search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 00:41
MENU CLOSE

Εκλογές στην Τουρκία: Τι ψήφισαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα

15.05.2023 16:16
ekloges_tourkia3
Associated Press

Τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται πως ψήφισαν στην πλειονότητά τους οι Τούρκοι πολίτες που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάζει το πρακτορείο Anadolu.

Από την καταμέτρηση στις 36 κάλπες που στήθηκαν στην Ελλάδα, ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 73,09% και ο Ερντογάν ακολουθεί με 21,11%. Όπως όλα δείχνουν πάντως η συμμετοχή στις κάλπες, των Τούρκων πολιτών που βρίσκονται στην Ελλάδα ήταν μικρή.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 19,83% και έγκυρες είναι 431 ψήφοι από τις 437 που έχουν καταμετρηθεί, στο 52,78% των καλπών.

Οι δυο διεκδικητές της εξουσίας στην Τουρκία, ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν και οι δύο βέβαιοι για τη νίκη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες Κυριακή.

Εκλογές στην Τουρκία: Τι δήλωσαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου για τα αποτελέσματα

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος μπροστά σε μια θάλασσα υποστηρικτών του μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια».

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», δεσμεύτηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αντίστοιχα, και ο αντίπαλός του δήλωσε υποσχόμενος στους δικούς του υποστηρικτές πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Η διεξαγωγή δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, την 28η Μαΐου πάντως μοιάζει ολοένα πιο αναμφίβολη.

Απέναντί του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρώην δημόσιος λειτουργός, 74 ετών, υποψήφιος συμμαχίας χωρίς προηγούμενο έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, φερόταν να προηγείται κατά τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, έστω οριακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα ο Σινάν Ογάν, ο εθνικιστής προεδρικός υποψήφιος που τερμάτισε τρίτος στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία, δήλωσε πως μπορεί να υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνον αν αυτός συμφωνήσει να μην κάνει παραχωρήσεις στο φιλοκουρδικό κόμμα.

Από την πλευρά της η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι οι αντίπαλοί τους εργάζονται για να αλλάξουν την αντίληψη του κοινού σε μια άλλη εκλογική αναμέτρηση.

«Αλλά εμείς δεν θα το δεχτούμε, γιατί έχουμε δει αυτή την ταινία πολλές φορές στο παρελθόν», πρόσθεσε ο ηγέτης του κόμματος IYI σε ένα tweet, ασκώντας προφανώς κριτική στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

«Θα κυνηγήσουμε κάθε ψήφο του έθνους μας μέχρι το τέλος. Είμαστε εδώ μέχρι το πρωί! Μην ανησυχείτε, όλα είναι καλά – ο ήλιος είναι στη θέση του! ΚΕΡΔΊΖΟΥΜΕ!».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Πρώτος στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Ερντογάν

Εκλογές στην Αλβανία – Μπελέρης: «Νίκησε η Δημοκρατία, κέρδισε η Χειμάρρα» (videos)

Σκωτσέζοι αστυνομικοί κεραυνοβόλησαν 11χρονο με 50.000 βολτ για να τον ακινητοποιήσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 00:40