search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:43
MENU CLOSE

Κόσσοβο: Το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης της Δύσης με Ρωσία και Κίνα

31.05.2023 17:06
kosovo 543- new

Ορατός πλέον είναι ο κίνδυνος να μετατραπεί το Κόσσοβο σε ανοιχτό πεδίο αντιπαράθεσης της Δύσης με την Ρωσία και την Κίνα και να ανοίξει και πάλι η πληγή στην καρδιά των Βαλκανίων.

Το ΝΑΤΟ επιλέγει σαφώς την υπεράσπιση των αλβανικών θέσεων, στέλνοντας εκατοντάδες στρατιώτες στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου, όπου κυριαρχεί ο σερβικός πληθυσμός, για να δημιουργήσει ασπίδες προστασίας γύρω από τα δημαρχεία στα οποία εγκαταστάθηκαν Αλβανοί δήμαρχοι, μετά τις εκλογές – φάρσα, τις οποίες μποϊκοτάρισαν οι Σέρβοι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου, Αλμπίν Κούρτι υποστηρίζει πως οι Αλβανοί είναι οι μόνοι που νομιμοποιούνται να βρίσκονται στα κτήρια του Δήμου. «Η Δημοκρατία δεν μπορεί να ακυρωθεί, ούτε να τελεί υπό ομηρία. Η Δημοκρατία είναι εγγύηση ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους πολίτες», έγραψε στο twitter ο Κούρτι.

Αντικρουόμενα μηνύματα από την Δύση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις μονομερείς ενέργειες των αλβανικών αρχών και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόβενιερ ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η συμμετοχή του Κοσσόβου στην διακλαδική στρατιωτική άσκηση Defender Europe2023.

Αλλά την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ  καταδίκαζε τις επιθέσεις Σέρβων διαδηλωτών εναντίον των μελών της KFOR, τις οποίες χαρακτήρισε «απρόκλητες» και προειδοποίησε ότι «η βία είναι πισωγύρισμα».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι την ευθύνη για την αναταραχή στο Κόσσοβο την φέρουν οι αλβανικές αρχές της Πρίστινα. «Είναι σαφές ότι υπάρχει ευθύνη των κοσοβάρικων αρχών για την σημερινή κατάσταση και μη σεβασμός μίας συμφωνίας που ήταν σημαντική και είχε επισφραγιστεί μόλις πριν από μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Μακρόν, σε συνέντευξη στη Μπρατισλάβα.

Μέτωπο Ρωσίας-Κίνας υπέρ των Σέρβων

Η ανάπτυξη των νέων δυνάμεων της KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου ανακοινώθηκε την ώρα που το Βελιγράδι έθετε σε ετοιμότητα μάχης τις δυνάμεις του στα σύνορα.

Η Ρωσία, ίσως ο πλέον σταθερός υποστηρικτής των σερβικών θέσεων, ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για την έξαρση της βίας την φέρει η Δύση. «Καλούμε τη Δύση να σταματήσει την ψευδή προπαγάνδα και να επιρρίπτει ευθύνες για τα επεισόδια στους απελπισμένους Σέρβους που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και την ελευθερίας τους με ειρηνικά μέσα», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι στην κρίση πήρε θέση και η Κίνα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ,  να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας «να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της». Η Κίνα καταδίκασε ως μονομερείς τις ενέργειες της αλβανικής κοινότητας στο Κόσσοβο.

Στο Βελιγράδι, ο Πέταρ Πέτκοβιτς, εκπρόσωπος της Σερβίας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου ότι προσπαθεί να προκαλέσει πόλεμο για να μην εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου με την μεσολάβηση της ΕΕ.  «Ο Κούρτι είναι κάποιος που εμφανίζεται ως μικρός Ζελένσκι, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας μικρός Χίτλερ που θέλει να εκδιώξει τον σερβικό λαό», δήλωσε ο Πέτκοβιτς.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα μυστικά του «Νησιού της Αγάπης» στις Μαλδίβες

Καναδάς: Το πλωτό χωριό που έγινε ο απόλυτος τουριστικός προορισμός – Πώς έγινε viral στο TikTok (Video/Photos)

Μοντέλο της Victoria’s Secret αποχαιρετά τη γιαγιά της που αποφάσισε να κάνει ευθανασία λόγω καρκίνου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:42