search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:53
MENU CLOSE

«Γκάζι-φρένο» Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση

12.06.2023 06:00
MITSOTAKIS

Σε αντίθεση με στελέχη της ΝΔ που επιχείρησαν να εμφανιστούν «βασιλικότερα του βασιλέως» αμέσως μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος διατηρεί μια πολύ προσεκτική στάση, όσον αφορά στις προθέσεις του – αν είναι και πάλι πρωθυπουργός – σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία της ΝΔ στην επόμενη Βουλή και για να έχει τον απαραίτητο «αέρα» προκειμένου να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα (ποιες αναμένεται να είναι αυτές, παρακάτω…), ωστόσο, μετά από δηλώσεις στελεχών του κόμματος που, λίγο-πολύ, έλεγαν ότι η ΝΔ θέλει ακόμα και 180 βουλευτές για να περάσει μόνη της την αναθεώρηση, φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να θυμίζει ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή και ότι στόχος του είναι οι όποιες αλλαγές να έχουν συναινετικό χαρακτήρα.

Το ίδιο έκανε και στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, όπου εξήγησε ότι για τη διαδικασία της αναθεώρησης «χρειάζονται δύο Βουλές. Η πρώτη Βουλή είναι αυτή που προτείνει και η δεύτερη είναι αυτή που καταλήγει στην ακριβή διατύπωση των άρθρων του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν. Προφανώς και θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις, διότι απαιτούνται 180 βουλευτές σε τουλάχιστον μία από τις δύο Βουλές. Άρα το ίδιο το Σύνταγμα μέσα στη σοφία του επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις τις οποίες και προφανώς θα φροντίσω να αναζητήσω».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι όποιες αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνουν από το 2025 και μετά, προσθέτοντας με νόημα ότι «εννοείται θα απευθυνθούμε στα κόμματα, σε όλα τα κόμματα, και εκεί βέβαια όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους, έτσι δεν είναι; Παραδείγματος χάρη, το Άρθρο 16, να καταργηθεί επιτέλους αυτό το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει. Εκεί θα φανεί τελικά ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός ή ποιος συντάσσεται με απόψεις οι οποίες έρχονται ουσιαστικά από περασμένους αιώνες».

Γιατί, όμως, ο Μητσοτάκης τηρεί τη συγκεκριμένη στάση; Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

• Κατ’ αρχάς, διότι θέλει να αποκρούσει τις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψει από τις κάλπες «παντοδυναμία» του ιδίου, αντίληψη που έχει απορρίψει επανειλημμένα… μετά βδελυγμίας. Έτσι, εμφανίζεται συναινετικός, ώστε να μην δώσει την παραμικρή αφορμή να κατηγορηθεί για αλαζονεία.

• Σε δεύτερο επίπεδο, επειδή το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει ότι είτε κατά την πρώτη φάση – όταν συζητούνται τα υπό αναθεώρηση άρθρα του – είτε στη δεύτερη φάση – όταν η Βουλή ψηφίζει τα αναθεωρούμενα άρθρα – θα χρειαστούν 180 βουλευτές για να περάσουν οι όποιες αλλαγές. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα πρέπει να τα «βρει» και με άλλα κόμματα.

• Σε τρίτο επίπεδο, ο Μητσοτάκης, εκτός από το άρθρο 16, επιδιώκει σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρξουν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, και στο άρθρο 24 (περί Προστασίας του περιβάλλοντος), συνδυαστικά τα άρθρα 41 και 53 (Διάλυση της Βουλής και Βουλευτική περίοδος, με στόχο η πρόωρη διάλυση της Βουλής να προϋποθέτει απόλυτη πλειοψηφία του σώματος), το άρθρο 29 (Πολιτικά Κόμματα, με έμφαση στον έλεγχο της χρηματοδότησής τους), το άρθρο 25 (Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων, συνταγματική κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος), κ.λπ. Πολλές από τις αλλαγές που επιδιώκει να κάνει θεωρούνται πολιτικά «δύσκολες», οπότε προφανώς σκοπεύει να προχωρήσει κρατώντας όσο πιο χαμηλούς τόνους γίνεται.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας κατά ΝΔ: «Ζήτημα διχασμού για 10.000 ψήφους στη Ροδόπη»

Politico: Οι 11 πρωταγωνιστές του Qatargate – Η Καϊλή, ο Τζιόρτζι και ο Παντσέρι

Σκέρτσος για ΣΥΡΙΖΑ: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:53