search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 01:25
MENU CLOSE

Γερμανικές αποζημιώσεις: «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από τις δηλώσεις Σκέρτσου – Οι αντιδράσεις

12.05.2023 20:24
skertsos-112-new

Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται η δήλωση Σκέρτσου στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο (TRT) έχει ως εξής:

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, κύριε Πολύζο, και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω ούτε την υποβαθμίζω, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μείζονες, πολύ σημαντικές μείζονες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον. Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση της τεχνικής νοημοσύνης, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη στο να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν χάνουμε την μάχη για το μέλλον και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και προφανώς χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη, με υπεύθυνο πατριωτισμό μια πιο ισχυρή Ελλάδα».

Ανακοίνωση – αναδίπλωση

Λίγο αργότερα ο Άκης Σκέρτσος προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση στην οποία διατείνεται ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις παραμένουν ένα«ανοιχτό ζήτημα».

«Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες» αναφέρει ο Ακης Σκέρτσος στην απάντησή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

«Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές» σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Eπίθεση Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Άκη Σκέρτσο από την Αλεξανδρούπολη όπου περιόδευσε:

«Και έρχεται ο Σκέρτσος και λέει ότι μια πάγια εθνική διεκδίκησηγια τη χώρα μας, η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, και του κατοχικού δανείου, δεν αποτελεί πια διεκδίκηση για τη χώρα μας, ενώ 4 χρόνια πριν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει όλα τα κόμματα στη Βουλή, και υπογράψαμε από κοινού ότι θα διεκδικήσουμε τις γερμανικές επανορθώσεις. “Και ένα ευρώ να ήτανε”όπως έλεγε ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος. Και ένα ευρώ να είναι έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να το διεκδικήσουμε», υπογράμμισε.

ΕΣΔΟΓΕ: Άμεση επανόρθωση από τον πρωθυπουργό

Έντονη ήταν η αντίδραση και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ)  για τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με δήλωσή του ο Γραμματέας του ΕΣΔΟΓΕ Αριστομένης Συγγελάκης επισημαίνει ότι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «μας καλεί να ξεχάσουμε τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα», ως εκ τούτου αποτελεί μνημείο κυνισμού και αναθεωρητισμού που προσβάλλει κατάφωρα τη μνήμη των θυμάτων της Κατοχής και τα εθνικά μας δίκαια. Επίσης, με τη δήλωσή του καλεί τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε επανόρθωση, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η δήλωση αυτή «θα αξιοποιηθεί από τη γερμανική πλευρά σε διεθνή φόρα εις βάρος των εθνικών μας δικαίων».

ΣΥΡΙΖΑ: Ανιστόρητες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Σκέρτσου

Ανακοίνωση «για τις απαράδεκτες και ανιστόρητες δηλώσεις του κ. Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις» εξέδωσε νωρίτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Είναι απαράδεκτο και ανιστόρητο ο κυβερνητικός εκπρόσωποςνα απαξιώνει τον διαχρονικό αγώνα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως δευτερεύον και παρωχημένο ζήτημα, δίνοντας μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και μάλιστα επειδή αποτελούν “ζήτημα του παρελθόντος“» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου σε περιφερειακό κανάλι.

«Κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο ξεκάθαρο πόσο η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία υπονομεύει και τα εθνικά συμφέροντα» συνεχίζει η Κουμουνδούρου.

«Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση προώθησε ενεργά την ιστορική αυτή απαίτηση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για Έκθεση-Πόρισμα Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (17/4/2019) και είναι το μόνο κόμμα που ρητά την περιέλαβε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα (παρ. 8.1.11 του κεφαλαίου για την εξωτερική πολιτική) τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί εθνική στρατηγική σε αυτήν τη βάση» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: «Πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία»

«Η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να ανασκευάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, χαρακτηρίζοντάς τες τώρα ως “ανοικτό θέμα”, αποτελεί πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία. Όπως, επίσης, υποκριτική είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνήσεις δεν τις διεκδίκησαν ποτέ ουσιαστικά» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τον Άκη Σκέρτσο.

«Το ΚΚΕ ανέδειξε διαχρονικά και συνεχίζει να αναδεικνύει πολύμορφα το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων από τη Γερμανία, ως δικαίωμα του ελληνικού λαού και τις διεκδικεί στο σύνολό τους για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, τους πολιτιστικούς θησαυρούς που εκλάπησαν εκείνη την περίοδο» επισημαίνει καταλήγοντας το σχόλιο του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ: Έτσι εννοεί ο κ. Σκέρτσος τη «σωστή πλευρά της ιστορίας»; 

«Η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Άκη Σκέρτσου, παρά τη σημερινή άτακτη αναδίπλωση δείχνει την επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Αλήθεια, έτσι εννοεί ο κ. Σκέρτσος την “σωστή πλευρά της ιστορίας”; Δε μάς αξίζει μία χώρα φοβική, που δε διεκδικεί και παραχωρεί συνεχώς έδαφος στη διεθνή διπλωματία. Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί αποτελεί διαχρονικό, εθνικό ζήτημα», σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Ρόδο: Οκτώ και σήμερα μέχρι την Κυριακή της νίκης (Video)

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η πάταξη της εξαγοράς ψήφου αποτελεί προτεραιότητα – Ο Φρέντι Μπελέρης «είναι ισότιμος μπροστά στο νόμο»

Τσίπρας σε Σκέρτσο για γερμανικές αποζημιώσεις: «Και ένα ευρώ να είναι, έχουμε υποχρέωση να το διεκδικήσουμε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06