search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 06:44
MENU CLOSE

Τα δίνει όλα για την αυτοδυναμία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2285
08/06/2023
10.06.2023 06:00
mitsotakis_0906_1460-820_2_new

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τρίτες κάλπες μέσα στο καλοκαίρι, εάν δεν καταφέρει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να έχει την αυτοδυναμία, στην πραγματικότητα στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις: σε όσους, επειδή θεωρούν δεδομένη τη νίκη του κόμματός του, μπορεί να κατευθυνθούν προς τις παραλίες αντί για τις κάλπες και σε αυτούς που, δυσαρεστημένοι από διάφορες παραμέτρους της πολιτικής της Ν.Δ., κοιτάζουν προς τα άλλα, μικρότερα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας.

Όπως επισημαίνουν ωστόσο στελέχη της Πειραιώς, η αναφορά αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με το εάν η Ν.Δ. θα είναι πρώτη και αυτοδύναμη όσο με το εύρος που θα έχει η αυτοδυναμία. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι άνθρωποι, το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου πρέπει να έχει μπροστά τον αριθμό 4 ώστε να μην κινδυνεύσει ο Μητσοτάκης να βρεθεί με μία οριακή αυτοδυναμία ή, ακόμα χειρότερα, να αναγκαστεί να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο.

Ο φόβος της… «έκπληξης»

Ένα στοιχείο που σίγουρα προβληματίζει την Πειραιώς είναι μήπως αυτή η κάλπη κρύβει εκπλήξεις, όχι για το εάν θα είναι πρώτη με αυτοδυναμία η Ν.Δ. αλλά για το τι είδους αυτοδυναμία θα έχει. Ο Μητσοτάκης, λένε οι συνεργάτες του, ξορκίζει το ενδεχόμενο να εξαρτάται η κυβέρνησή του από δυο – τρεις βουλευτές, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό:

● Από τη μια θα είναι δέσμιος των θέσεων και των απόψεων της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, αφού δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει να υπάρξουν ρωγμές στο κόμμα του.

● Από την άλλη δεν θα μπορεί να ζητήσει κάλπες για τρίτη φορά με τη δικαιολογία ότι θέλει μεγαλύτερη αυτοδυναμία για να έχει λυμένα τα χέρια του.

Έτσι, λοιπόν, τη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται να «απειλεί» ότι θα στήσει τρίτες κάλπες μέσα στον Αύγουστο ώστε να συσπειρώσει όσο περισσότερο γίνεται το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Τα στελέχη της Ν.Δ. αξιοποιούν προς αυτή την κατεύθυνση και το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ.

«Έχω πει ότι δεν θα συνεργαστώ με καμία δύναμη στα δεξιά της Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά, προτού ακόμη του ζητηθεί, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει σπεύσει να αρνηθεί τόσο εμένα ως πρωθυπουργό όσο και το πρώτο κόμμα της κάλπης ως κυβέρνηση. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας. Συνεπώς τα πράγματα είναι ολοκάθαρα, πλέον, μπροστά στον κάθε ψηφοφόρο», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Μητσοτάκης.

Επικαλέστηκε ακόμα και παλαιότερη δήλωση του Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε πει ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ. ακόμη και εάν αυτή έχει 149 βουλευτές. «Θεωρεί την παράταξή μας στρατηγικό του αντίπαλο και τελικά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια δεν κρύβει ότι, αν η Ν.Δ. δεν είναι αυτοδύναμη στις 25 Ιουνίου, ουσιαστικά δεν τον ενδιαφέρει αν θα πάμε σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχει κυβερνητική λύση», είπε χαρακτηριστικά.

Το αγκάθι των «μικρών»

Παράλληλα, στην Πειραιώς υπάρχει προβληματισμός για την ενδεχόμενη είσοδο της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή, αφού, όπως είναι γνωστό, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στο Κοινοβούλιο τόσο περισσότερο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Για μεν τη Νίκη θεωρούν πως έχουν κάνει ό,τι μπορούν προκειμένου να την ψαλιδίσουν, ωστόσο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία η Ν.Δ. χρησιμοποίησε ως «μπαμπούλα» για να κοντράρει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αφού σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται να έχει ένα ποσοστό της τάξεως του 5% και πάνω.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. λένε πάντως ότι το κλίμα που πιάνουν στην κοινωνία είναι πως το κόμμα τους θα έχει άνετη αυτοδυναμία από τη στιγμή που η αγορά διαμηνύει ότι «θέλουμε να τελειώνουμε με τις εκλογές». Άλλωστε και όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέχρι αυτή τη στιγμή εμφανίζουν μία επτακομματική Βουλή (μέσα δηλαδή η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας) και δείχνουν τη Ν.Δ. με ένα ποσοστό πάνω από 41%, που σημαίνει ότι θα έχει γύρω στους 163 βουλευτές.

Ακόμα, με βάση τα στοιχεία των μετρήσεων οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες κάλπες απαντούν ότι θα παραμείνουν σταθεροί στην απόφασή τους σε ποσοστό 65,4%, στο ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στο 47,5%, αλλά στη Ν.Δ. αυτό το εύρημα φτάνει σε ποσοστό 78,3%. Πιθανότητες να αλλάξει προτίμηση αφήνει μόνο το 11,7% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 23,6% και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στο 25%.

Γενικώς οι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι η συσπείρωση της Ν.Δ. φτάνει σε ποσοστά… Τσαουσέσκου.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: «Φύλλο και φτερό» το πρόγραμμα της Ν.Δ.

KKE: Μάχη ψήφο – ψήφο για να κρατήσει τους 26 βουλευτές

Το τετράπτυχο της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 06:44