search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:29
MENU CLOSE

Τσίπρας στο Mega: Κυβέρνηση από το 1ο και το 3ο κόμμα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος θα πάμε σε νέες κάλπες (Video)

17.05.2023 21:14
tsipras synenteyxi mega- new

Σε κυβέρνηση που μπορεί να σχηματιστεί από την κάλπη της απλής αναλογικής με το πρώτο και το τρίτο κόμμα επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του Mega και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

Έδειξε να κλείνει τα σενάρια περί κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού, καθώς ανέφερε ότι καταρχάς δεν είναι κάτι που έθεσε ο ίδιος, αλλά ρωτήθηκε γι’ αυτό και αφετέρου όταν ο κ. Πρετεντέρης ρώτησε τι θα κάνει αν πάρει τη δεύτερη εντολή είπε ότι τότε θα οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες, γιατί δε θα βγαίνουν οι αριθμοί. Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να είναι πολύ καθαρό στον ελληνικό λαό, δεν κρύβω κάποιο λαγό κάτω, απ’ το μανίκι, ούτε κάποιο τρικ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε για τις διάφορες εκδοχές κυβέρνησης συνεργασίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτές είναι οι εκδοχές «των πολιτικών μας αντιπάλων, που σκοπίμως το κάνουν, αλλά εύλογο είναι» και πως «εμείς από την αρχή μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε προγραμματική βάση».

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «είπα ότι αυτό το οποίο προσδοκώ, αυτό το οποίο στοχεύω, αυτό το οποίο επιθυμώ είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής την επομένη των εκλογών», ανάμεσα στο πρώτο κόμμα, «που φιλοδοξώ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, με το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε βάση προγραμματικής σύγκλησης».

Ως βάση για τη σύγκλιση ανέφερε τα 11 σημεία του προγράμματος, για τα οποία ,είπε, δεν άκουσε καμία διαφωνία, άρα, θεωρεί πως η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία αναφέρθηκε είναι εφικτή.

Στο ερώτημα τι θα κάνει αν ο κ. Ανδρουλάκης βάλει τα θέματα που θέτει δημόσια στην πρώτη τους επικοινωνία, απάντησε πως «ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης», διότι οι δεύτερες κάλπες, «ουσιαστικά θα έχουν ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα ανάμεσα στα δυο πρώτα κόμματα».

Σε ό,τι αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο πλάνο, καθώς, όπως είπε, αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων, «θέτοντας ζητήματα που έχουν λήξει από το 2015, για το νόμισμα» που «δεν έχουν καμία βάση προοδευτικής συνεργασίας και προγραμματικής προοδευτικής συνεργασίας, διότι μας τα βάζανε τότε στο ευρωπαϊκό επίπεδο οι αντίπαλοι της χώρας». Άρα, είπε, με αυτή του την εμμονή «μάλλον έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο» στον κ. Μητσοτάκη.

Όσο για το ΚΚΕ, είπε πως έχει μια ιστορία και μια πορεία, «έχει τον σεβασμό των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων» αλλά «ακόμα και το ΚΚΕ σε μια διαδικασία απλής αναλογικής, οφείλει ίσως για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μετά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, να τοποθετηθεί», εάν έρθουν τα πράγματα έτσι και είναι κρίσιμη η στάση του.

Επανέλαβε πως είναι ανιστόρητο το “τι Πλαστήρας τι Παπάγος” και διερωτήθηκε αν πραγματικά θέλει να πείσει τους εργαζόμενους, αν είναι «το ίδιο πράγμα να έχουμε την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει συλλογικές συμβάσεις, θα ξηλώσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, άρα θα επαναφέρει την κανονικότητα στην εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν θα έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, είναι το ίδιο με μια κυβέρνηση η οποία θα τα συνεχίσει όλα αυτά».

Υποκλοπές: Εκτός κάδρου Προανακριτικής ο Μητσοτάκης

Μιλώντας για τις υποκλοπές και στο ερώτημα της Ράνιας Τζίμα αν στο επίκεντρο της Προανακριτικής για την οποία μιλά ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να βάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με απώτερο στόχο το Ειδικό Δικαστήριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά άφησε με την απάντηση του τον πρωθυπουργό εκτός κάδρου.

Απάντησε πως πρώτα πρέπει να δούμε ποια βήματα θα έχει κάνει μέχρι τότε η Δικαιοσύνη «που δεν έχει καλέσει ούτε έναν ύποπτο μέχρι τη στιγμή που μιλάμε». Αλλά, «ακόμα κι αν δεν έχει κάνει βήμα η Δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι σαφές και ότι πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συγκροτήσει Προανακριτική, με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή».

Στο ερώτημα ποιους θεωρεί βασικούς υπεύθυνους απάντησε ότι αυτοί είναι «μια σειρά από υπουργοί» σε πρώτη φάση ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα η αρμόδια Επιτροπή, η ΑΔΑΕ, να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι». Ενδεχομένως, είπε «μπορεί να προκύψουν ευθύνες και από τη διαχείριση που έκαναν σε σχέση με την ΕΥΠ εκείνη την περίοδο και άλλοι υπουργοί μέσα στο Μαξίμου».

Έθεσε εκ νέου θέμα για το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το υλικό των παρακολουθήσεων: «ό,τι έγινε, έγινε σε σχέση με το παρελθόν- τούτη την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν χιλιάδες gigabytes, που είναι τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών. Πού βρίσκονται, κ. Πρετεντέρη; Γνωρίζετε;» ρώτησε και στη συνέχεια πρόσθεσε πως αυτό που εννοεί είναι ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα κάποιοι να εκβιάζουν το μισό πολιτικό σύστημα και το μισό επιχειρηματικό σύστημα».

