search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:20
MENU CLOSE

Πλάκα: Ιερέας έντυσε παπαδάκια δύο κορίτσια σε εκκλησία – Τέθηκε σε αργία (Photo)

08.06.2023 11:58
papadakia_plaka_new

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες μία φωτογραφία που αναρτήθηκε στα social media με δύο κορίτσια να έχουν ντυθεί «παπαδάκια» και να συμμετέχουν σε Θεία Λειτουργία.

Το περιστατικό σημειώθηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, όπου ιερουργεί ο πατέρας Αλέξανδρος Καριώτογλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο κορίτσια είναι ηλικίας 14 ετών και είναι μεταξύ των παιδιών που εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή ενώ οι γονείς τους βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία.

Μάλιστα, η απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών να θέσει σε αργία τον ιερέα του ναού έως ότου η υπόθεση συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, έχει προκαλέσει και κύμα στήριξης στο πρόσωπό του.

Κάποιοι μιλούν για «μεσαιωνικές» μεθόδους, ενώ άλλοι σημειώνουν πως δεν υπάρχει κάποια παράβαση των ιερών κανόνων υπενθυμίζοντας τόσο τα γυναικεία μοναστήρια όσο και τις διακόνισσες που ήταν θεσμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Άλλοι πάλι κατηγορούν την Αρχιεπισκοπή πως υπέκυψε στις «ανθρωποβόρες ορέξεις των φονταμενταλιστών».

Ποιος είναι ο ιερέας που τέθηκε σε αργία

Σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr, ο πατήρ Αλέξανδρος Καριώτογλου, τρέφει ιδιαίτερης εκτίμησης στο ποίμνιό του. Ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος πριν από μερικά χρόνια.

Νωρίτερα είχε διδάξει στη μέση εκπαίδευση ως θεολόγος, αλλά και ως διδάκτωρ θεολογίας και θρησκειολογίας, δίδαξε στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέα στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, στο Παιδαγωγικό Τμή­μα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Έχει, επίσης, συγγράψει αρκετά βιβλία.

Μετά την ποινή που του επιβλήθηκε την Κυριακή (4/6) θα λειτουργήσει άλλος παπάς στον ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

Κύμα συμπαράστασης στα social media

Ο γνωστός και από την συγγραφή αρκετών βιβλίων πατήρ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος ή π. Λίβυος στηρίζει τον ιερέα λέγοντας μεταξύ άλλων πως όταν ένας ιερέας άμισθος, που έχει αφιερώσει ολάκερη την ζωή του στην εκκλησία και την θεολογία απειλείται με αργία και βάναυσα λοιδορείται από αγέλες θρησκευτικών φονταμεταλιστών επειδή έδωσε σε δυο κοριτσάκια να κρατήσουν την λαμπάδα στην Θεία Λειτουργία, τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά στην Εκκλησία.

Επίσης ο θεολόγος Παντελής Καλαϊτζίδης κατακεραυνώνει τους επικριτές του πατέρα Αλέξανδρου σημειώνοντας: «Γιατί δεν το λένε ξεκάθαρα ότι θεωρούν τις γυναίκες (και τα κορίτσια) “ακάθαρτες” και μιαρές, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όλο τον αγώνα που έδωσε ο αρχέγονος Χριστιανισμός για την υπέρβαση της διάκρισης καθαρού-ακαθάρτου; Αλίμονο αν υποχωρήσει στις φωνασκίες και τις πιέσεις και αν ο Αρχιεπίσκοπος, όπως ακούγεται, θέσει σε αργία τον π. Αλέξανδρο προκειμένου να ικανοποιήσει ή να καθησυχάσει τους “αγανακτισμένους” πιστούς και τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της “Νίκης».

Στην ανάρτησή του και αυτός παραθέτει φωτογραφίες από Ορθόδοξη εκκλησία στη Βηρυτό με κορίτσια ως «παπαδάκια», αλλά και από τον πατριαρχικό ναό της Δαμασκού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πατήρ Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και Δρ. της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών.

Σε άρθρο του με τίτλο «Δεν ξέρουν για ποια πράγματα μιλούν» στηλιτεύει τις επικρίσεις.

«Το φύλο των παιδιών που μεταφέρουν λαμπάδες και θυμιατό βοηθώντας κατά την Λατρεία δεν έχει καμία σημασία. Αυτό το διαπιστώνουμε στα γυναικεία μοναστήρια, στις ακολουθίες που γίνονται σε γυναικείες κατασκηνώσεις και ιδρύματα κτλ. Όσοι πιστοί είναι βαπτισμένοι και χρισμένοι διακονούν στη Λατρεία, αφού άλλωστε απαντούν στον λειτουργό, ψάλλουν, απαγγέλλουν κτλ, δηλαδή είναι οργανικοί παράγοντες της Λατρείας – εκτός αν κάποια σοβαρή αμαρτία τούς εμποδίζει, κάτι που ισχύει εξίσου για άνδρες και γυναίκες, όμως», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2023: Αυτές είναι οι απαντήσεις σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική (videos)

Βρεφονηπιακοί σταθμοί – ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τη νέα σχολική χρονιά – Η διαδικασία

Χίος: Δημοτικός σύμβουλος κατέρρευσε ενώ μιλούσε – Δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:20