search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 06:15
MENU CLOSE

Τσίπρας: Παρουσιάζει το πρόγραμμα για μια «Δίκαιη Κοινωνία» με φόντο την κόντρα για φόρους και κοστολόγηση

07.06.2023 07:11
tsipras new

Εν μέσω ανταλλαγής πυρών με τη ΝΔ για την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει σήμερα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση που θα γίνει στο θέατρο της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (19:30), υπό τον τίτλο «Ελλάδα 2027: 7 βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για όλους».

Πλέον ο προηγούμενος τίτλος «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» που παρέπεμπε στον Ανδρέα Παπανδρέου, έχει αποσυρθεί, καθώς πέρα από το ότι δεν απέδωσε καρπούς, όξυνε και την κόντρα με την Χαριλάου Τρικούπη, δίνοντας την εικόνα «φαγωμάρας» και μάλιστα σε συνθήκες απλής αναλογικής όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί, χωρίς να παραπέμπει στο παρελθόν, να ταυτίσει το πρόγραμμά του με ένα θετικό μήνυμα, δηλαδή με το όραμα μιας πιο δίκαιης Ελλάδας όπου όμως υπογραμμίζεται πιο έντονα και το υλικό στοιχείο της «ευημερίας για όλους». Ομοίως, το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» δίνει τη θέση του σε αυτό της «Δίκαιης Κοινωνίας».

Η παρουσίαση αυτή τη φορά περιλαμβάνει και θεματικές παρουσιάσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πλαισιώσουν την κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Τα στελέχη που έχουν επιλεγεί είναι ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής Διονύσης Τεμπονέρας, η πρώην τομεάρχης Οικονομικών και υποψήφια στην Δυτική Αθήνα Έφη Αχτσιόγλου, ο πρώην ΥΠΟΙΚ και μέλος του ΕΓ Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο πρώην τομεάρχης Ανάπτυξης και υποψήφιος στη Μεσσηνία Αλέξης Χαρίτσης.

Αγωνιστικό κάλεσμα στα μέλη με σήμα κατατεθέν τη σοβαρότητα

Στόχος είναι μεταξύ άλλων να δοθεί η εικόνα ενός πιο συνεκτικούσοβαρού και αποφασιστικού ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εναλλακτική πρόταση και δεν αρκείται στην καταγγελία. Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας χθες το πρωί με ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, που είχε τον χαρακτήρα αγωνιστικού καλέσματος. «Πιο αποφασισμένοιπιο ενωμένοιπιο σοβαροί από ποτέ, θα δώσουμε αυτό τον κρίσιμο αγώνα» διεμήνυσε, «με πίστη και αυτοπεποίθηση, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, μέχρι την τελευταία ψήφο».

Στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε επίσης το μήνυμα ότι δύο είναι τα προγράμματα που αντιπαρατίθενται: από τη μία «το πρόγραμμα της ΝΔ που προβλέπει κερδοσκοπία παντού. Στα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, την ενέργεια, τις συγκοινωνίες, το νερό, τις υποδομές». Και από την άλλη, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «που συνδέει άρρηκτα την ανάπτυξη με την προστασία, την ασφάλεια και την ευημερία για όλους, είναι η μόνη απάντηση δημοκρατίας, δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής».

Εντείνεται το πρέσινγκ σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Πέραν αυτών των δύο προτάσεων, διεμήνυσε πως «τρίτη επιλογή δεν υπάρχει», επιστρατεύοντας την ρητορική περί «χαμένης ψήφου», επί της ουσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντείνει το πρέσινγκ προς τα μικρότερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ) στοχεύοντας στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων με το «σκιάχτρο» της παντοδυναμίας Μητσοτάκη που, όπως λέει ουσιαστικά, τα άλλα προοδευτικά κόμματα δεν ενδιαφέρονται να αποτρέψουν καθώς προτάσσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, αυτά της αυτοσυντήρησης και πολιτικής επιβίωσης.

Υπό αυτό το πρίσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να επιτίθεται στα δύο αυτά κόμματα χαρακτηρίζοντάς τα «κατώτερα των περιστάσεων», και καθιστώντας τα υπόλογα για το «ναυάγιο» της απλής αναλογικής, αφού όπως είπε «σπατάλησαν» την ιστορική ευκαιρία. Τους καταλογίζει περαιτέρω πως επιμένοντας στις μικροκομματικές στρατηγικές τους ζημιώνουν τα λαϊκά στρώματα και συμβάλλουν στην εικόνα κατακερματισμού της αντιπολίτευσης, κάτι που είναι «αυτό ακριβώς που επιδιώκει η ΝΔ». Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού τα άλλα κόμματα δεν ενδιαφέρονται ποιος θα κυβερνήσει και με τι όρους, πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ το βάρος της αποτροπής της παντοδυναμίας Μητσοτάκη.

Με σημαία τις δηλώσεις Βορίδη

Εν τω μεταξύ, με σημαία τις δηλώσεις Βορίδη, η Κουμουνδούρου επιχείρησε χθες να αντεπιτεθεί στον έλεγχο της συζήτησης για τους φόρους εκ μέρους της ΝΔ, με τα περί ακοστολόγητων προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και με την «τρομοκρατία» ότι το πρόγραμμά τους επιφυλάσσει χαράτσια και αυξήσεις άμεσων φόρων.

Έτσι οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών ότι το ΓΛΚ δεν έχει την νομική δυνατότητα να κοστολογεί προγράμματα κομμάτων, αξιοποιήθηκαν κατά κόρον χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να υπογραμμιστεί ότι η ΝΔ επιδίδεται χωρίς δισταγμό σε ωμή χειραγώγηση της κοινής γνώμης και κατά συνέπεια, να ακυρωθεί η επίθεση περί κοστολόγησης. Η Κουμουνδούρου κατηγόρησε για «πλαστογραφία» τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Άκη Σκέρτσο για το χαρτί που αξιοποίησε προεκλογικά λέγοντας πως είναι κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι επίσημο έγγραφο.

Πριν ακόμη ο Μάκης Βορίδης κάνει τις συγκεκριμένες δηλώσεις, το βράδυ της Δευτέρας, και με αφορμή τον «ελιγμό» Σκέρτσου στην πρόταση Τσίπρα για κοστολόγηση αμφότερων των προγραμμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου είχε σπεύσει να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία ότι είπε ψέματα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο γιατί ήθελε να κρύψει πως το δικό της πρόγραμμα όχι μόνο δεν είναι κοστολογημένο αλλά είναι «ευχολόγιο». 

Από την Κουμουνδούρου, ειδικότερα, επισήμαναν τις προηγούμενες ημέρες πως ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ψευδώς ότι το πρόγραμμα της ΝΔ έχει κοστολογηθεί γιατί έχει συμπεριληφθεί ως τέτοιο στο Μεσοπρόθεσμο. Η αλήθεια είναι απαντούν, «ότι σε αυτό έχει συμπεριληφθεί μόνο ένα από τα προαναγγελθέντα μέτρα, οι αλλαγές στο μισθολόγιο.

Όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση δαπανών για την Υγεία κλπ) δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο».

Διαβάστε επίσης

Ανδρουλάκης: Αδιανόητο εν έτει 2023 μια γυναίκα να χάνει τη ζωή της πάνω σε καρότσα

Τσίπρας: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η μόνη εναλλακτική στο σχέδιο Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Το εκλογικό αποτέλεσμα ακύρωσε το debate των δύο – Μια τρύπα στο νερό η μείωση στον ΦΠΑ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 02:30