search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 05:18
MENU CLOSE

Ισπανία: Ρισκάρει με εκλογές ο Σάντσεθ – Πώς σαρώθηκαν οι σοσιαλιστές από το δεξιό «τσουνάμι»  

29.05.2023 14:23
pedro sanchez

Ήταν μια δραματική νύχτα για τους ισπανούς σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, που υπέστησαν βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές, με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να κερδίζει μια σειρά από σημαντικές δημαρχίες και περιφέρειες.

Μετά το φιάσκο- όπως το χαρακτηρίζει η El Pais-ο Σάντσεθ υποχρεώνεται να πάει σε  γενικές εκλογές στις 23 Ιουλίου, θέτοντας το δίλημμα της κινητοποίησης των προοδευτικών δυνάμεων για να αποτραπεί η ανάληψη της εξουσίας από το Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με το ακροδεξιό Vox.

ΟΙ τοπικές εκλογές για τα 12 από τα 17 περιφερειακά κοινοβούλια και τους δήμους σε όλη τη χώρα θεωρούνται βαρόμετρο ενόψει των εθνικών εκλογών και τα αποτελέσματα υποχρεώνουν τον Σάντσεθ να επισπεύσει τις διαδικασίας για να μην υποστεί ακόμα μεγαλύτερη φθορά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς η συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος και του Vox δείχνει έτοιμη για τον έλεγχο της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών του κοινοβουλίου.

«Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για τα αποτελέσματα και πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να δώσω μία απάντηση. Πολλοί πρόεδροι (στα περιφερειακά συμβούλια) που είχαν άψογη διαχείριση δεν επέτυχαν. Όλα αυτά οδηγούν στην ανάγκη να διευκρινίσουν οι Ισπανοί εκλογείς ποιες δυνάμεις πρέπει να ηγηθούν της χώρας. Το καλύτερο είναι να πάρουν τον λόγο οι Ισπανοί για να προσδιορίσουν την πολιτική κατεύθυνση της χώρας», δήλωσε ο Σάντσεθ μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών.

(AP Photo/Manu Fernandez

H γενικη γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος, Κούκα Χαμάρα περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «ένα γαλάζιο κύμα» σε όλη τη χώρα. Το Λαϊκό Κόμμα πήρε τον έλεγχο των περιφερειών της Αραγονίας, της Βαλένθια και των Βαλεαρίδων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρόλο που θα χρειαστεί στήριξη από μικρότερα κόμματα, όπως το ακροδεξιό VOX για να σχηματίσει τοπικές κυβερνήσεις. Επίσης κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Λα Ριόχα. Στις δημοτικές εκλογές το Λαϊκό Κόμμα κατήγαγε σημαντική νίκη στη Σεβίλλη, που ήταν υπό τον έλεγχο των σοσιαλιστών και στη Βαλένθια. Η πιο ηχηρή νίκη για τους συντηρητικούς ήταν στην περιοχή της Μαδρίτης- τόσο σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και στον δήμο, όπου πλέον έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Το Λαϊκό Κόμμα κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις επωφελούμενο από την σημαντική μείωση της δύναμης του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, το οποίο πλέον αντιμετωπίζει το φάσμα της εξαφάνισης από τον εκλογικό χάρτη.

Με το Λαϊκό Κόμμα να παίρνει 750.000 περισσότερες ψήφους από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το αποτέλεσμα θεωρείται τεράστια ώθηση στις δυνατότητες του συντηρητικού ηγέτη Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχόο, να κερδίσει τις εθνικές εκλογές, αλλά είναι πιθανό να χρειαστεί την στήριξη των ακροδεξιών του Vox για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχόο (AP Photo/Andres Kudacki)

Οι ακροδεξιοί διπλασίασαν τις ψήφους τους σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές του 2019 και πλέον εκπροσωπούνται σε όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια.

Οι αριστεροί  Podemos υπέστησαν  σημαντικές απώλειες, χάνοντας μεταξύ άλλων και τους 10 αντιπροσώπους τους στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Μαδρίτης.

Μετά από αυτό το φιάσκο για τους σοσιαλιστές, ο Σάντσεθ θα μπορούσε να πάρει άλλου είδους δραστικές αποφάσεις, γράφει η El Pais, όπως να αλλάξει τις συμμαχίες του ή να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά τελικά επέλεξε την προσφυγή στις κάλπες για να θέσει το δίλημμα στους ψηφοφόρους αν θέλουν να κυβερνήσει μία συμμαχία της δεξιάς με την ακροδεξιά, ή να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.  Βεβαίως έτσι ο Σάντσεθ αναλαμβάνει ένα υψηλό ρίσκο, καθώς είναι σαφής η δεξιά στροφή του εκλογικού σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Γιόρταζαν γενέθλια σε σκάφος που «χτύπησε» ανεμοστρόβιλος – Τέσσερις νεκροί (photos/video)

Εκλογές στην Τουρκία: «Η νίκη Ερντογάν αφήνει το έθνος διχασμένο» – Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ (photos)

Ισπανία: Συντριβή για τους Σοσιαλιστές στις δημοτικές εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07