search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:15
MENU CLOSE

«Παγωμένη» υποδοχή της Ευρώπης στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας

26.05.2023 17:46
Jinping-putin-1

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας θέλησε να παρουσιάσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, Κινέζος διπλωμάτης σε συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κινέζος διπλωμάτης μετέφερε ένα σαφές μήνυμα: «Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να διεκδικήσουν την αυτονομία τους και να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας στη Ρωσία τα τμήματα της Ουκρανίας που τώρα κατέχει».

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Λι Χούι προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επίσης να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση στην Ουάσιγκτον και υπογράμμισε την ανάγκη να κινηθούν γρήγορα για να τερματιστεί η ουκρανική σύγκρουση προτού αυτή εξαπλωθεί, ανέφερε η WSJ.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ΕΕ σημείωσαν ότι το «πάγωμα» της σύγκρουσης δεν ήταν προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αν δεν υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και είπαν στον Κινέζο διπλωμάτη ότι «είναι αδύνατο να χωριστεί η Ευρώπη από την Αμερική» και ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξη από την Ουκρανία.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Λι Χούι έφτασε στη Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι βλέπει «σοβαρά εμπόδια» στην αναζήτηση μιας ειρηνικής επίλυσης στην Ουκρανία, υποδεχόμενος τον Κινέζο απεσταλμένο Λι Χουί.

Κατά τη συνάντησή τους, «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας για μια πολιτικο-διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά εμπόδια που δημιουργούν η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», υπογράμμισε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Κίνα για την ισορροπημένη θέση της απέναντι στην ουκρανική κρίση και εξέφρασε την μεγάλη εκτίμησή του για την προθυμία του Πεκίνου να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Λι Χουί, ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για Ευρασιατικές Υποθέσεις, που είχε διατελέσει στο παρελθόν πρεσβευτής της Κίνας στην Μόσχα, πραγματοποιεί εδώ και μια εβδομάδα περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Κινέζος απεσταλμένος έχει εντολή να συζητήσει μία «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας κατά την διάρκεια της περιοδείας του αυτής. Επισκέφτηκε το Κίεβο, μετέβη στην Πολωνία και ταξίδεψε στη Γαλλία και την Γερμανία.

Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Χουί είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Κατά τη συζήτησή τους, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επέμεινε στον «σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από τον Κινέζο διπλωμάτη να ασκήσει πίεση στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Ρωσία και Κίνα διατηρούν στενές σχέσεις οι οποίες έχουν ενισχυθεί οικονομικά και διπλωματικά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και τη βροχή των δυτικών κυρώσεων που πλήττουν τη ρωσική οικονομία.

Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει ποτέ δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Μάρτιο, δίνοντας μια ισχυρή υποστήριξη στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Viral βίντεο με Παπά να οργανώνει εξέδρα με… «γαλλικά»

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για το χρέος Λευκός Οίκος και Ρεπουμπλικάνοι

Κόσοβο:  Επεισόδια κατά την ανάληψη καθηκόντων από νέους δημάρχους (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:15