search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:40
MENU CLOSE

Τσίπρας: Το Συμβόλαιο της Αλλαγής δίνει ανάσα στη μεσαία τάξη που φορτώθηκε υπέρμετρα τα βάρη των μνημονίων

18.05.2023 21:53
Tsipras syntagma098- new

«Παράσταση νίκης» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στέλνοντας μηνύματα για την επερχόμενη κάλπη της Κυριακής.

Σημείωσε πως είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση στο Σύνταγμα που έχει κάνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ και πως στέλνει το μήνυμα της αλλαγής, το μήνυμα ότι «την Κυριακή η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» και λέει οριστικά «τέλος» στο καθεστώς της αδικίας, της αισχροκέρδειας και των ανισοτήτων. Την Κυριακή, πρόσθεσε, «ο λαός ξαναγράφει ιστορία με την ψήφο του».

Από το βήμα της συγκέντρωσης αναφέρθηκε και στη σημερινή εξέλιξη με τον Γιώργο Κατρούγκαλο ξεκαθαρίζοντας πως το Συμβόλαιο της Αλλαγής δεσμεύει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «κατά γράμμα».

«Ζητάμε» είπε, «από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να μας κρίνουν αλλά και να εγκρίνουν με την ψήφο τους το Συμβόλαιο Αλλαγής που προτείνουμε, τον οδικό χάρτη της διακυβέρνησής μας, που δίνει τη δύναμη του ρεαλισμού στο όραμα της δικαιοσύνης»

Και πρόσθεσε πως «Το Συμβόλαιο της αλλαγής, που ζητάμε από τον λαό να επικυρώσει, μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα.

Δεν θα επιτρέψω και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία, να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο.

Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Και το Συμβόλαιο αυτό είναι ταυτόχρονα και συμβόλαιο ανάσας. Όχι μόνο για τους αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη. Έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε και να δώσουμε ανάσες, ειδικά στη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε υπέρμετρα και άδικα όλα τα βάρη των μνημονίων. Και εξαπατήθηκε βάναυσα από τον κ. Μητσοτάκη το 2019. Της έταξε σαλόνια και την κατάντησε να ζει με κουπόνια».

Προσκλητήριο σε «γαλάζιους» και κεντρώους με υποκλοπές και Τέμπη

Οι υποκλοπές και τα Τέμπη ήταν κεντρικά στοιχεία της ομιλίας του.

Σε σχέση με τις υποκλοπές κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξανά για συγκάλυψη  και προειδοποίησε ότι η προοδευτική κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα για να χυθεί φως στο έγκλημα και πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν». Πρόσθεσε δε, κάνοντας προσπάθεια να διαλύσει μια άλλη σύγχυση που δημιουργήθηκε πρόσφατα πως «δε χρειάζεται κανένας ειδικός σκοπός για να αποδοθεί δικαιοσύνη» καθώς, «η δικαιοσύνη και η λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους δεν είναι ειδικός σκοπός» αλλά «το αυτονόητο σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατία». Επομένως, είναι «το αυτονόητο σε μια προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής».

Ως προς την τραγωδία των Τεμπών, μεταξύ άλλων σχολίασε την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού για τις κινητοποιήσεις και τη μήνυση των γονέων των θυμάτων, κατηγορώντας των για έλλειμμα ενσυναίσθησης. Πιο συγκεκριμένα μίλησε για «προσβολή» προς τους συγγενείς των παιδιών που χάθηκαν και για «περιφρόνηση του πένθους». «Μέγιστη και ασυγχώρητη ασέβεια» είπε το ότι «χαρακτήρισε εργαλειοποίηση, τον δικαστικό αγώνα των συγγενών των θυμάτων για να βρούνε δικαίωση τα αδικοχαμένα παιδιά τους. Και τους κούνησε το δάχτυλο: “Δεν δικαιολογεί ο θυμός τους τέτοιου είδους συμπεριφορές”».

Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε πάλι στους συντηρητικούς πολίτες  και τους ψηφοφόρους της ΝΔ με το ερώτημα «Έχει καμία σχέση αυτή η συμπεριφορά με τους δικούς σας κώδικες αξιών; Έχει σχέση με τις δικές σας αξίες, με τις αξίες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η συμπεριφορά ενός ανθρώπου που κρυφακούει από το Μαξίμου τους υπουργούς του, και που προσβάλει έτσι τους χαροκαμένους γονείς»; Ζήτησε δε για ακόμη μια φορά να μην του δώσουν συγχωροχάρτι και να μην γίνουν «συνένοχοι» ούτε να τον ξεπλύνουν με την ψήφο τους για να πράξει πολύ χειρότερα τα επόμενα 4 χρόνια.

Απευθύνθηκε όμως και στους προοδευτικούς πολίτες καλώντας τους να μην τηρήσουν ίσες αποστάσεις.

«Τους καλώ να κρίνουν με βάση τη λογική. Μπορεί να έχουν τις επιφυλάξεις τους, ακόμη και τις διαφωνίες τους με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αλλά δε μπορεί να μη καταλαβαίνουν ότι μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την Κυριακή, μπορεί να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του παρακράτους. Και ότι θα αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη, να δώσει δικαίωση για το έγκλημα των Τεμπών».

«Εδώ λοιπόν δε χωράνε ίσες αποστάσεις» συνέχισε, γιατί την Κυριακή δυο αποτελέσματα είναι δυνατά: Είτε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει δικαιοσύνη, είτε πρώτη η ΝΔ που σημαίνει συγκάλυψη».

«Το Συμβόλαιο για την Αλλαγή, μπορούμε και θα το κάνουμε πράξη»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Συμβόλαιο της Αλλαγής, επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη αλλά τώρα και ξέρει και μπορεί με τη στήριξη του λαού.

Αυτή τη φορά χρησιμοποίησε το μοτίβο «μπορούμε και θα το κάνουμε πράξη» για τη συνοπτική παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος:

«Με οδηγό το Συμβόλαιο Αλλαγής, μπορούμε:

· να αυξήσουμε άμεσα τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ και να θεσπίσουμε ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

· Να αυξήσουμε 10% τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

· Να επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και να αποδώσουμε στους συνταξιούχους τα αναδρομικά. Μπορούμε και θα το κάνουμε πράξη. Και να δώσουμε τη δυνατότητα να παίρνουν αυξήσεις από το δικό μας νόμο, όλοι οι συνταξιούχοι

Μπορούμε

· να καταργήσουμε την εργασιακή ζούγκλα.

· Να αποκαταστήσουμε το οχτάωρο, τις πληρωμένες υπερωρίες, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις.

Μπορούμε

· να ενισχύσουμε αποφασιστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

· Να αυξήσουμε στο 7% τις δαπάνες για την Υγεία.

· Να δώσουμε στους γιατρούς και το προσωπικό τις αμοιβές που το λειτούργημά τους απαιτεί.

Μπορούμε

· να δώσουμε χώρο στη μόρφωση των παιδιών μας.

· Να αυξήσουμε τις δαπάνες για την Παιδεία στο 5%

· Να ανοίξουμε τις πόρτες των ΑΕΙ σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά που αφήνει έξω με τεχνητό τρόπο το μαλρύ χέρι του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

· Να προσλάβουμε, να διπλασιάσουμε καθηγητές και να στείλουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία να πολεμά το έγκλημα και τη Greek Mafia, όχι να συνεργάζονται με την Greek Mafia.

Μπορούμε

· να πολεμήσουμε την ακρίβεια με άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και αυστηρούς ελέγχους στην αγορά.

Μπορούμε

· να ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος.

· να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη. Το σχέδιό μας είναι έτοιμο σε όλες τις λεπτομέρειές του με τη συμβολή της Λούκας Κατσέλη, που το όνομά της είναι ταυτισμένο με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μπορούμε

· να ανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα ξαναγίνει δημόσια

· να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού, το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.

· Να αποκτήσουμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα., ώστε να μπορούν οι τράπεζες να λειτουργούν προς όφελος της οικονομίας και όχι των συμφερόντων.

Μπορούμε

· να βάλουμε φρένο στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, με μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης στις μητέρες και τα νέα ζευγάρια.

