search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:47
MENU CLOSE

Τσίπρας στον ANT1: Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή – Δεν θα προδικάσω την επόμενη μέρα πριν το αποτέλεσμα

23.06.2023 19:19
tsipras_ant1

Την άποψη ότι ο «κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου» θα ωφελήσει μόνο τη ΝΔ, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε, ότι στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις πρώτες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «αποκωδικοποιήσει το μήνυμα» της κάλπης και να προβεί σε όποιες αλλαγές μπορούσε. Όπως είπε, έγινε μια προσπάθεια ανανέωσης πολιτικού προσωπικού αλλά και μια προσπάθεια να εστιαστεί ο πολιτικός διάλογος στα προγράμματα των κομμάτων για την επόμενη μέρα και όχι στο παρελθόν.

«Το πιο κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα οι εκλογές γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα και δεν πρόκειται για δεύτερο γύρο», είπε χαρακτηριστικά, αν και όπως σημείωσε «προφανώς σκιάζει το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης». Ωστόσο, τόνισε, σε αυτή τη νέα εκλογική αναμέτρηση τίθενται «σκληρά διλήμματα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει συλλογικές διαδικασίες. Εγώ έχω ξεκαθαρίσει ότι θα είμαι παρών. Δεν φυγομάχησα ποτέ. Επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς. Το ίδιο θα πράξω και την επόμενη ημέρα. Θα είμαι παρών και θα καταθέσω το σχέδιό μου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κυβερνητική δύναμη. Το τι θα κάνω εγώ και πώς θα πορευτούμε την επόμενη ημέρα, θα το κρίνουμε συλλογικά.

Είμαι ένα πολιτικό ον που έχω μάθει να μάχομαι και όχι να φυγομαχώ. Έμεινα, έδωσα τη μάχη, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος. Δεν έφυγα, είμαι εδώ. Αφήστε όμως το αποτέλεσμα να μιλήσει, ας μιλήσουμε για το κρίσιμο διακύβευμα για το προγραμματικό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην υπενθύμιση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι ο ίδιος είχε δηλώσει πως όποιος χάσει με 6 μονάδες θα υποστεί συνέπειες, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «ήδη υφίσταμαι τις κυρώσεις. Ο ελληνικός λαός και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν καταφέρει και κερδίσει θα είναι μια διαφορετική ημέρα. Αλλά αν χάσει αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να αναστοχαστεί. Θα πάει σε μια διαδικασία. Μην επιμένετε σ’ αυτό το ερώτημα».

«Ιστορική ήττα της απλής αναλογικής, όχι με δική μας ευθύνη»

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, υπενθύμισε ότι ήταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς, αλλά και ένα δικό του όραμα το 2016 προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να μην είναι «τοξικό», αλλά να προωθεί τις συνεργασίες στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπέστη μια στρατηγική ήττα με ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων που δεν θέλησαν να «χορέψουν το ταγκό» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Έτσι, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν διαρκή άρνηση στη χείρα συνεργασίας που έτεινε, και ειδικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «άφηνε την πόρτα ανοιχτή στη ΝΔ και απόλυτα κλειστή στην προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης» με αποτέλεσμα να καταγραφεί «ένας κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου που ωφέλησε μόνο τη συντηρητική παράταξη».

Τώρα «ο πολίτης βρίσκεται μπροστά στα διλήμματα που του θέτει το πολιτικό σύστημα», αφού οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και έτσι αναμετρώνται δύο προγράμματα διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι παραμένουν «δυο τα κόμματα εξουσίας».

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε τη ΝΔ για αλαζονική στάση και έπαρση μετά τις εκλογές, προειδοποιώντας ότι «αυτό που επιδιώκουν για την επόμενη μέρα» δεν είναι απλά να κάνουν κυβέρνηση αλλά μια «ανεξέλεγκτη κυβέρνηση». Γι’ αυτό, είπε, είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάζει φραγμό στις επιδιώξεις αυτές, στο Κοινοβούλιο. 

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, δεν θέλουν απλά να είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση» είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για 180 έδρες […] Σε μία δημοκρατία, όταν ο έλεγχος της κυβέρνησης δεν γίνεται από μία ισχυρή δύναμη, λόγω του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων, τότε έχουμε μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Αν επαναληφθεί το αποτέλεσμα του Μαίου, αποδυναμώνεται η δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ακολούθως ρώτησε: «ποιον ευνοούν τα έξι ή επτά κόμματα στην Βουλή; Είναι στοιχείο δημοκρατίας να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στον κ. Μητσοτάκη».

