search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:17
MENU CLOSE

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου

10.06.2023 22:06
MARKOPOULOS

Θλίψη στο πανελλήνιο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου ενώ ο πολιτικός κόσμος έσπευσε με μηνύματά του να εκφράσει την βαθιά συγκίνησή του για την απώλεια αυτή.

«Πλήγμα στον πολιτισμό»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πλήγμα» στον πολιτισμό και χαρακτήρισε τον σπουδαίο δημιουργό ως μία ευγενική μορφή με αξιοπρεπή δημόσια παρουσία.

Στη σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως «τα λόγια δεν μπορούν παρά να είναι “παραπονεμένα” για την απώλεια του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Ένα πλήγμα για τον πολιτισμό μας, που χάνει έναν πιστό υπηρέτη του. Αλλά και για την κοινωνία μας και την αγαπημένη του Κρήτη, που χάνει μία ευγενική μορφή της».

Και συνέχισε: «Επί δεκαετίες, ο Γιάννης Μαρκόπουλος  συνόδευσε τη νεοελληνική ζωή με τις μελωδίες του. Μελοποιώντας αξεπέραστα ποιήματα. Συνθέτοντας πρωτοποριακά έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Και ενώνοντας τους συμφωνικούς με τους παραδοσιακούς ήχους, σε ένα κίνημα που ο ίδιος όρισε ως “επιστροφή στις ρίζες για τον σχεδιασμό του μέλλοντος”».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης πρόσφερε τόσο μέσα από τη μουσική διαδρομή του, όσο και με την αξιοπρεπή δημόσια παρουσία του και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του.

 «Σήμερα ξεριζώθηκε κομμάτι από τις ρίζες μας»

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου εξέφρασε, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηρίζοντάς τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη «ιδιοφυία», ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι με τον θάνατό του, ξεριζώθηκε ένα κομμάτι από τις ρίζες μας.

«Δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος συνθέτης. Ήταν ένας άνθρωπος της μουσικής μπροστά από την εποχή του. Όταν η ιδιοφυία του συνδύαζε τη συμφωνική ορχήστρα με τη λύρα, το σαντούρι και άλλα παραδοσιακά όργανα, αυτά ήταν πρωτόγνωρα, άγνωστα τοπία για τον κόσμο της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Από το Χρονικό και την Ιθαγένεια μέχρι τη Θητεία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Από τη Λένγκω και τα Παραπονεμένα λόγια μέχρι τα Μαλαματένια λόγια και Τα λόγια και τα χρόνια. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν βαθιά ελληνικός και απέραντα παγκόσμιος. Και ταυτόχρονα, μία προσωπικότητα διαχρονικά ταγμένη στη δημοκρατία και την πρόοδο. Σήμερα, ξεριζώθηκε ένα κομμάτι από τις Ρίζες μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι Έλληνες τον αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη»

Τον μεγάλο συνθέτη αποχαιρέτισε με ανακοίνωσή του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως ο Γιάννης Μαρκόπουλος σφράγισε με τη μουσική του τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως οι ρίζες μας και οι αγώνες του λαού μας ήταν πηγή έμπνευσης του κορυφαίου δημιουργού.

«Ξεκίνησε από την Ιεράπετρα της Κρήτης όπου έκανε τα πρώτα του βήματα και κατέκτησε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, με τη συμφωνική μουσική του, αλλά και μελοποιώντας τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Η πίστη του στη Δημοκρατία και την Ελευθερία χαρακτήριζε το έργο του και τη δράση του. Οι Έλληνες τον αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη.Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του», κατέληξε.

«Το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου θα ζεσταίνει τις ανθρώπινες καρδιές»

Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετά το ΚΚΕ τον σπουδαίο δημιουργό Γιάννη Μαρκόπουλο, σημειώνοντας πως το έργο του υπήρξε σταθμός στην πορεία του μουσικού μας πολιτισμού και θα συνεχίσει με αμείωτη δύναμη να ζεσταίνει τις ανθρώπινες καρδιές.

Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ τονίζει στην ανακοίνωσή του:

«Ο Γιάννης Μαρκόπουλος δεν μιμήθηκε τη μουσική μας παράδοση, ούτε επέστρεψε σ’ αυτή με αναπόληση και νοσταλγία. Τη μετουσίωσε σε ζωντανή πραγματικότητα του καιρού μας. Σ’ αυτή τη γόνιμη αξιοποίηση των εξελίξιμων στοιχείων της παράδοσης βρίσκεται η πεμπτουσία της τέχνης του, το μυστικό της ιδιαιτερότητας και της πρωτοτυπίας της. Με το έργο του μας έδειξε τον τρόπο να ερμηνεύουμε δημιουργικά της κληρονομημένες πνευματικές και αγωνιστικές αξίες μας, την ανάγκη να τις απαλλάσσουμε από τα νεκρά τους στοιχεία, να τις ανακατατάσσουμε, να τις αναγεννάμε και να τις βάζουμε να μιλούν στο σήμερα και για το σήμερα.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε πάντα ευαίσθητος στα προστάγματα της εποχής, θερμαινόταν από τα ζωτικά ενδιαφέροντά της και είχε την ικανότητα να αγκαλιάζει το πνεύμα και τις ανάγκες των πλατειών λαϊκών στρωμάτων. Αυτά τα στοιχεία τον έκαναν να αγαπηθεί από το φοιτητικό κυρίως κοινό στα σκληρά χρόνια της δικτατορίας.

Στίχος και μουσική στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου βρίσκονται σε μια ολοκληρωμένη αρμονία, σε ένα τέλειο συνταίριασμα που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας δίκαιης και ευτυχισμένης ζωής.

