search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 01:08
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Φυγή προς τα μπρος δια της ανανέωσης – Πρεμιέρα για την «ομάδα κρούσης»

29.05.2023 09:15
tsipras_new

Η ανανέωση φιλοδοξεί η Κουμουνδούρου να είναι το βασικό στοιχείο της γρήγορης ανασύνταξης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και στην πορεία προς την κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής στις 25 Ιουνίου.

Σήμερα, συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα η νέα 20μελής Εκλογική Επιτροπή που έχει βασικό ρόλο να προωθήσει βασικές πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και γενικώς «θα πλαισιώνει τον Αλέξη Τσίπρα και θα πρωταγωνιστεί στις δράσεις του κόμματος». Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τη1:30 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω και αναμένεται να ακολουθήσουν δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να δώσει το «σήμα» πως το μήνυμα της κάλπης ελήφθη και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να «αλλάξει» και μάλιστα εν κινήσει, με γρήγορες ενέργειες στο σύντομο χρόνο μέχρι τις επόμενες κάλπες.

Οι εκλογές της 21ης Μαϊου, «έκαψαν» την στρατηγική της απλής αναλογικής – ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την Πέμπτη, ότι ηττήθηκε «στρατηγικά» η επιλογή αυτή – δείχνοντας την κυβερνητική πρόταση διακυβέρνησης, δηλαδή, την «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» ως μία από τις βασικές αιτίες της ήττας. Από την άλλη, οι εκλογές δεν έκαψαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα αυτό φαίνεται πως αξιοποιείται ως βασικό όπλο στη νέα εκλογική καμπάνια του κόμματος.

Η Κουμουνδούρου, επιχειρεί να τραβήξει από το προσκήνιο πρόσωπα που θεωρούνται φθαρμένα, και να προβάλει στον αντίποδα ένα φρέσκο και πιο συνεκτικό προφίλ με στελέχη της νέας γενιάς, πρόσωπα που έχουν διακριθεί για την εξειδίκευση στον τομέα τους και νέους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ίδια την Κουμουνδούρου η νέα Εκλογική Επιτροπή «συνδυάζει την τεχνοκρατική επάρκεια, την πολιτική εμπειρία και την απαιτούμενη φρεσκάδα και ανανέωση» και στόχο έχει «να μιλήσει στους πολίτες με έναν ενιαίοτεκμηριωμένο και αξιόπιστο προγραμματικό λόγο, προκειμένου να αναδείξει ότι οι προτάσεις του μπορούν να επιφέρουν ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών και στην προοπτική της χώρας έναντι της πολιτικής της ΝΔ».

Εν ολίγοις, όλα δείχνουν ο τρόπος που επιλέγει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές είναι να προτάξει στοιχεία θετικής διεξόδου για τους πολίτες, να αναδείξει το θετικό μήνυμα του προγράμματός του, έναντι του καταγγελτικού λόγου, που ήταν έντονος στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο.

Ταυτόχρονα, με την προώθηση αυτών των επιλεγμένων προσώπων που θα έχουν και παρουσία στα ΜΜΕ και θα πρωταγωνιστούν στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία επιχειρεί να εξαλείψει τον κίνδυνο των «φάλτσων» και των άστοχων δηλώσεων που ενίοτε ήταν «αδιανόητες» και κόστισαν «πανάκριβα», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα 20 πρόσωπα

Στην Εκλογική Επιτροπή αξιοποιούνται στελέχη της νέας γενιάς όπως η Γραμματέας Ράνια Σβίγκου, η οποία θα έχει κι ένα συντονιστικό ρόλο, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου (εκλέχθηκαν πρώτοι στις περιφέρειές τους), ο Κώστας Ζαχαριάδης (παρά το ότι δεν εκλέχθηκε). Αλλά και πιο έμπειρα στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Γιώργος Χουλιαράκης, με έντονο τεχνοκρατικό προφίλ και ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Άμυνας και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα αμυντικής πολιτικής. Επίσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, εξειδικευμένος στο Εργατικό Δίκαιο, στελέχη όπως ο Χάρης Μαμουλάκης και ο Γρηγόρης Θεοδωράκης με εμπειρία σε θέματα ελεύθερων επαγγελματιών και Δημόσιας Διοίκησης αντίστοιχα.

Επίσης, στελέχη του Think Tank, όπως ο  Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η ερευνήτρια με εξειδίκευση στην Ρομποτική Διάνα Βουτυράκου, ή άλλα διακεκριμένα στελέχη όπως η καθηγήτρια ιατρικής Αθηνά Λινού που δεν συγκαταλέγεται στο Τhink Tank, ήρθε όμως κοντά με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στα νέα πρόσωπα συγκαταλέγονται και ο Δημήτρης Λυριτσής δικηγόρος με δράση στο πεδίο της υπεράσπισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έναντι των funds, η διδάκτορας πληροφορικής του ΑΠΘ Μακρίνα Βιόλα Κώστη, η Τζένη Λειβαδάρου ειδική σε θέματα ενέργειας και ενεργειακών επενδύσεων, ο ελληνοκενυάτης Κινυούα Μάινα Νικόδημος, με δράση για την ενσωμάτωση μεταναστών.

Την ομάδα συμπληρώνει το «δημοσιογραφικό» στοιχείο με τις Πόπη Τσαπανίδου και Ράνια Θρασκιά και τον Γιώργο Καραμέρο.

Διαβάστε επίσης:

Ο θρίαμβος του Ταγίπ, η Δύση (ΗΠΑ) και εμείς

Bουλή: Εκλέγεται νέο προεδρείο – Το απόγευμα Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της

Ο φόβος της «Νίκης» και η αγωνία του Βελόπουλου πιέζουν την ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 01:06