search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:29
MENU CLOSE

Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα

03.06.2023 06:00
perros giorgos kke- new

Δεν πρόλαβε καλά-καλά η ΝΔ να στήσει το προεκλογικό της ντεκόρ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, ανακαλύπτοντας χαμογελαστούς εργάτες με καλύτερες δουλειές, και κατέρρευσε με πάταγο από ένα τραγικό γεγονός. Το θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε στη ναυπηγοεπισκευή, με έναν εργάτη νεκρό και δυο σοβαρά τραυματισμένους, έφερε με τρόπο δραματικό για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το πραγματικό δίλημμα: Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

Άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα για το οποίο τα σωματεία των εργαζομένων προειδοποιούσαν καιρό τώρα με τη βεβαιότητα ότι θα συμβεί. Οι αιτίες του όχι μόνο είναι γνωστές, αλλά βαραίνουν με μεγάλες ευθύνες όλες τις κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια κάνουν πλάτες στα αφεντικά και αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα των σωματείων να κηρυχτεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν το 2017 και η οποία περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Γιατί διαχρονικά ικανοποιούν την επιθυμία της εργοδοσίας οι χώροι εργασίας να αποτελούν «ειδικές οικονομικές ζώνες», όπου οι εργαζόμενοι θα στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα. Αυτό έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Νεώριο της Σύρου, αυτό κάνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, με τις ψήφους και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απεργοί μεταλλεργάτες στο Πέραμα, με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία και το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που εκφράστηκε, κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση για την καθολική εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης σε όλη τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, για επιπρόσθετα μέτρα προστασίας και ελέγχους.

Ο αγώνας των μεταλλεργατών της ναυπηγικής βιομηχανίας που συνεχίζεται, δίνει παράλληλα δύναμη στους εργαζομένους και των άλλων κλάδων, οι οποίοι βιώνουν από πρώτο χέρι τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της ανάπτυξης που υπόσχεται η ΝΔ και στηρίζουν τα άλλα κόμματα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας μάλιστα ήδη βάλει το χεράκι τους για να διαμορφωθεί αυτή η εργασιακή ζούγκλα που ζούμε.

Γιατί την ίδια ώρα στους γιατρούς και τους σιδηροδρομικούς γενικεύεται η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, ακόμα και με 9ήμερη και 11ήμερη συνεχόμενη εργασία, που επικύρωσε μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θαύμα του Τουρισμού, που σπάει τα «ρεκόρ κερδοφορίας», επικρατούν 14 διαφορετικά είδη συμβάσεων εργασίας, ενώ τα δουλεμπορικά φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οι ξενοδόχοι με ατομικές συμβάσεις επιβάλουν 7ημερη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, απαγόρευση ρεπό και αναγκάζουν εργαζόμενους να υπογράφουν ρήτρα 5.000 ευρώ αν δεν αντέξουν από την εξάντληση και τολμήσουν να παραιτηθούν!

Στον κλάδο του Εμπορίου προωθείται το ολοκληρωτικό χτύπημα της Κυριακής αργίας και η εφαρμογή της 24ωρης λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ πάρα την τεράστια κερδοφορία, οι μισθοί των εμποροϋπαλλήλων δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά ενώ η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα.

Αντίστοιχα, στη Δυτική Αττική επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο μια μεγάλης έκτασης βιομηχανική περιοχή, με τεράστιους οδικούς άξονες, με τα σχέδια για τα ηλεκτρικά δίκτυα, τους ενεργειακούς αγωγούς, αλλά και τα κέντρα logistics και διαμετακομιστικού εμπορίου να επεκτείνονται παραπέρα, για να κάνουν τη «βιώσιμη» ανάπτυξη ακόμα περισσότερο αβίωτη για το λαό.

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και όλα επιβεβαιώνουν ότι οι όροι εργασίας συνεχώς χειροτερεύουν. Άλλωστε οι αντεργατικοί νόμοι κάθε κυβέρνησης ήρθαν για να μείνουν, ενώ νέοι αντιλαϊκοί νόμοι θα προστεθούν, καθώς αποτελούν τα προαπαιτούμενα του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, καθώς βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Όμως, αυτά τα κέρδη δεν πέφτουν από τον ουρανό. Αντίθετα, προέρχονται από το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Ενισχύονται με τη στήριξη του αστικού κράτους με ζεστό χρήμα, με τις φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου, τις εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Πηγαίνουν χέρι χέρι με το χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης φυσικά δεν χωράει η σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα, με σταθερό ωράριο 7ωρο- 5ήμερο- 35ώρο για να εξασφαλίζεται περισσότερος ελεύθερος χρόνος για κάθε εργαζόμενο. Δεν χωράνε μέτρα προστασίας της ζωής του λαού από τις φυσικές καταστροφές, μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας, αφού για το κεφάλαιο και το κράτος του αποτελούν «κόστος». Δεν χωράει ο κάθε άνθρωπος να έχει το σπίτι του, να έχει εξασφαλισμένη δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά του, σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, ελεύθερους χώρους για άθληση και ψυχαγωγία.

Τώρα είναι η ώρα να πούμε ένα μυριόστομο «φτάνει, ως εδώ»! Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές στο βωμό τους κέρδους! Στις 21 Μαΐου κάναμε ένα μεγάλο βήμα, πιο πολλοί κάναμε την επιλογή να ρίξουμε το κόκκινο ψηφοδέλτιο στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών. Στις 25 Ιούνη μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι!

Στηρίζουμε το ΚΚΕ! Γιατί είναι η μοναδική λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και την «κάλπικη» αντιπολίτευση της συναίνεσης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και των αιματοβαμμένων κερδών του.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ, γιατί δεσμεύεται μόνο από τις λαϊκές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα. Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ θα κατατεθεί στους χώρους εργασίας, σπουδών, σε κάθε γειτονιά, στον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, τη μόρφωση, στην υγεία, για να ζήσουμε μια όμορφη, καλύτερη ζωή.

Κρατάμε την ελπίδα ζωντανή! Στη σημερινή βαρβαρότητα υπάρχει διέξοδος για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και βρίσκεται στον δρόμο της αμφισβήτησης και της σύγκρουσης με το σάπιο, αποκρουστικό και διεφθαρμένο σύστημα τους.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατή η φωνή του λαού μέσα και έξω από τη Βουλή, με περισσότερους βουλευτές του ΚΚΕ και περισσότερες εστίες αντίστασης που μπορούν να συνενωθούν σε ορμητικό ποτάμι αγώνα σε όλη τη χώρα. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής, με ΚΚΕ πιο δυνατό!

Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα πετά με Rafale, F-16 Viper και με F- 35!

«Ώρα σημαντικών αποφάσεων»

Κακές ειδήσεις για επαγγελματίες και νοικοκυριά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:29