«Ζήτημα σταθερότητας ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ»

Εάν επαναληφθεί ο ίδιος συσχετισμός της απλής αναλογικής, αποδυναμώνεται η δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο. Είναι και ζήτημα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και υγείας της δημοκρατίας να έχουμε την επόμενη μέρα έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για να μην φανώ αδιάκριτος δεν θα προδικάσω την επόμενη μέρα πριν δω το αποτέλεσμα. Προσδοκώ μέχρι να κλείσει η κάλπη και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δεν πετάμε στα σύννεφα, γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά για εμάς οποιαδήποτε προοπτική να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως μια δύναμη αξιόπιστη που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, είναι ο στόχος μας και θα είμαστε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο στις επάλξεις για να το πετύχουμε», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Για τη Θράκη

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της Θράκης, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη «για θρακοποίηση της προεκλογικής αντιπαράθεσης» και πρόσθεσε: «Και μόνο το γεγονός ότι συζητάμε για την Θράκη, είναι δυσάρεστο. Ήταν πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε πρωθυπουργός που να επιλέξει να εργαλειοποιήσει την ΕΥΠ και να αναδείξει σε διακύβευμα των εκλογών το θέμα της Θράκης. Ξέρετε πόσα σημειώματα μου έστελνε η ΕΥΠ; Το 2012 η κ. Μπακογιάννη πήρε πανελλαδικά 2,5% και στην Ροδόπη πήρε 18%, κανείς δεν είπε ότι έκανε συνεργασία με τον Ερντογάν».

Συνολικότερα είπε, ότι θα είναι λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη «να θέσει ζήτημα Θράκης στον Ερντογάν. Τι θα θέσει στο Ερντογάν, ένα εσωτερικό θέμα;». Ακολούθως σημείωσε ότι «το απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ αναφέρει τον δικό του βουλευτή που ήταν στρατευμένος στο Προξενείο».

Συνεχίζοντας την επίθεση, είπε ότι «ο κ Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή της ανάμειξης στην προεκλογική αντιπαράθεση του ευαίσθητου θέματος της Θράκης». Για τους δικούς του βουλευτές απάντησε: «Ουδέποτε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τουρκική μειονότητα, μόνο με τον Ζειμπέκ το είχε κάνει, και τότε του έγινε βαρύτατη επίπληξη. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ποτέ στενές σχέσεις με το τουρκικό προξενείο. Η ‘Αγκυρα ακολουθεί στην Θράκη, εδώ και 40 χρόνια, την ίδια πολιτική. Γιατί έγινε τώρα θέμα; Ο κ. Κατραντζή έκανε δηλώσεις για τουρκική μειονότητα, όχι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθως, έδωσε και την εξήγησή του για την ανάδειξη του θέματος: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ανεχθεί ότι μία περιοχή δεν είναι μπλε στον χάρτη, και έστειλε την αδελφή του να τους πει ότι αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει και δίνει αρνητική εικόνα για την χώρα. Η μουσουλμανική μειονότητα θα φύγει από την επιρροή της ‘Αγκυρας, όταν εφαρμοστεί μία πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας». Σε ερώτηση για το τι του είπαν οι δικοί του υποψήφιοι βουλευτές όταν τους κάλεσε, απάντησε: «Είπαν ότι είναι κυπατζίδικες τακτικές» – ενώ στο ερώτημα γιατί δεν κάνουν δήλωση, όπως τους ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε: «Ο προηγούμενος που ζήτησε να κάνουν δηλώσεις οι μουσουλμάνοι βουλευτές ότι δεν είναι Τούρκοι αλλά Έλληνες, ήταν ο κ. Μιχαλολιάκος. Τότε τον καταδίκασαν όλοι τον κ. Μιχαλολιάκο και επιβλήθηκε και πρόστιμο και μείωση μισθού. Ο κ. Μητσοτάκης μου ζήτησε να δημιουργήσω μείζον ζήτημα αποσύροντας τους υποψηφίους. Η όλη στάση του είναι μνημείο ανευθυνότητας και θα το βρούμε μπροστά μας. Αν το βάλει το θέμα της Θράκης στον Ερντογάν, θα είναι σαν να κάνει διμερές ζήτημα το θέμα της μειονότητας που είναι εσωτερικό θέμα».

