search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:36
MENU CLOSE

Θα «καίνε» οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών και τα επόμενα χρόνια

20.06.2023 21:43
akinita765- new

Το ράλι τιμών στην αγορά ακινήτων συνεχίζεται, ενώ προβλέπεται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, το 2023 οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν κατά 7,4%, από 11,1% το 2022.

Μάλιστα επαγγελματίες της αγοράς αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι η υψηλή ζήτηση για την απόκτηση κατοικίας έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο φέτος από ξένους επενδυτές.

Ετσι κι αλλιως οι Έλληνες διστάζουν να αποκτήσουν σπίτι καθώς, αφενός δυσκολεύονται να βρουν στεγαστικό δάνειο, αφετέρου, κατοικία σε τιμές προνομιακές βρίσκει κανείς μόνο σε πολύ παλαιά σπίτια ή σε περιοχές πιο υποβαθμισμένες.

Αλλωστε και με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώνεται στο 12,8% και των παλαιών στο 15,6%, γεγονος που τα καθιστα και αυτά απλησίαστα!

Εν τω μεταξύ κατά τους αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, το 2024 οι τιμές θα ενισχυθούν ακόμη περαιτέρω κατά 6,5%, το 2025 κατά 6% και το 2026 κατά 5,6%. Συνολικά η νέα άνοδος την τρέχουσα τριετία αναμένεται να αγγίξει το 20%, συγκεκριμένα 19,5%.

Σε ότι αφορά το κόστος στέγασης οι τιμες έχουν αυξηθεί έως και 70% την τελευταία διετία. Μάλιστα, έρευνες μεσιτών αναφέρουν ότι το 70% των διαθέσιμων ακινήτων -ειδικά στο λεκανοπέδιο-ενοικιάζονται με μίσθωμα άνω των 400 ευρώ.

Πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις, επισημαίνει ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση με τα εισοδήματα. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν, τα οποία υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο 27%, πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., περίπου 37%.
Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το φτωχότερο 20% των ελληνικών νοικοκυριών πληρώνει 43% (διάμεση τιμή) του εισοδήματός του στο ενοίκιο.

Όσο για τιμές ενοικίασης καταστημάτων σε προνομιακές θέσεις σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους; Αυτές χτυπούν κόκκινο, αφού ανταγωνίζονται επάξια σε τιμές το Μιλάνο, τη Ρώμη, την Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη! Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας BNP Paribas Real Estate, στην Ερμού, οι τιμές ενοικίων στα «καλά«» εμπορικά ακίνητα διαμορφώνονται στα 275 ευρώ/τ.μ.

Στα ίδια επίπεδα όμως  και συγκεκριμένα στα 280 ευρώ/τ.μ φτάνουν οι τιμές ενοικίων στους εμπορικούς δρόμους Gran Vía στη Μαδρίτη και στην Portal del Angel της Βαρκελώνη ενώ στο Μιλάνο στην Corso Vittorio Emanuele II φτάνουν τα 292 ευρώ ανά τ.μ. Στη Ρώμη και την Via del Corso αγγίζουν τα 258 ευρώ ανά τ.μ.

Διαβάστε επίσης:

Ούζο Βαρβαγιάννη: Rebranding και επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ στη μονάδα παραγωγής στο Πλωμάρι (Photos)

Fourlis: Στο 4ο τρίμηνο του 2023 η Trade Estates στο ΧΑ – Νέα καταστήματα Intersport, Holland & Barrett

Κωτσόβολος: Βάζει πωλητήριο ο Όμιλος Currys

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:31