search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:43
MENU CLOSE

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης στο ΑΡ: Δεν θα είμαι αφελής με την Τουρκία, χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση (Photo)

12.05.2023 12:31
mitsokakis new

Τα ελληνοτουρκικά, αλλά και οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Associated Press (ΑΡ).

Ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή των εκλογών στην Τουρκία αλλά προσθέτει ότι ελπίζει πως η επόμενη κυβέρνηση στη γείτονα χώρα «θα επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».

Πάντως, υπογράμμισε ότι, παρά την προθυμία του να μιλήσει με όποιον αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής στην Τουρκία, «δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και όχι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές και αμυντικές μας δυνατότητες» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν σε χαμηλό επίπεδο με Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ αλλων, να δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν σε ελληνικά νησιά.

«Σε απάντηση, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοπλισμών για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής» σημειώνει το ΑΡ, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε: «Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Αλλά δυστυχώς ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που επίσης συμπεριφέρεται επιθετικά».

Όσον αφορά, δε, στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου στην νοτιοανατολική Τουρκία και την άμεση παροχή βοήθειας από την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι «είναι κρίμα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι η μοίρα μας να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η βελτίωση των σχέσεων προϋποθέτει τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία, λέγοντας ότι «αν η τουρκική κυβέρνηση κάθε δεύτερη μέρα λέει ότι “έρχεται νύχτα” για να εισβάλει στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ εποικοδομητικό για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης».

«Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική»

Όσον αφορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «εχω καταστήσει σαφές ότι δεν πιστεύω σε αυτό το εκλογικό σύστημα (σ.σ. την απλή αναλογική). Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή κυβέρνηση, και ακόμα καλύτερα μια μονοκομματική κυβέρνηση».

Αναφερόμενος, δε, στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, και σχολιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «θα είμαι πολύ, πολύ ωμός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να εφαρμόσει έστω και ένα κλάσμα από αυτά που εχει πει θα οδηγήσει σε υποβάθμιση την οικονομία μας».

Τέλος, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στο μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική αυτή δεν θα αλλάξει αν επανεκλεγεί κυβέρνηση, αλλά και υπογραμμίζοντας για την πολιτική στα σύνορα της χώρας ότι «δεν απολογούμαι γι’ αυτό. Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Διαβάστε επίσης

Αλβανία: Παραμένει κρατούμενος ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, σύμφωνα με την Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ανιστόρητες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Άκης Σκέρτσος: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις του για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Τι υποστηρίζει ο ίδιος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:43