search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:25
MENU CLOSE

Νέο τραγούδι των Beatles με ερμηνευτή τον Λένον, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

13.06.2023 17:15
beatles

Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ ηχογράφησε αυτό που αποκαλεί «το νέο και τελευταίο» τραγούδι των Beatles, το οποίο ερμηνεύει ο Τζον Λένον.

Ο Μακ Κάρτνεϊ δήλωσε ότι χρησιμοποίησε μια παλιά ηχογράφηση demo για να «βγάλει» την φωνή του Τζον Λένον και να την χρησιμοποιήσει στο νέο τραγούδι του θρυλικού συγκροτήματος.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει φέτος . «Μόλις τελειώσαμε και θα το δώσουμε σε κυκλοφορία φέτος», δήλωσε ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ στο Radio 4 Today

Ο Μακ Κάρτνεϊ δεν ανακοίνωσε τον τίτλο του τραγουδιού, αλλά σύμφωνα με τον Guardian είναι πιθανό να πρόκειται για μία σύνθεση του Λένον, του 1978, με τον τίτλο «Now and Then».

Η ηχογράφηση demo βρέθηκε σε κασέτες που είχαν την ένδειξη «Για τον Πολ», τις οποίες ο Λένον είχε γράψει πριν φύγει από τη ζωή και τις οποίες παρέδωσε αργότερα στον Μακ Κάρτνεϊ η χήρα του Λένον, Γιόκο Όνο.

Είχε ηχογραφηθεί με τον Λένον να παίζει πιάνο στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη.

Η ιδέα για την χρησιμοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία της αρχικής ηχογράφησης προήλθε από τον Πίτερ Τζάκσον, που υπέγραψε το οκτάωρο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Get Back». Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ ο παραγωγός Εμίλ ντε λα Ρέι χρησιμοποίησε την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης για να ξεχωρίσει τις φωνές των μελών του συγκροτήματος από τον ήχο χώρου.

Με αυτή την τεχνολογία ο Μακ Κάρντεϊ έκανε «ντουέτο» με τον Λένον στην πρόσφατη σειρά εμφανίσεων του, μεταξύ των οποίων και η συναυλία στο φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι.

Ο Τζάκσον «κατάφερε να ξεχωρίσει την φωνή του Τζον από ένα απόσπασμα από την κασέτα. Είχαμε την φωνή του Τζον και ένα πιάνο και τα ξεχωρίσαμε με την τεχνητή νοημοσύνη. Λένε στη μηχανή: αυτή είναι η φωνή. Αυτή είναι η κιθάρα. Αφαίρεσε την κιθάρα».

«Έτσι όταν καθίσαμε για να φτιάξουμε αυτό που θα είναι η τελευταία ηχογράφηση των Beatles, είχαμε ένα demo από τον Τζον και αποσπάσαμε από αυτό την φωνή του Τζον και την είχαμε καθαρή μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Μετά κάναμε την μείξη, όπως συμβαίνει συνήθως», εξήγησε ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Κατά το παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να ξαναηχογραφηθεί το συγκεκριμένο τραγούδι, αλλά εγκαταλείφθηκαν.

Το 2009 είχε κυκλοφορήσει μία εκδοχή αυτού του αρχικού demo, χωρίς τους ήχους χώρου και συμπεριελήφθη σε ένα CD, γεγονός που πυροδότησε φήμες ότι ήταν μια άλλη ηχογράφηση που εκλάπη από το διαμέρισμα του Τζον Λένον μετά τον θάνατό του.

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Στην κοιλιά του καρχαρία βρέθηκαν τα λείψανα του 23χρονου Ρώσου (σκληρές εικόνες)

Βρετανός ανακάλυψε ξεχασμένο γκαράζ με αυτοκίνητα αντίκες μεγάλης αξίας

Γερμανία: Τρομάζει η άνοδος του ακροδεξιού AfD – Δημοσκοπικό ρεκόρ σε νέα μέτρηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:25