search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:52
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για την προσέλκυση στην κάλπη αναποφάσιστων και νέων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2282
18/5/2023
18.05.2023 06:00
tsipras_new

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την κάλπη της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στην μάχη των τελευταίων κρίσιμων εικοσιτετραώρων που θα σφραγίσει το τελικό αποτέλεσμα. Σήμερα τον τόνο θα δώσει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες κλείνει τις ομιλίες του καλώντας τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν τη μάχη «σπίτι το σπίτι, καφενείο το καφενείο, χώρο δουλειάς τον χώρο δουλειάς, χωριό το χωριό, άνθρωπο τον άνθρωπο». Μάλιστα, την Τρίτη, από την Θεσσαλονίκη, προέβη και στην εκτίμηση ότι «οι εκλογές αυτές θα κριθούν σε λίγες χιλιάδες ψήφους» παραπέμποντας ουσιαστικά σε σχετικό δημοσίευμα μεγάλου ευρωπαϊκού ιστότοπου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει σαφές ότι διεκδικεί την πρωτιά, καθώς θεωρεί πως μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεκλειδώσει την προοπτική για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, μακράς πνοής και σταθερότητας. Παρά τις δυνατότητες που δίνει η απλή αναλογική για συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος είτε η ΝΔ και έχει αποκλείσει το σενάριο για κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, αυτή που από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει χαρακτηρίσει «κυβέρνηση των ηττημένων». Το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για τον όρο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, λέει ουσιαστικά ότι σε αυτή την πρώτη «δοκιμή» της απλής αναλογικής στα καθ’ ημάς, θα πρέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και στήριξη από την κοινωνία, να μην είναι δυνατό να αμφισβητηθεί από κανέναν και να μη δώσει λαβή για πιέσεις προς τον ή τους μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους.

Σε ό,τι αφορά δε τον εκλογικό πήχη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ουσιαστικά πει ότι δεν μπορεί να πάει κάτω από το ποσοστό που έλαβε σε συνθήκες ήττας το 2019, δηλαδή το 31,5%.

Όποια και αν είναι η βασική επιδίωξη πάντως, στην Κουμουνδούρου λαμβάνουν υπόψη και το σενάριο της «μικρής» ήττας, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις, δεν έχουν μέχρι σήμερα καταγράψει ανατροπή ως προς τον «πρώτο», δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία. Η εκτίμηση είναι ότι μια διαφορά έως 4% είναι διαχειρίσιμη και πολιτικά και ως εκλογική βάση εκκίνησης για τις επόμενες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Στην συνέντευξή του στους Πρωταγωνιστές και στην παρατήρηση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να έχουν πέσει έξω στην «ψαλίδα» αλλά δεν έχουν πέσει έξω στον «πρώτο» ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως έχει σημασία και η διαφορά και πως άλλο είναι μια διαφορά 8 μονάδες και διαφορετικό μια – δυο μονάδες.

Με δεδομένες τις παραπάνω επιδιώξεις, η μάχη της τελικής ευθείας φαίνεται να επικεντρώνει στα εξής μέτωπα:

Στη συμμετοχή, στους νέους, στους αναποφάσιστους, στην προσπάθεια ανακοπής διαρροών προς τα αριστερά και την πολιτική και εκλογική πίεση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Νέοι και συμμετοχή

Αυτό που απασχολεί κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το «σπάσιμο» της αποχής, η οποία εξυπηρετεί το πρώτο κόμμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε αυξημένη συμμετοχή και να «μη χαρίσει κανείς την ψήφο του», απευθύνεται δε κυρίως στη νέα γενιά. Μεταξύ αυτών και η κατηγορία των 450.000 «πρωτάρηδων», δηλαδή 17άρηδων και 18άρηδων που ψηφίζουν για πρώτη φορά και συνιστούν μια νέα και υπολογίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων. Η Κουμουνδούρου είναι αισιόδοξη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ , όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη, είναι πρώτος στους νέους με διαφορά στην κατηγορία 17 – 24 ετών, ενώ προηγείται της ΝΔ στην ευρύτερη κατηγορία 17 – 45. Το στοίχημα είναι από αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων να πάνε να ψηφίσουν όσο το δυνατό περισσότεροι, εξ ου και το μήνυμα Τσίπρα προς τους νέους, αρχής γενομένης από την διακαναλική συνέντευξη Τύπου «πηγαίνετε στην κάλπη για να στείλετε στον κουβά τις δημοσκοπήσεις με τη συμμετοχή σας».

Αναποφάσιστοι, «έγκλημα» και…τιμωρία

H δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι η έτερη κατηγορία στην οποία στρέφεται ο ΣΥΡΙΖΑ, απεθυνόμενος όχι μόνο σε ψηφοφόρους που τον ψήφισαν το 2019 αλλά και στους απογοητευμένους «δεξιούς» αναποφάσιστους που είχαν ψηφίσει ΝΔ αλλά τώρα το σκέφτονται. Στόχος λοιπόν του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτή η ομάδα είτε να κάνει το βήμα προς την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να μην επιστρέψει στη ΝΔ την τελευταία στιγμή. Εδώ και μια εβδομάδα περίπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προσθέσει στο κάλεσμά του την «τιμωρητική» ψήφο, αναδεικνύοντας το μήνυμα έναντι των απογοητευμένων της ΝΔ, πως η πιο σκληρή τιμωρία για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Βασικοί «μοχλοί» στη διέγερση των «τιμωρητικών» αντανακλαστικών των συντηρητικών ψηφοφόρων είναι στη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, οι υποκλοπές και η καταρράκωση του κράτους Δικαίου από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με απόδοση ευθυνών προσωπικά στον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο καθαυτό και την διαχείρισή του, καθώς και η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί αυτή τη μερίδα των ψηφοφόρων να μην συγκατανεύσουν στις επιδιώξεις του πρωθυπουργού να «ξεπλυθεί» με την ψήφο τους και να μην καταστήσουν εαυτούς συνένοχους. Ένα ακόμη στοιχείο που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας για να απευθυνθεί σε αυτό το κοινό είναι η καραμανλική παράδοση του κόμματος την οποία υπαινίσσεται πως έχει ακυρώσει η «οικογένεια Μητσοτάκη», ενώ διαχωρίζει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή – ο οποίος τον Σεπτέμβριο από την Κρήτη μίλησε για την ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου από τις σκιές του σκανδάλου των υποκλοπών – από το «δίδυμο» των Μητσοτάκη και του πρώην υπουργού Μεταφορών.