Το έργο του Μαρκόπουλου – μακριά πάντα από τις σειρήνες της ευκολίας και τους πειθαναγκασμούς της εμπορευματοποίησης – δεν αποτελεί απλά παθητικό δέκτη των μηνυμάτων του καιρού. Είναι ένας ενεργητικός πομπός που μεταβάλλεται σε κοινωνική πράξη, που επενεργεί στη ζωή με τα ιδανικά που εκφράζει και εξυπηρετεί τα αιτήματα μιας φωτεινότερης κι ομορφότερης ζωής για τους όπου γης αδικημένους. Και γι’ αυτό είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει με αμείωτη τη δύναμή του διαχρονικά να ζεσταίνει τις ανθρώπινες καρδιές. Κάθε νέα γενιά που θα έρχεται θα το ξανα-ανακαλύπτει, γιατί θα εκφράζει και τους δικούς της πόθους, ανάγκες και οράματα».

Τέλος το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Χωρίς τη μουσική σου, η ζωή θα ήταν αλλιώς»

«”Αν μπορείς να ζήσεις, αν μπορείς να τριγυρνάς, τα βάσανά σου λέω τη νύχτα, τα βάσανά μου λες τη μέρα, μαζί σου στο φεγγάρι, μαζί σου στο σκοτάδι”. Χωρίς τη μουσική σου η ζωή θα ήταν αλλιώς. Αιώνια η μνήμη σου, Γιάννη Μαρκόπουλε».

Με την παραπάνω ανάρτηση στο Twitter ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου αποχαιρέτισε τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

«Υπήρξε ένας πλήρης δημιουργός»

Συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιάννη Μαρκόπουλο, εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης.

«Η μελέτη της παραδοσιακής μουσικής, οι έντονες επιρροές από αυτήν και η ανανεωτική της προσέγγιση, μαζί με τη μελοποίηση των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Σολωμού, του Κατσαρού, μεταξύ πολλών άλλων, υπήρξαν από τα κύρια χαρακτηριστικά της πολύπλευρης πορείας του Γιάννη Μαρκόπουλου, ενός από τους τελευταίους της γενιάς των σπουδαίων μεταπολεμικών Ελλήνων συνθετών. Με κλασικές σπουδές στη μουσική, ο Γιάννης Μαρκόπουλος άγγιξε στην παράδοση και μετέφερε μοτίβα της στα τραγούδια του, στο συμφωνικό του έργο και στις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε ένας πλήρης δημιουργός, με ξεχωριστή ταυτότητα, ο οποίος αγάπησε και τίμησε την ελληνική μουσική. Το σημαντικό του έργο θα συνεχίσει να μας θυμίζει τη δημιουργική σχέση της έμπνευσης με τις ρίζες. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη Βασιλική Λαβίνα και στην κόρη τους», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κουμεντάκης.

«Θα μείνεις για πάντα μαζί μας με τις μελωδίες σου»

Συλλυπητήρια για την απώλεια του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκούπουλου εξέφρασε και ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

«Σπουδαίε και μοναδικέ, Γιάννη Μαρκόπουλε, έφυγες για το μεγάλο ταξίδι, αλλά θα μείνεις για πάντα μαζί μας με τις μελωδίες σου. Με το τεράστιο και υψηλής ποιότητας μουσικό σου έργο ήσουν από τους κορυφαίους στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Ενέπνευσες γενιές, τίμησες την αγαπημένη σου Κρήτη, την καταγωγή σου, τη χώρα ολόκληρη, όρισες μουσικά την κοινωνία μας.Η Ελλάδα, η Κρήτη, το Ηράκλειο, σε αποχαιρετούμε ευγνώμονες για όσα προσέφερες στον τόπο μας και στην παγκόσμια προβολή του!Βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους σου», γράφει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Το έργο του θα μείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές»

Ως κορυφαία μορφή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, χαρακτήρισε τον Γιάννη Μαρκόπουλο ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του συνθέτη για το θάνατο του.

«Το μουσικό του έργο σφράγισε εδώ και δεκαετίες την πορεία του τόπου μας, συντρόφευσε και εγκαρδίωσε τους Έλληνες στα δύσκολα χρόνια της Επτάχρονης Δικτατορίας (1967-1974). Δίπλα σε άλλους κορυφαίους συνθέτες της χώρας μας: τον Μ. Χατζιδάκι, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Ν. Μαμαγκάκη, τον Χρ. Λεοντή (όλοι Κρητικής καταγωγής), τον Στ. Ξαρχάκο, τον Δ. Μούτση, τον Γ. Σπανό, τον Δ. Σαββόπουλο, τον Θ. Μικρούτσικο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος δημιούργησε μια απαράμιλλης σημασίας μουσική περιοχή, συνδυάζοντας μοναδικά: παραδοσιακά, έντεχνα, κλασικά, και σύγχρονα στοιχεία. Το πολυσχιδές έργο του θα μείνει ως διαρκής παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. Ο Δήμος Ηρακλείου, κάνοντας το χρέος του απέναντι στον κορυφαίο συνθέτη που δόξασε την ελληνική μουσική και την ταξίδεψε κι έξω από τα σύνορα της χώρας, του απένειμε στις 3 Δεκεμβρίου του 2022 την σημαντικότερη διάκριση που δίδεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτήν του Επιτίμου Δημότη της πόλης».

Διαβάστε επίσης:

Athens Pride: Γέμισε χρώμα η Αθήνα – Παρών και ο Τσίπρας (Photos & Videos)

Πέθανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Κύθηρα: Σήμα κινδύνου από σκάφος με μετανάστες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:14