσον αφορά το πώς υπολογίζουν την κοστολόγηση του προγράμματος, ενώ το νέο στοιχείο στην κόντρα αυτή τις τελευταίες μέρες είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο επικαλέστηκε ως πηγή της κοστολόγησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά προκύπτει ότι δεν υπάρχει επίσημη σχετική έκθεση από το ΓΛΚ, και πως η ΝΔ χρησιμοποίησε στοιχεία από διαφορετικές υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου.

Ντιμπέιτ: Χαμηλές προσδοκίες από την «αποστειρωμένη διαδικασία»

Στο μεταξύ, το βλέμμα στρέφεται σήμερα στο ντιμπέιτ των 6 πολιτικών αρχηγών (για μερίδα της κοινής γνώμης καθώς υπάρχει απέναντι αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χθες στην πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή «Πάμε Δανάη», ουσιαστικά απαξίωσε την αποψινή «τηλεμαχία», και χαμήλωσε τις προσδοκίες, λέγοντας πως πρόκειται για διαδικασία παράλληλων μονολόγων, «αποστειρωμένη», που επέβαλε ουσιαστικά η ΝΔ. εκτίμησε μάλιστα, πως οι τηλεθεατές μάλλον θα βαρεθούν.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα εδώ και εβδομάδες είναι να ζυμώσει στην κοινή γνώμη την θέση του ότι ο πρωθυπουργός «φοβάται» να αντιπαρατεθεί ευθέως με τον ίδιο σε ένα ντιμπέιτ των δύο αρχηγών γιατί δεν έχει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για τις υποκλοπές, την ακρίβεια και το δυστύχημα στα Τέμπη.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα είπε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει ένα ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα για τρεις βασικούς λόγους:

Φοβάται μια ευθεία ερώτηση για τις υποκλοπές (που πάντως εκτίμησε, δεν πρόκειται να τεθεί στο σημερινό ντιμπέιτ)

Δεν έχει απαντήσεις για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του καθώς κατά τον Αλέξη Τσίπρα δεν τα πήγε καλά σε μια σειρά από τομείς, στην πανδημία, την ακρίβεια, το κράτος Δικαίου

Και επιπλέον επειδή ακολουθεί τυφλά τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων του.

Όσο για το ντιμπέιτ κατόπιν …εκλογών (αυτών της 21ης Μαϊου) – ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σηκώνει το γάντι μόνο για ντιμπέιτ στις δεύτερες κάλπες – ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αυτό δεν θα συμβεί γιατί θα συγκροτηθεί κυβέρνηση από την κάλπη της 21ης Μάϊου, είτε προοδευτική κυβέρνηση με κορμό των ΣΥΡΙΖΑ, είτε κυβέρνηση «αποστασιών» με κορμό τη ΝΔ.

Διαβάστε επίσης

Με τρία πρόσωπα εμφανίστηκε η ΝΔ στην εκδήλωση ενότητας για την Ημέρα της Ευρώπης

Ανδρουλάκης στο Star: Δεν μίλησα ποτέ για «άγνωστο Χ», δεχόμαστε επιθέσεις με fake news

ΣΥΡΙΖΑ για Σκυλακάκη: Αυτοί που χρωστάνε 400 εκ. ευρώ δανεικά κι αγύριστα, κάνουν μαθήματα χρηστής διαχείρισης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:27