search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:53
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Στο 29,13% το ποσοστό συμμετοχής έως τις 13.30

25.06.2023 14:18
PSIFODELTIA

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές διαμορφώνεται στο 29,13% μέχρι τις 13.30.

Σημειώνεται πως, σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι μειωμένη κατά 2,4%, καθώς η συμμετοχή τότε ήταν 31,52%.

Τα στοιχεία προέκυψαν από τη σχετική ενημέρωση των δικαστικών αντιπροσώπων σε 18.794 εκλογικά τμήματα που αντιστοιχούν στο 87% του συνόλου.

Υψηλότερη είναι η συμμετοχή στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ψήφισε ο ένας στους τρεις εγγεγραμμένους (33,52%) και ακολουθούν η Φθιώτιδα, η Β’ Θεσσαλονίκης, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική και η Λάρισα. Αντίθετα, η χαμηλότερη συμμετοχή παρατηρείται στη Φλώρινα με ποσοστό 17,03% και ακολουθούν, Κεφαλονιά, Ευρυτανία Λακωνία και Λευκάδα.

Η επόμενη και τελευταία ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 για το ποσοστό συμμετοχή έως τις 16:30.

Ο γ.γ. του ΥΠΕΣ ανέφερε, επίσης, ότι η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι ψήφισαν μία ημέρα νωρίτερα, έφτασε στο 70% (79,6% στις εκλογές του Μαΐου), καθώς από τους 25.500 εγγεγραμμένους προσήλθαν στις κάλπες οι 17.300.

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι έλληνες ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση και τους 300 της νέας Βουλής.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα τους (άδεια οδήγησης, βιβλιάριο υγείας). Σημειώνεται ότι αποδεκτά είναι και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια που έχουν λήξει.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Με απόλυτη προτεραιότητα ψηφίζουν όσοι δεν μπορούν την παρατεταμένη αναμονή έξω από τα εκλογικά τμήματα (έγκυες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ.), καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές.

Για τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, ισχύει από τις εκλογές του Μαΐου, η λειτουργία ειδικού χώρου υποδοχής, στο ισόγειο κάθε εκλογικού καταστήματος. Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο, ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος στο οποίο ανήκει ο ψηφοφόρος και προσέρχεται εκεί έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, και τον απαιτούμενο φάκελο.

Εφόσον είναι αναγκαίο ο εκλογέας μπαίνει στο παραβάν μαζί με τον τυχόν συνοδό του αλλά και με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης σε ονόματα υποψηφίων καθώς αυτές οι εκλογές διεξάγονται με τη μέθοδο της λίστας, στην οποία βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι κατά σειρά που εμφανίζονται στα ψηφοδέλτια.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ.

Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Διαβάστε επίσης:

Αθήνα: Επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της πόλης

Κίνηση τώρα: Χαμηλές ταχύτητες σε Αττική και Εθνική Οδό

Εκλογές 2023: Αγρότης στο Ναύπλιο πήγε να ψηφίσει με τον γάιδαρό του (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:48