Στο ερώτημα αν πιστεύει πως υπάρχει ενεργός εκβιασμός στη βάση αυτού του υλικού απάντησε «δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ενεργός εκβιασμός σήμερα. Αυτό όμως που μπορώ να ξέρω είναι ότι καμία σοβαρή ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα το άφηνε χωρίς να διαλευκανθεί, χωρίς φως, χωρίς αλήθεια και χωρίς λογοδοσία».

«Εγκληματική» η διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών

Στη συζήτηση για τα Τέμπη ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην κυβερνητική διαχείριση μετά το τραγικό δυστύχημα λέγοντας πως  θεωρεί «ότι είναι εξίσου εγκληματική» με πρώτο στοιχείο τα ψέματα για την τηλεδιοίκηση «ότι δήθεν υπήρχε και πήγαιναν σε μια απαρχαιωμένη κονσόλα να κάνουν παραστάσεις, ενώ η έρημη η τηλεδιοίκηση κάηκε τον Ιούλιο του ’19 -έχουμε έγγραφα πλέον του ΟΣΕ που το αποδεικνύουν- και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ». Και με δεύτερο ζήτημα το θέμα του παράνομου διορισμού του σταθμάρχη που, όπως είπε, προκύπτει και από  την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στους υπευθύνους που έκαναν τη μετάταξη. «Και ήρθε εκ των υστέρων ο Καραμανλής και το νομιμοποίησε με μια Υπουργική Απόφαση». Ως ένα τρίτο σημείο που ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την κριτική του ανέφερε «την υποκρισία και τη συμπεριφορά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που έβαλε τον Καραμανλή να ξεπλυθεί με την ψήφο στις Σέρρες», ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για την αναφορά πως με τα Τέμπη καταγράφηκε μια φθορά αλλά ξεπεράστηκε.  

Στο ερώτημα αν γίνεται να μιλά για «ξέπλυμα Καραμανλή» επειδή κατεβαίνει υποψήφιος, την ώρα που ο ίδιος έβαλε στα ψηφοδέλτια τον καταδικασμένο στο Ειδικό Δικαστήριο Νίκο Παππά ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ουσιαστικά πως δεν στέκει αυτή η σύγκριση: «Εδώ έχουμε 57 ανθρώπινες ζωές» ενώ από την άλλη έχουμε «μια παράβαση καθήκοντος που πέρασαν 20 υπουργοί πριν απ’ αυτόν και δεν πήγε κανένας για παράβαση καθήκοντος, παρότι ήταν ο μόνος που εφήρμοσε τον νόμο. Ο μόνος που έβαλε λεφτά στο δημόσιο ταμείο ήταν αυτός». Σεβαστή, είπε η απόφαση της Δικαιοσύνης, «αλλά τώρα, να τον ξεπλύνεις από τι, δηλαδή; Από το κακούργημα να βάλει λεφτά στο δημόσιο ταμείο; Εδώ έχουμε ένα έγκλημα!».

Το κόμμα Κασιδιάρη, η δεξιά πολυκατοικία και οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής

Αναφορικά με το ζήτημα του κόμματος Κασιδιάρη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για την κριτική που δέχτηκε επειδή το κόμμα τους δεν ψήφισε την κυβερνητική τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος αυτού και για το ότι δεν κατέθεσε υπόμνημα. Περαιτέρω ρωτήθηκε μήπως αυτό έγινε επειδή στοχεύει στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Απάντησε καταρχάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απών από όλη αυτή τη συζήτηση που κατά τον Αλέξη Τσίπρα αποδείχθηκε «ότι δεν έγινε για τον κ. Κασιδιάρη, έγινε για τη Δεξιά πολυκατοικία», διότι «ο κ. Κασιδιάρης θα μπορούσε πάρα πολύ απλά να μην κατέλθει στις εκλογές, με την τροπολογία που εμείς υποστηρίξαμε» που έλεγε «στον υπάρχοντα νόμο να μπει μια προσθήκη, η οποία θα λέει ότι όσοι είναι οριστικά καταδικασμένοι, όσα κόμματα έχουν στους Συνδυασμούς τους οριστικά καταδικασμένους για το 187Α, δηλαδή εγκληματική οργάνωση, δεν θα μπορούν να κατέβουν στις εκλογές». 

Ανέφερε ότι «υπήρξε, όλως περιέργως, για πρώτη φορά στην ιστορία η δυνατότητα ένα τμήμα του Αρείου Πάγου, κάποιοι δικαστές, να αποφανθούν» αν ένα κόμμα είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα ή όχι. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε αυτή την τροπολογία για λόγους αρχής, στη συνέχεια όμως με τις καταγγελίες Τζανερίκου αναδείχθηκε και ο πραγματικός στόχος της διάταξης αυτής

Όσο για το θέμα των ψηφοφόρων απάντησε πως «η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη» και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή».

«Τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους» κατέληξε.  

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Τσίπρας: LIVE η ομιλία από το Ηράκλειο Κρήτης

Εκλογές 2023 – Δημήτρης Κουτσούμπας: Live η κεντρική ομιλία στο Σύνταγμα

Εκλογές 2023 – Νίκος Ανδρουλάκης: Live η κεντρική ομιλία στο Θησείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:19