search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 03:56
MENU CLOSE

Εκλογές στην Τουρκία: «Η νίκη Ερντογάν αφήνει το έθνος διχασμένο» – Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ (photos/videos)

29.05.2023 11:28
tourkia_erdogan_2905_1200-700_new
credit: AP

Κεντρικό θέμα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ είναι η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και το CNN σημειώνει ότι ο Ερντογάν «διευρύνει την κυριαρχία του για Τρίτη δεκαετία».

Το CNN στο ρεπορτάζ του σημειώνει ότι μεταξύ των πρώτων ξένων ηγετών που συνεχάρησαν τον Ερντογάν για τη νίκη του ήταν οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Λιβύης, της Αλγερίας, της Ουγγαρίας, του Ιράν και της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και ο εμίρης του Κατάρ.

Μάλιστα, παραθέτει σχόλιο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, όπου ο Βλάντιμιρ Πούτιν έγραψε ότι οι εκλογές «είναι σαφής απόδειξη της υποστήριξης του τουρκικού λαού» στις προσπάθειες του Ερντογάν «για ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας και της συνέχισης μίας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής».

Από την άλλη πλευρά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έγραψε στο Twitter ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Τουρκία «ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ… για διμερή θέματα και τις κοινές διεθνείς προκλήσεις».

Λίγη ώρα μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματα υποστηρικτές του Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ τραγουδώντας το όνομα του προέδρου της χώρας και το σύνθημα «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», γράφει το CNN.

Το αμερικανικό ABC γράφει ότι «Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έδιωξε τον μεταρρυθμιστή αντίπαλό του κερδίζοντας άλλη μία θητεία» και προσθέτει αναφερόμενο στον Κιλιτσντάρογλου ότι «προσπάθησε να αντιστρέψει τις αυταρχικές αλλαγές» που έχει επιβάλει στη πολιτική σκηνή ο Ερντογάν.

Οι New York Times σημειώνουν ότι «παρά τον πληθωρισμό, τους σεισμούς και στην σκληρή κούρσα  ο Ερντογάν επανεξελέγη», χωρίς να έχει δείξει προθέσεις να αλλάξει ρότα στο εσωτερικό «όπου αντιμετωπίζει μία σοβαρή οικονομική κρίση», αλλά ούτε και στα διεθνή θέματα «με την εξωτερική πολιτική να έχει ενοχλήσει τους δυτικούς συμμάχους».

«Ο θρίαμβός του σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν θα παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον για ένα τέταρτο του αιώνα, εμβαθύνοντας το συντηρητικό αποτύπωμά του στην τουρκική κοινωνία και παράλληλα επιδιώκοντας την υλοποίηση του οράματός του για μία χώρα με αυξανόμενη οικονομική και γεωπολιτική ισχύ», τονίζουν οι New York Times.

Το BBC σημειώνει ότι η «εκλογική νίκη του Ερντογάν αφήνει το έθνος διχασμένο» και τονίζει πως παρά τις διαβεβαιώσεις του νικητή ότι «κέρδισε όλο το έθνος των 85 εκατομμυρίων, η επίκληση της ενότητας ακούγεται κενή περιεχομένου, καθώς γελοιοποίησε τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και έβαλε στο στόχαστρο τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη και την κοινότητα  LGBT».

Το BBC περιγράφει την επινίκια εμφάνιση του Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε με υποτιμητικό τρόπο στον αντίπαλό του, λέγοντας «Bye, bye, Kemal», κάτι που έγινε σύνθημα των οπαδών του σε όλη τη χώρα.

Για τον βρετανικό Guardian οι εκλογές στην Τουρκία «αντανακλούν την απόλυτη και διαρκή πολιτική πόλωση».

«Ο θρίαμβος για τον μακροβιότερο ηγέτη της Τουρκίας του εξασφαλίζει άλλη μία θητεία στην προεδρία και την έγκριση του λαϊκίστικου τρόπου άσκησης πολιτικής», σημειώνει ο Guardian. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται στα συγχαρητήρια που έστειλαν στον Ερντογάν ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, «ακόμα και ο πρώην γεωπολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι».

Η γαλλική Le Monde περιγράφει: «Χωρίς να περιμένει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο αρχηγός αυτού του διχασμένου κράτους κήρυξε τη νίκη του 20 χρόνια, δύο μήνες και δύο εβδομάδες μετά την πρώτη φορά που πήρε τα ηνία ως πρωθυπουργός της Τουρκίας, το 2003».

«Μια θάλασσα από κόκκινες σημαίες στα χέρια ενός ενθουσιασμένου πλήθους που χαιρέτισε τον 69χρονο Ερντογάν, καθώς στεκόταν πάνω σε ένα ανοικτό λεωφορείο έξω από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Άρχισε την ομιλία του με τον τυπικό ζεστό και ψυχρό τρόπο, εναλλάσσοντας την φρασεολογία μεταξύ καθησυχασμού και απειλών», γράφει η Le Monde.

Για το Politico «το ερώτημα που αντιμετωπίζει τώρα η Τουρκία -και ο ευρύτερος κόσμος- είναι τι θα κάνει ο ισχυρός άνδρας… Ως επικεφαλής μιας δύναμης που έχει στρατηγική ζωτική σημασία για το ΝΑΤΟ, που φέρνει την Ευρώπη κοντά στη Μέση Ανατολή, η διεθνής επιρροή του Ερντογάν είναι κρίσιμη». Σημειώνει επίσης ότι «με την οικονομία να παλεύει να στηριχθεί με αντίπαλο τον υψηλό πληθωρισμό, είναι μεγάλες και οι εσωτερικές προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει.

Ο Εμρέ Πεκέρ, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρίας Eurasia Group δήλωσε στο Politico ότι η ακραία πόλωση μεταξύ των στρατοπέδων των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Ερντογάν δείχνει «πόσο συμπαγής είναι η βάση του» Ερντογάν παρά τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα.

Τελικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τον δεύτερο γύρο στην Τουρκία και δηλώνει ότι θα παραμείνει στην εξουσία «μέχρι τον τάφο», γράφει η γερμανική Suddeutsche Zeitung, υπό τον τίτλο «Επιστροφή στο Μέλλον».

Το Al Jazeera σημειώνει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών «εξασφαλίζουν για τον Ερντογάν μία θέση στην ιστορία, καθώς διευρύνει την εικοσαετή εξουσία του για άλλα πέντε χρόνια». «Έχει ήδη ξεπεράσει την 15ετή προεδρία του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», υπενθυμίζει το Al Jazeera.

Η αιγυπτιακή Al Ahram, αναφέρεται στο συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε στον Ερντογάν ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι για την επανεκλογή του και σημειώνει τα βήματα που έχουν γίνει από τις δύο χώρες για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Συντριβή για τους Σοσιαλιστές στις δημοτικές εκλογές

Κιλιτσντάρογλου: «Δεν θα δαμάσει τη βούλησή μας ένας ολιγάρχης»

Εκλογές στην Τουρκία: Πανηγύρια στην Αγία Σοφία για τη νίκη του Ερντογάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15