Μπορούμε

· να στηρίξουμε και να δώσουμε νέα πνοή στον Πολιτισμό.

· Να δώσουμε στην καλλιτεχνική εκπαίδευση τη θέση που της αξίζει και απαιτούν σπουδαστές και καθηγητές.

· Να προστατέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Μπορούμε

· να στηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία, αυξάνοντας γενναία τα επιδόματά τους. Μεταρρυθμίζοντας ριζικά το σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης. Εξασφαλίζοντας προσωπικό βοηθό ή φροντιστή, ακόμα και σε 24ωρη βάση.

Μπορούμε

· να προστατεύσουμε αποφασιστικά το περιβάλλον, να επενδύσουμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Στις ενεργειακές κοινότητες για όλους.

Στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στις ψηφιακές υποδομές για όλους.

Μπορούμε, τέλος,

· να αλλάξουμε το κράτος, τον μεγάλο ασθενή, είμαστε οι μόνοι που μπορούμε

· Να αποκαταστήσουμε τους κανόνες της αξιοκρατίας, να θεσπίσουμε τη διαφάνεια παντού, να δώσουμε χώρο στην αξιοπρέπεια και την αξιοκρατία για τους δημόσιους λειτουργούς. Να δώσουμε χώρο στην εντιμότητα.

Αναφέρθηκε και στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει ήδη έτοιμη ο ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει πριν καν συγκληθεί η Βουλή, με τις πρώτες επείγουσες πράξεις της προοδευτικής κυβέρνησης. Η ΠΝΠ περιλαμβάνει τρία άρθρα με άμεσα μέτρα:

· Την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως ότου θεσμοθετηθεί και υλοποιηθεί η νομοθετική ρύθμιση των χρεών.

· Τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μηδενισμό του σε συγκεκριμένα είδη πρώτης ανάγκης, όπως επίσης τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

· Την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από αυτή την εξεταστική περίοδο.

Σημείωσε πως έτσι βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την αλλαγή, που δεν είναι σύνθημα παντός καιρού ούτε «εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία» αλλά «ανάγκη, επιθυμία, προσδοκία της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, είναι η ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή στη σχέση του πολίτη με το κράτος».

Τόνισε πως πρόκειται για πράξεις μετρημένες και κοστολογημένες που δίνουν υπόσταση στο σύνθημα για δικαιοσύνη και αποτελούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα της προοδευτικής κυβέρνησης.

Προσκλητήριο στου νέους – Να στείλουν στον «κουβά» της δημοσκοπήσεις

Σημείωσε πως αυτό το Συμβόλαιο εγκρίνει και δίνει εντολή να εφαρμοστεί όποιος ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.

Και απευθύνθηκε ιδιαίτερα προς όλους τους νέους και ιδιαίτερα τους 450.000 νέους και νέες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Σημείωσε πως αλλαγή και δικαιοσύνη χωρίς την στήριξη των νέων δε νοούνται και πως «σήμερα από την ψήφο τους εξαρτάται η αλλαγή».

«Θέλετε να τιμωρήσετε το καθεστώς Μητσοτάκη; Τον τρόπο που σας έχει φερθεί στα θρανία, στις πλατείες, στο μεροκάματο; Να τιμωρήσετε το σύστημα που συνθλίβει τα όνειρά σας; Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να τιμωρηθεί: Να ηττηθεί το καθεστώς αυτό. Και ο μόνος τρόπος για να ηττηθεί είναι την Κυριακή να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» ανέφερε χαρακτηριστικά στο κάλεσμά του προς τους νέους.

Και κλείνοντας αυτή την αναφορά είπε πως «η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο σκληρή, η πιο βαθιά αντισυστημική ψήφος, γιατί τελειώνει το καθεστώς Μητσοτάκη». «Σας καλώ» είπε «με τη συμμετοχή σας και με την ψήφο σας να στείλετε κουβά τις δημοσκοπήσεις. Και να κάνετε εσείς έξωση στον Κύριο Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου».

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: «Ντροπή αυτό που είπε ο Τσίπρας για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής» (Video)

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: «Αλλοπρόσαλλη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ»

Δημοσκόπηση GPO: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:40