search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:21
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για το χρέος Λευκός Οίκος και Ρεπουμπλικάνοι

26.05.2023 16:18
cogresso

Ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου την Παρασκευή στοχεύουν να βάλουν τις «τελευταίες πινελιές» σε μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ για δύο χρόνια, περιορίζοντας παράλληλα τις δαπάνες για οτιδήποτε εκτός από στρατιωτικούς και τους βετεράνους, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Οι διαπραγματευτές του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι φάνηκε να πλησιάζουν σε συμφωνία καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα, όπως τα ανώτατα όρια δαπανών και η χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων και του στρατού.

Μια αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους του την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρεοκοπία που θα κλονίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βαθιά ύφεση.

Η υπό εξέταση συμφωνία θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για δαπάνες σε στρατιωτικούς και βετεράνους, ενώ ουσιαστικά θα κρατήσει μη αμυντικές δαπάνες σε επίπεδα του τρέχοντος έτους, είπε αξιωματούχος στο Reuters, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, Μια παράταση δύο ετών θα σήμαινε ότι το Κογκρέσο δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει το ίδιο θέμα παρά μόνο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να υπαναχωρήσει στο σχέδιό του για την ενίσχυση της χρηματοδότησης στο IRS, την φορολογική ελεγκτική υπηρεσία των ΗΠΑ, για να προσλάβει περισσότερους ελεγκτές με στόχο τους πλούσιους Αμερικανούς, είπε ο αξιωματούχος.

Η κάθε πλευρά θα πρέπει να πείσει αρκετά μέλη του κόμματος στο διχασμένο Κογκρέσο ώστε να ψηφίσουν για οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία, με τους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους να λένε ότι δεν θα υποστήριζαν καμία συμφωνία χωρίς σαρωτικές περικοπές δαπανών και τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς να αντιστέκονται στην περικοπή προγραμμάτων κατά της φτώχειας.

«Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι με μια δικομματική συμφωνία. Και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και που προστατεύει τους εργατικούς Αμερικανούς αυτής της χώρας», δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη.

Η Fitch Ratings αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης, η οποία θα ωθούσε το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης υψηλότερα και θα υποβάθμιζε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μια παρόμοια αντιπαράθεση του 2011 οδήγησε τον οίκο Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για το χρέος των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν απορρίψει τις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων του Μπάιντεν σε εταιρείες και πλούσιους, ενώ ο Μπάιντεν αντιστάθηκε στις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών να αυστηροποιήσουν ορισμένα προγράμματα κατά της φτώχειας και να χαλαρώσουν τους κανόνες γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:

«Κρουαζιέρα τριών χρόνων»: Πραγματικότητα ή φιάσκο; Οι επιστροφές χρημάτων και η καταλληλότητα του πλοίου (photo/videos)

Αγνοείται σκάφος με 500 μετανάστες μεταξύ Λιβύης και Σικελίας

Εφιάλτης σε πτήση: Επιβάτης άνοιξε την έξοδο κινδύνου σε ύψος 200 μέτρων (Video/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:21