search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:29
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Κυρίαρχες στον ΣΥΡΙΖΑ οι απόψεις Κατρούγκαλου

19.05.2023 10:00
mitsotakis_skai_1200

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, το ζήτημα που προέκυψε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρώην υπουργός Εργασίας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός, υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις αυτές αποτελούν συστατικό κομμάτι της πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να δούμε τί είχε γίνει στο παρελθόν. Το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας είχε αποκαλύψει τι θα έκανε με το νόμο Κατρούγκαλου, που τσάκισαν τη μεσαία τάξη, τα πιστεύουν βαθιά αυτά, δεν έκανε λάθος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτές οι απόψεις είναι κυρίαρχες στην ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κρυφό τους σχέδιο».

Σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ, επισήμανε ότι «επιδιώκω τη μείωση των ανισοτήτων με δομική μείωση της ανεργίας. Είχαμε αυξήσεις συντάξεων της τάξης σχεδόν του 8%, είχαμε πρόσθετη βοήθεια με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν προσωπική διαφορά, έως ότου σβήσει τα επόμενα χρόνια. Η στήριξη θα επέλθει από την υπεραπόδοση της οικονομίας, χωρίς να τσακίζουμε τη μεσαία τάξη σε φόρους. Πιστεύετε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δώσει 13η σύνταξη και αναδρομικά; Έφερε το νόμο Κατρούγκαλου, χωρίς να μας έχει πει τίποτα».

Εντούτοις, επέμεινε στην αντίθεσή του για μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ), υπογραμμίζοντας ότι «αν ο σκοπός είναι η μείωση των τιμών, δεν έχει αποτέλεσμα. Δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες, χωρίς αποτέλεσμα. Τα χρήματα αυτά θα μας λείψουν από κάπου. Ο πληθωρισμός θα πέσει, πέφτει ήδη. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος, αλλά πέφτει. Έχουμε δει τα χειρότερα της ακρίβειας. Δομικά θα λυθεί το πρόβλημα. Έχουμε προσωρινά μέτρα, όπως το “market pass”. Το “καλάθι του νοικοκυριού δημιούργησε διαφάνεια και έβαλε μία τάξη”. Η αγορά λειτούργησε. Για τον ΕΦΚ στα καύσιμα, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ θα κοστίσει 2 δισ. ευρώ».

Παράλληλα, για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι «έχουμε κάνει ήδη σημαντική παρέμβαση, δεν είπαμε ότι πρέπει να τον καταργήσουμε, αλλά να τον μειώσουμε. Και οι πολίτες πρέπει να ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, δίνουμε περαιτέρω κίνητρο. Δεν είναι στον προγραμματισμό μας νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα εξέταζα όμως παρεμβάσεις σε μικρά χωριά και νησιά, να δώσουμε κίνητρα για να μείνουν οι κάτοικοι. Μην ξεχνάτε την παρέμβασή μας για τον φόρο γονικής παροχής. Ευνοούμε τη μεσαία τάξη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο κ.Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές και δεν του κοστίζει να τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα. Αν υπήρχε τσουνάμι πλειστηριασμών, δεν θα το ξέρατε; Ναι, υπάρχει πρόβλημα, αλλά υπάρχει μια πλατφόρμα για να μπορεί να βρεθεί λύση, έχουμε πάνω από 50 δισ. ρυθμισμένα δάνεια, ανάμεσα στους πολίτες και τους servicers. Θέλουμε να τσακίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να ρυθμίζει. Γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις, αυτό που λέει ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να γίνει, θα κατέπιπτε όλο το σχέδιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ».

Κάνοντας ειδική αναφορά στα ελληνοτουρικά, ο Κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι «το 2020 φτάσαμε πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο, ευτυχώς μπορέσαμε και την αποτρέψαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά. Αφού υπογράψαμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο», ενώ σημείωσε ότι «βεβαίως και θα πάρω τον κ. Ερντογάν να τον συγχαρώ, δεν ήμουν εγώ αυτός που είπε δε μιλώ με τον Μητσοτάκη, αλλά δεν είμαι και αφελής. Όσο έτοιμοι είμαστε να τείνουμε χείρα φιλίας, άλλο τόσο αποφασισμένος είμαι ότι θα συνεχίσω την πολιτική της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων και της αναβάθμισης του κύρους της Ελλάδας συνολικά, γιατί σήμερα η Ελλάδα μετράει. Δεν θα ανησυχούσα για τις απειλές της Άγκυρας, αλλά δεν φτάσαμε τυχαία σ’ αυτό το σημείο».

Επιστρέφοντας στις εκλογές της Κυριακής, δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «κοιτάμε τα του οίκου μας, θέλουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό για τη ΝΔ, θέλουμε να κλείσουμε όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια, είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και να υπάρχει μόνο μια πρόταση διακυβέρνησης», ενώ σχετικά με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εξήγησε ότι «δεν είναι εγώ αυτός που θα αποφασίσει το χρόνο των δεύτερων εκλογών, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα».

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν σχολίασε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει παράλληλη πλατφόρμα καταγραφής των εκλογικών αποτελεσμάτων, λέγοντας ότι «όλα αυτά για τα παράλληλα συστήματα θυμίζουν και τα παράλληλα νομίσματα, δεν δίνω και πολύ σημασία, δε νομίζω ότι κανείς θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα», ενώ επανέλαβε ότι είναι «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο τηλεμαχίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει δεύτερων εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Σοφία Ζαχαράκη στο topontiki.gr: Ζητάμε καθαρή εντολή για να αποτρέψουμε την ακυβερνησία και το χάος (Photos)

Εκλογές 2023: Το λάθος του Κατρούγκαλου και οι σχεδιασμοί του Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση Alco: Η «μάχη» των κεντρώων ψηφοφόρων – Tι πιστεύουν οι πολίτες για την απλή αναλογική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:27