search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:47
MENU CLOSE

Το «σοκ» της Ροδόπης

13.06.2023 11:43
thraki_new

Εδώ και μια εβδομάδα η Νέα Δημοκρατία έχει μετακινηθεί από την επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τους φόρους στο ζήτημα της Ροδόπης, θέτοντας επιτακτικά ζήτημα απομάκρυνσης για τους μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Κομοτηνή και Ξάνθη, τους οποίους θεωρεί «ενεργούμενα» του τουρκικού προξενείου.

Ζήτημα που έθεσε μετά τις εκλογές, αφού ο χάρτης της Ροδόπης βάφτηκε ροζ, μοναδική «παραφωνία» στο μπλε που κατέλαβε όλες τις περιφέρειες της Επικράτειας. Από την ηγεσία της ΝΔ διατείνονται ότι γνώριζαν πριν τις εκλογές για τις στενές σχέσεις των δύο υποψηφίων με το τουρκικό προξενείο και κυρίως για τις θέσεις που εκφράζουν υπέρ της ύπαρξης «τουρκικής» και όχι «μουσουλμανικής» μειονότητας όπως είναι η θέση του ελληνικού κράτους. Υποστηρίζουν επίσης, ότι είχε ειδοποιηθεί η Κουμουνδούρου αρμοδίως με κατεύθυνση να απομακρύνει τους δύο βουλευτές. Κι ακόμα ότι λόγω κομψότητας και διακριτικότητας τότε δεν υπήρξε δημόσια παρέμβαση από πλευράς ΝΔ, κι επιπλέον δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να χειριστεί το θέμα.

Πλέον η ΝΔ έχει περάσει από την κομψότητα στην… βαρβαρότητα, καθώς χειρίζεται με σοκαριστική και πρωτοφανή ωμότητα το θέμα, αποκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση», για μία κατάσταση στη Θράκη που αφορά όλα τα κόμματα και διαιωνίζεται επί δεκαετίες και εκβιάζοντας ανοιχτά και μεγαλόφωνα τους ψηφοφόρους της μειονότητας ώστε να ψηφίσουν αυτή την φορά σωστά διότι «ένα είναι το κόμμα» όπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και αν δεν το ψηφίσουν θα περάσουν δύσκολα, σύμφωνα με τα δικά της λόγια επίσης.

Προφανώς, το μήνυμα που εξέπεμψε η πρώην υπουργός Εξωτερικών για λογαριασμό της ΝΔ εκλήφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα ως μήνυμα που απευθύνεται όχι μόνο στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας αλλά ευρύτερα, σε όλη την κοινωνία. Το βασικό στοιχείο του μηνύματος είναι πως όποιος πάει κόντρα στην παντοδύναμη ΝΔ θα περάσει δύσκολα.

Δεν ξέρουμε αν η Ντόρα Μπακογιάννη ή η Νέα Δημοκρατία (άλλωστε ο Άκης Σκέρτσος συναγωνίζεται την πρώτη σε ωμότητα) έχουν θεωρήσει ότι πρέπει να σοκάρουν το κοινό διότι κάτι τέτοιο προκαλεί παράλυση και οδηγεί τυφλά στην κάλπη της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το σοκ και των ωμότητα, όχι μόνο για να αμυνθούν στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά προκειμένου να υπογραμμίσουν ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη περί ακραίας αλαζονείας και ανεξέλεγκτης δράσης που θα φέρει η εκλογική παντοδυναμία της ΝΔ αν επαναληφθεί στην κάλπη και να προειδοποιήσουν για το πώς θα είναι το «μετά». Πέρα από την τακτική άμυνας αλλά και τα ζητήματα θεσμών και Κράτους Δικαίου που ανακύπτουν μετά από μια τέτοια παρέμβαση, υπάρχει και το ζήτημα της εκλογικής στρατηγικής, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ένα όπλο έχει εξ αρχής όπως φαίνεται, να τρομάξει τους προοδευτικούς πολίτες για την επερχόμενη «ανωμαλία» που θα φέρει η ύπαρξη ενός παντοδύναμου κόμματος που θα καταπνίξει κάθε αντίθετη φωνή εντός κι εκτός Βουλής.

Τώρα πώς θα λειτουργήσουν οι δύο αντιτιθέμενες αυτές τακτικές, η χρήση του σοκ από τη μία και η ανάδειξή του από την άλλη μαζί με τα δεινά που το συνοδεύουν, μάλλον θα το δούμε μια και καλή στην κάλπη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά η ΝΔ να σταματήσει αυτό το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι που δηλητηριάζει το προεκλογικό κλίμα και κάνει την Άγκυρα να τρίβει τα χέρια της, αλλά ακόμη και συνήθως φιλικοί προς τη ΝΔ σχολιαστές και παρατηρητές δείχνουν να έχουν θορυβηθεί.

Από την άλλη και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκρούσει τις επιθέσεις της ΝΔ πιο αποτελεσματικά, όχι μόνο δηλαδή με τη ρητορική, δυστυχώς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να επηρεάζει το μεγάλο ακροατήριο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε θέση αδυναμίας και ένα βασικό του μειονέκτημα το οποίο από την πρώτη εβδομάδα έχει παραδεχτεί, η αδυναμία επιβολής ατζέντας καθ’ όλη την τετραετία, πλέον έχει επιδεινωθεί. Πρώτα σύρθηκε στην ατζέντα για τους φόρους, τώρα για τη Θράκη. Επομένως θα χρειαστεί να προχωρήσει και σε πράξεις, ο ίδιος θα κρίνει ποιες, για να διαλύσει όποιες εντυπώσεις σε βάρος του επηρεάζουν και ένα κεντρώο ή κεντροαριστερό κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Διαβάστε επίσης:

Ευημερία αριθμών – δυστυχία ανθρώπων

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο καλός πρωθυπουργός;

Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05