search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:35
MENU CLOSE

Eσθονία: «Ναι» στον γάμο και την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια

20.06.2023 23:40
ESTONIA
αρχείο AP (2012)

Η πρώτη χώρα της Βαλτικής που επιτρέπει τον γάμο και την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια γίνεται η Εσθονία, αφού το κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα σχετικό νόμο. Η χώρα της Βαλτικής αναθεώρησε το νόμο για το οικογενειακό δίκαιο της χώρας και οι τροποποιήσεις θα ισχύουν από την 1 Ιανουαρίου 2024.

Αυτή η πρωτοπορία περιλαμβάνει ότι δύο ενήλικες θα μπορούν να παντρεύονται «ανεξαρτήτως φύλου», καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις στον νόμο περί οικογενειακού δικαίου της χώρας.

Ο τροποποιημένος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Μάλιστα, πλέον είναι δυνατή και η υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου. Στην Εσθονία, μόνο ένα παντρεμένο ζευγάρι μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί, αν και οι ανύπαντροι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες και αμφιφυλόφιλοι μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση υιοθεσίας.

«Όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται το άτομο που αγαπούν και θέλουν να δεσμευτούν», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Kaja Kallas.

Όπως σημείωσε η ίδια, «με την απόφαση αυτή μπαίνουμε επιτέλους ανάμεσα στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, καθώς και σε όλες τις άλλες δημοκρατικές χώρες του κόσμου που έχουν θεσμοθετήσει την ισότητα στον γάμο».

«Πρόκειται για μια απόφαση που δεν αφαιρεί τίποτα από κανέναν, αλλά δίνει κάτι σημαντικό σε πολλούς», είπε και συνέχισε: «Δείχνει επίσης ότι η κοινωνία μας είναι στοργική και σέβεται ο ένας τον άλλον. Είμαι υπερήφανη για την Εσθονία».

Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αναγνωρίζονται νομικά στην Εσθονία από το 2016. Ενώ ο μέχρι τώρα νόμος αυτός αναγνώριζε τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, ο γάμος επιτρεπόταν μόνο μεταξύ μελών του αντίθετου φύλου.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Εσθονικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Απρίλιο του 2023 έδειξε ότι το 53% των Εσθονών πιστεύει ότι «οι σύντροφοι του ίδιου φύλου πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται μεταξύ τους», σύμφωνα με το CNN.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από την έναρξη της έρευνας το 2012. Τότε, το 60% των ερωτηθέντων ήταν κατά της ισότητας των γάμων.

Διαβάστε επίσης:

Κεντάκι: Επτάχρονος πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε 5χρονο μέσα σε σπίτι

Εξαφάνιση υποβρυχίου: Έχουν αέρα για 40 ώρες – Στο 1% οι πιθανότητες επιβίωσης

Αποκάλυψη BBC: Κύκλωμα σαδιστών βασάνιζε και σκότωνε μαϊμουδάκια σε live μετάδοση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:34