search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:50
MENU CLOSE

Εξαφάνιση υποβρυχίου: Έχουν αέρα για 40 ώρες – Στο 1% οι πιθανότητες επιβίωσης

20.06.2023 20:54
oceangate_titan_2006_1920_2_new
credit: Facebook/@OceanGate

Αέρας για περίπου 40 ώρες υπάρχει μέσα στο υποβρύχιο ενώ έχει γίνει αποστολή τηλεχειριζόμενου οχήματος στην τελευταία γνωστή θέση του μικρού σκάφους, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε συνέντευξη Τύπου της αμερικανικής Ακτοφυλακής για το τουριστικό υποβρύχιο που έχει χαθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο λοχαγός Jamie Frederick επανέλαβε ότι πρόκειται για μια “πολύ σύνθετη” έρευνα και ότι οι ομάδες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο.

Πρόσθεσε ότι η ακτοφυλακή θα συνεχίσει να ενημερώνει και ότι οι “σκέψεις και οι προσευχές” της είναι με το πλήρωμα και τις οικογένειές τους.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών (IFERMER – Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer) έστειλε στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού το πλοίο Atalante που μεταφέρει ρομποτικό βαθυσκάφος. Το ερευνητικό πλοίο Atalante αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του γύρω στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αύριο Τετάρτη.

Το υποβρύχιο, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions, μετέφερε τουρίστες στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο είναι: ο 61χρονος αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο 77χρονος γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ (διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού), ο 59χρονος βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation), ο 48χρονος πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.

Νωρίτερα η ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail ανέφερε ότι η εταιρεία OceanGate στην οποία ανήκει το υποβρύχιο που αναζητείται στον Ατλαντικό χρειάστηκε οκτώ ώρες για να δηλώσει την εξαφάνιση του στην Ακτοφυλακή αφότου έχασε επαφή μαζί του.

Κατά το δημοσίευμα: «Το υποβρύχιο Titan της εταιρείας βυθίστηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής περίπου 400 μίλια νοτιοανατολικά του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη. Στις 9.45 π.μ. – μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση – έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο, το Polar Prince. Όμως δεν αναφέρθηκε ότι αγνοείται στην αμερικανική ακτοφυλακή μέχρι τις 5.40 μ.μ., οκτώ ώρες αργότερα. Η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε ακόμη αργότερα, στις 9.13 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής».

Τώρα, οι ειδικοί λένε ότι το πλήρωμα – που έχει περίπου 45 ώρες οξυγόνου – έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης.

Ο υποπλοίαρχος David Mauget, πρώην διοικητής πυρηνικού υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα το πρωί στην DailyMail.com: “Αν συμβούλευα τον πρωθυπουργό, θα έλεγα ότι οι πιθανότητές τους είναι 1%.

‘Δεν τους έχουμε καν βρει ακόμα. Αν τους βρούμε, θα ανέβαζα τις πιθανότητες στο 15%. Είναι ζοφερο – δεν θέλω να το πω, αλλά προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής. Θαύματα συμβαίνουν [όπως τα αγόρια από την Ταϊλάνδη], αλλά αυτή είναι μια διαφορετική κατάσταση. Πρόκειται για έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο”.

Όλο το χρονικό

Ομάδες έρευνας και διάσωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν τουριστικό υποβρύχιο με πέντε επιβαίνοντες, που επρόκειτο να κάνει περιήγηση στο θρυλικό ναυάγιο. Η επαφή με τον Τιτάνα, όπως ονομάζεται το σκάφος, χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά με την κατάδυσή του το απόγευμα της Κυριακής.

Οι επιβάτες του Τιτάνα είχαν πληρώσει 250.000 δολάρια ο καθένας για να θαυμάσουν από κοντά το κουφάρι του Τιτανικού. Ανάμεσα τους ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ, κάτοχος τριών ρεκόρ Γκίνες, ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ κι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του Πακιστάν, ο Σαχζάντα Νταβούντ με τον 19χρονο γιο του.  

Στη μοιραία κατάδυση του Τιτάνα πιστεύεται ότι βρισκόταν και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του σκάφους Στόκτον Ρας. Σε παλαιότερο βίντεο ο  ίδιος είχε αναλάβει την ξενάγηση στο εσωτερικού του, εστιάζοντας στο πόσο απλός είναι ο χειρισμό τους.

Με μήκος 6,7 μέτρων και βάρος 10 τόνων το  υποβρύχιο σκάφος διαθέτει κάμερες, φώτα και σαρωτές ενώ χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink του Ιλον Μασκ για την επικοινωνία του. Χρειαζόταν περίπου δύο ώρες για να καταδυθεί 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού, όπου βρισκόταν το ιστορικό ναυάγιο.

Τι μπορεί να πήγε στραβά 

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν υποθέσεις για το τι ακριβώς συνέβη, οι ειδικοί αναπτύσσουν διάφορα σενάρια – από το να μπλέχτηκε στα συντρίμμια του Τιτανικού, μέχρι να έγινε διακοπή ρεύματος ή κάποιο πρόβλημα στο σύστημα επικοινωνίας.

Ο Τιτανικός βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βυθό του ωκεανού και γύρω από το ναυάγιο είναι σκορπισμένα διάφορα συντρίμμια του πλοίου από τότε που βυθίστηκε. «Υπάρχουν κομμάτια του παντού. Είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο Φρανκ Όουεν, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας και ειδικός σε θέματα έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων.

Η επαφή με το σκάφος χάθηκε 1 ώρα και 45 λεπτά αφότου καταδύθηκε για να πάει στο ναυάγιο, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλησιάζει ή και να έχει φτάσει μέχρι τον βυθό. Η μέγιστη ταχύτητα του Titan είναι 3 κόμβοι, αλλά κινείται με πιο αργό ρυθμό σε μεγαλύτερα βάθη.

Στην περίπτωση που μπλέχτηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού ή παρουσιάστηκε πρόβλημα στις επικοινωνίες, το υποβρύχιο σκάφος μπορεί να απορρίψει τα βάρη βύθισης που διαθέτει ώστε να κερδίσει άνωση και να βγει στην επιφάνεια. Όταν πλέει στην επιφάνεια έχει σήματα, φωτισμό και ανακλαστήρες για τον εντοπισμό του.

Ένα δυσμενές σενάριο είναι να παρουσιάστηκε διαρροή στο κύτος λόγω της πίεσης, σύμφωνα με τον Άλιστερ Γκρέιγκ, καθηγητή ναυτιλιακής μηχανικής στο University College του Λονδίνου.

«Αν έχει φτάσει στον βυθό και δεν μπορεί να επιστρέψει με τις δικές του δυνάμεις, τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Μπορεί το σκάφος να είναι άθικτο, αλλά υπάρχουν πολύ λίγα σκάφη που μπορούν να φτάσουν σε τέτοια βάθη και σίγουρα όχι οι δύτες», δήλωσε ο καθηγητής Γκρέιγκ.

Ο Κρις Πέιρι, απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε στο Skynews ότι μία επιχείρηση διάσωσης από τον βυθό «είναι πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση».

Διαβάστε επίσης:

Μπελέρης: Προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την διακοπή της προφυλάκισής του

Τιτανικός: Η βύθιση του «καταραμένου» πλοίου το 1912 – Όταν η θάλασσα μετατρέπεται σε υγρό τάφο (Videos)

NYT: Αμφιβολίες για το ελληνικό Λιμενικό και το ναυάγιο στην Πύλο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09