search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 00:01
MENU CLOSE

Πόσοι κροίσοι θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα αγοράζοντας ακίνητα

13.06.2023 18:56
athina akinita

Σαν μαγνήτης τραβάει τους ξένους εκατομμυριούχους η Ελλάδα, καθώς όπως αποκαλύπτει η έκθεση της Henley & Partnes, πέρυσι 1.000 κροίσοι επέλεξαν να εγκατασταθούν στη χώρα μας, ενώ για φετος ο αριθμός τους θα είναι αυξημένος σε 1.200.

Συνολικά, 122.000 εκατομμυριούχοι (ορίζονται ως άτομα που διαθέτουν πλούτο τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων σε επενδύσεις) αναμένεται να μεταναστεύσουν φέτος και άλλοι 128.000 το 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το top 5 των χωρών που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των κροίσων το 2023 είναι η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ και η Ελβετία. Ο Καναδάς κατακτά την 6η θέση, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 7η ενώ την δεκάδα να συμπληρώνουν οι: Γαλλία, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία.

Το ελληνικό πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας φαίνεται να ενισχύει τη δημοτικότητά του… Θυμίζουμε ότι πλέον το ελάχιστο όριο της απαιτούμενης επένδυσης σε ακίνητα σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, να διπλασιάζεται σε 500.000 ευρώ.

Στον αντίποδα πάντως, οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκροές εκατομμυριούχων προβλέπεται να είναι οι: Κίνα, Ινδία, Βρετανία, Ρωσία, Βραζιλία.

«Γενικά, η κινητικότητα των εύπορων οικογενειών του πλανήτη επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα, με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις τις πρώην κορυφαίες θελκτικές χώρες για τους έχοντες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ» υπογραμμίζει ο Δρ. Γεργκ Στέφεν, Διευθύνων Σύμβουλος της Henley & Partners.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να «χάσει» 3.200 εκατομμυριούχους το 2023, ένα νούμερο υψηλότερο ακόμη και από την Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμο κατάσταση (3.000), με αποτέλεσμα να καταστεί τρίτο στις «απώλειες» πλουσίων, πίσω μόνο την Κίνα (13.500) και την Ινδία (6.500). Μάλιστα, η «φυγή» είναι διπλάσια από εκείνη του περασμένου έτους, όταν αποχώρησαν 1.600 εκατομμυριούχοι.

Η Αυστραλία που βρίσκεται στην «κορυφή» αναμένεται να προσελκύσει 5.200 εκατομμυριούχους το 2023, και παρόλο που τα ΗΑΕ πέφτουν στη 2η θέση μετά το ρεκόρ του 2022, θα υποδεχτούν 4.500 νέους εκατομμυριούχους. Η Σιγκαπούρη στην 3η θέση θα καλωσορίσει 3.200 εκατομμυριούχους, που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη χώρα, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με αναμενόμενη εισροή 2.100 εκατομμυριούχων.

Το Ισραήλ χάνει τη θέση του από το Top 10 καθώς οι εκατομμυριούχοι που θα το επιλέξουν ανέρχονται μόλις σε 600 σε σύγκριση με τους 1.100 το 2022.

Το έτος αιχμής για την πτωτική πορεία της Βρετανίας ήταν το 201, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Πριν από αυτό, οι εκατομμυριούχοι μετανάστευαν μαζικά στη χώρα, με τον καθηγητή Τρέβορ Γουίλιαμς, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Lloyds Bank να επισημαίνει πως: «ό,τι κι αν σκεφτεί κανείς για τα πλεονεκτήματα του Brexit, η Βρετανία έχει πολύ αφιλόξενη για τους εκατομμυριούχους».

Η Σουνίτα Σινχ Νταλά της Hourani & Partners συμφωνεί, προσθέτοντας ότι «η πρωτοφανής πολιτική μεταβλητότητα, το αυξανόμενο χρέος, το δυσλειτουργικό σύστημα υγείας, τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και ένα κακό κλίμα γενικά, πλήττουν την εικόνα του Λονδίνου».

«Τα μαθήματα για όσους ελπίζουν να προσελκύσουν εκατομμυριούχους είναι ξεκάθαρα: Η πολιτική σταθερότητα, τα καθεστώτα χαμηλής φορολογίας και ο βαθμός προσωπικών ελευθεριών, αποτελούν βαρόμετρα για εκείνους. Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος συνιστά τον μεγαλύτερο παράγοντα μετεγκατάστασης εκατομμυριούχων. Αλλά με τις εκλογές σε πολλές δυτικές χώρες τους επόμενους 18 μήνες, οι εκατομμυριούχοι τηρούν στάση αναμονής, με τα βλέμματά τους στραμμένα ιδιαιτέρως στους Αγγλοσάξονες» διαμηνύει ο βραβευμένος δημοσιογράφος Μίσα Γκλένι.

Διαβάστε επίσης:

Sky Express: Οι «υψηλές πτήσεις» του 2023 εκπέμπουν θετικά μηνύματα για τον Τουρισμό

Παραιτήθηκε από τη Reds ο CEO Γιώργος Κωνσταντινίδης

Coffee Island: Μπαίνει στα καλλυντικά μέσω της Coffee-Eco – Επένδυση σε βιομηχανική μονάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 23:57