Πίεση σε Ανδρουλάκη και ΚΚΕ

Σαφώς, συνεχίζεται και η πίεση στον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη με στόχο την πολιτική πίεση να εκτεθεί δηλαδή ενώπιον του κεντρώου κοινού για το γεγονός πως, την ώρα που εμφανίζεται να έχεις μεγαλύτερα προγραμματικά κοινά με τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ του «αρχιερέα των υποκλοπών» και «θύτη» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά συνέπεια αποσκοπεί και στην εκλογική του πίεση.

Ειδικά μετά το ντιμπέιτ και την αναφορά Ανδρουλάκη στην ανάγκη να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι των υποκλοπών και ακόμη να μπουν και «φυλακή», ο Αλέξης Τσίπρας έχει κλιμακώσει την πίεση στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, καλώντας τον να εγκαταλείψει τους «ανιστόρητους διμέτωπους», κι εφόσον επικαλείται την ιδιοκτησία της παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μοναδικό μέτωπο, κατά της Δεξιάς, που ο Αλέξης Τσίπρας το θέτει ως προϋπόθεση της κάθαρσης σε σχέση με τις υποκλοπές.

Στο πλαίσιο αυτό, το σενάριο περί κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού με στόχο την κάθαρση αναφορικά με τις υποκλοπές -και αν θεωρήσουμε ότι ο Τσίπρας έδειξε ένα κλείσιμο ματιού εφόσον δεν το ξέκοψε κατηγορηματικά, αν και δεν το έθεσε ο ίδιος στη συζήτηση – μάλλον ως μία ακόμη τακτική πίεσης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη μπορεί να εκληφθεί παρά ως πραγματικό σενάριο για την επόμενη μέρα καθώς αντικρούει κάθε διακήρυξη που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας περί σταθερότητας και ευρείας αποδοχής από την κοινωνία.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προστατέψει την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά είτε αυτό σημαίνει προσπάθεια για να ανακόψει τυχόν διαρροές προς το ΚΚΕ είτε αυτό σημαίνει μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να κερδηθεί ένα κοινό που είναι απογοητευμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συμμερίζεται τον βασικό στόχο «να φύγει ο Μητσοτάκης».

Κόστος και προτεραιότητες

Οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχουν καταγραφεί από το πρόγραμμά του και από τη δημόσια συζήτηση είναι

-η αντιμετώπιση της ακρίβειας, μέσα από την μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα στο 6%, αλλά και τη δέσμευση για μηδενικό συντελεστή σε είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές) και τέλος τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα τα μέτρα αυτά κοστίζουν 1,5 δις (μείωση ΦΠΑ) και 1,4 δις (ΕΦΚ) αντίστοιχα.

-Η άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – εξαγγελία που αποτελεί κι ένα «εκλογικό τυράκι» για τους 17άρηδες και τους 18άρηδες.

αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου που περνά και μέσα από την απόδοση δικαιοσύνης για τις υποκλοπές και τα Τέμπη. Ειδικά ως προς τις υποκλοπές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η προοδευτική κυβέρνηση με βάση και τα στοιχεία της διερεύνησης του σκανδάλου θα επιδιώξει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, καλώντας και τον Νίκο Ανδρουλάκη να εγκαταλείψει τη θέση περί Εξεταστικής.

αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η αύξηση 10% στους Δημοσίους Υπαλλήλους, που έχουν να δουν αύξηση εδώ και 14 χρόνια, η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και η επαναφορά του επιδόματος της 13ης σύνταξης όπως είχε δοθεί το 2019.

αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ιδιοκτησίες έως 300.000 ευρώ, έως ότου θεσπιστεί το πλαίσιο που έχει παρουσιάσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Η αναστολή πλειστηριασμών, η μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) και η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έχουν «πακεταριστεί» σε μια δέσμη επειγόντων μέτρων που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα θα θεσπιστούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη, πριν καν ακόμη ανοίξει η Βουλή. Αυτά συμπληρώνουν τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα των 11 άρθρων του Συμβολαίου για την Αλλαγή, δηλαδή του κυβερνητικού προγράμματος που ο Αλέξης Τσίπρας θέτει ως βάση συζήτησης για την προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων που θα συμπράξουν στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας και τα οποία κοστολογεί στο 5,5 δις ευρώ για το πρώτο έτος.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 6,4 μονάδων στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Χωμενίδης και Τατσόπουλος πήραν θέση υπέρ του Σαββόπουλου – Αντιδράσεις από Ακρίτα, Μπίστη και Πολάκη

«Αποκάλυψη» Βαρουφάκη: Είχα παρουσιάσει τη «Δήμητρα» στον ΣΥΡΙΖΑ το 2014

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:51