search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:37
MENU CLOSE

Ξένοι επενδυτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα

29.05.2023 22:04
akinita_new

Από τα σχέδια αγοράζουν κατοικίες πλέον οι ξένοι επενδυτές, καθώς το κόστος είναι έως και 20% χαμηλότερο, σε σχέση με την αγορά ενός σπιτιού με το κλειδί στο χέρι.

Μάλιστα η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν φέτος αυξήθηκε κατά 4%, ο αριθμός των συναλλαγών σημείωσε ετήσια άνοδο κατά 10%, ενώ η μέση τιμή πώλησης ανά ακίνητο υποχώρησε κατά 12%. Σημαντική είναι όμως και η απήχηση της επιλογής αγοράς εξοχικών κατοικιών από τα σχέδια (off-plan) μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει και από την τελευταία ανάλυση τριμήνου (Α’ Τρίμηνο 2023 – Α’ Τρίμηνο 2022) της εταιρείας Elxis, η οποία ειδικεύεται στην παροχή κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας. Η ελληνική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία και παρουσία σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, καταγράφει τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες από ξένους και για το 2023.

Στο ίδιο όμως συμπέρασμα καταλήγει και η Financial Times, η οποία τονίζει οτι οι επενδυτές ακινήτων, έχουν στρέψει την προσοχή τους στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επενδύσεις στα ακίνητα αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος το ρεκόρ του 2022, όταν είχε καταγραφεί εισροή 1,975 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό.

Και η ΤτΕ εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά κατοικιών συνεχίζει να καταγράφει ισχυρή αυξητική τάση στους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής των τιμών της, αν και σε τοπικό επίπεδο παρατηρούνται έντονες διαφοροποιήσεις.

Στην εξέλιξη αυτή συντελεί και η Golden Visa η οποία οδηγεί χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το πρώτο τρίμηνο του 2023 υποβλήθηκαν 2.015 αιτήματα χορήγηση άδειας διαμονής, όταν ολόκληρο το 2022 είχαν υποβληθεί 4.365 αιτήματα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ζήτηση το 17,4% ήταν Βρετανοί, οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν την «Χρυσή Βίζα», για την Ευρώπη έχουν ξεχυθεί στο «κυνήγι» αγοράς και δη εξοχικής κατοικίας στην χώρα μας, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Elxis.

Οι κύριες τάσεις πάντως συνοψίζονται στην αγορά ακινήτων ως εξής:

  • Η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν φέτος αυξήθηκε κατά 4%
  • Ο αριθμός των συναλλαγών σημείωσε ετήσια άνοδο κατά 10%
  • Η μέση τιμή πώλησης ανά ακίνητο υποχώρησε κατά 12%
  • Οι περισσότερες πωλήσεις του φετινού πρώτου τριμήνου αφορούσαν σε κατασκευές που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να υλοποιούνται, δηλαδή από τα σχέδια.
  • 17,4% των πελατών μας αγόρασε ακίνητα προκειμένου να εξασφαλίσει την «χρυσή βίζα» ιδίως όσοι προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία
  • Η δημοφιλέστερη περιοχή ήταν η Κρήτη, ενώ ακολούθησε το Ιόνιο

Τέλος, γρίφο αποτελεί για τους επαγγελματίες του κλάδου πως θα αντιδράσει η αγορά το 2023 μετά τα σενάρια για διπλασιασμό, από τα 250 στα 500 χιλ. ευρώ, του ποσού της επένδυσης, για να χορηγηθεί η χρυσή βίζα.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΦΙΑ 2023: Μέχρι την Τετάρτη η πληρωμή της πρώτης δόσης – Οι τρόποι εξόφλησης (Video)

Χ.Α.: Πρωταθλητής αποδόσεων διεθνώς η ελληνική αγορά

Alpha Trust: Χρονιά μετασχηματισμού το 2023 – Νέες υπηρεσίες και είσοδος σε παρεμφερείς κλάδους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:37