Για το ναυάγιο στην Πύλο και τον φράχτη στον Έβρο

Για το ναυάγιο στην Πύλο υποστήριξε ότι η επίθεση που του έκανε η ΝΔ δείχνει «αλαζονεία και έπαρση» και εξήγησε: «Ήταν υποχρέωσή μου, αξιακή και πολιτική, να θέσω ερωτήματα. Αν δεν ήταν κατατρεγμένοι πολίτες που πνίγηκαν, θα έθεταν όλοι ερωτήματα. Δεν είναι δυνατόν να χάνονται 700 άτομα στην θάλασσα. Βάλλει κατά της χώρας; Ο πρώην υπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κ. Μίλιμπαντ, είπε ότι είναι διεθνής νομική υποχρέωση, όταν κινδυνεύουν άνθρωποι, να παρέμβει το λιμενικό για να σώσει ζωές. Το ίδιο και ο διεθνής τύπος. Είναι προφανές ότι έγιναν λάθη όταν χάνονται 700 ζωές. Δεν είμαστε μόνοι μας, εγώ δεν μίλησα ούτε για έγκλημα ούτε έκανα γνωμάτευση. Είδα όμως μία σειρά αντιφάσεις, δεν θέλω να κάνω άλλη κρίση».

Γενικότερα για το μεταναστευτικό και το θέμα του φράχτη στον Έβρο, απάντησε: «Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα με φράχτες. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον φράχτη. Είμαι κατά του να τον κάνουμε τον φράχτη εθνικό σύμβολο. Ο φράχτης είναι ένα εργαλείο που δεν θα λύσει το μεταναστευτικό προσφυγικό που είναι ένα πρόβλημα που μας υπερβαίνει. Το ναυάγιο της Πύλου είναι ντροπή της Ευρώπης, όχι της Ελλάδας. Χρειάζεται μία νέα μεταναστευτική πολιτική που να μοιράζει το βάρος». Υπογράμμισε τέλος, ότι «εμείς είμαστε με την ανθρωπιά. Και φύλαξη των συνόρων και διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

Σε ερώτημα για ενδεχόμενη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στο Βίλνιους στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, απάντησε: «Να γίνει, γιατί όταν δεν συζητάμε, δεν μπορούμε να έχουμε ελπίδα να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Εμείς θα συζητάμε και θα θέτουμε τις κόκκινες γραμμές μας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στην ατζέντα που θα ανοίξει με τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, βάζοντας τις κόκκινες γραμμές της που είναι η εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα να την υπερασπίζεται, ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει στρατό στα νησιά της για να τα υπερασπίζεται». 

Ακολούθως κατηγόρησε για δεξιά τον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι «έχει πετύχει κάτι δύσκολο: να πηγαίνει σε μία κατεύθυνση και να δίνει την εντύπωση ότι πηγαίνει σε άλλη. Έχει κάνει στροφή στα δεξιά αλλά δίνει την εντύπωση ότι είναι κεντρώος πολιτικός». Σε ερώτηση για την «τοξική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε ότι «ο λόγος της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση ήταν πολύ πιο τοξικός: με κατηγορούσε ότι είμαι προδότης, ότι αντάλλαξα τη Μακεδονία με τις συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προγραμματική αντιπολίτευση».

Για τις δηλώσεις του Όθωνα Ηλιόπουλου περί φορολόγησης των οδοντιάτρων απάντησε ότι «Ο Όθωνας Ηλιόπουλος είναι εξαιρετικός επιστήμονας και έκανε μία ανάλυση, για να μπορείς να κάνεις κοινωνική πολιτική και πολιτική στην υγεία πρέπει να έχεις και φορολογικά έσοδα. Επίσης ότι κάπως πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή».

Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομία, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «όλα όσα έχει εξαγγείλει είναι στον αέρα, γιατί δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει στην ΕΕ». Στην παρατήρηση ότι μπορεί να το επικαιροποιήσει εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, απάντησε: «Αν μπορεί να το επικαιροποιήσει ας βγει να το πει. Ο δημοσιονομικός χώρος είναι ελάχιστος, είναι της τάξης του 0,3%. Το πρόγραμμα το πραγματικό είναι αυτό που έχει δώσει στους Θεσμούς. Δεν θα έχουμε αύξηση του μέσου μισθού, αλλά του κατώτατου μισθού, που είναι διαφορετικό. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει πράγματα που δεν έχει δηλώσει στο μεσοπρόθεσμο και παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει πράγματα που θα κάνει, όπως αυτό που είπε ο κ. Πνευματικός για την υγεία, ότι θα πρέπει να πάμε σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων με ιδιώτες και διαλογή ασθενών». Θύμισε ότι στον Προϋπολογισμό του 2020 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι «θα δείτε πράγματα στη υγεία και θα ανατριχιάσετε, ήλθε η ώρα».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Marc: Στις 21,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Politico: Καμία απάντηση από την Ελλάδα στην προσφορά αεροσκάφους της Frontex πριν το ναυάγιο στην Πύλο

Τσίπρας: Μήνυμα για συμμετοχή στις εκλογές- «Η ψήφος που αφαιρείται από την κάλπη της δημοκρατίας προστίθεται στην κάλπη της ΝΔ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:47