search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 22:14
MENU CLOSE

Εκλογές 2023 – Γαλλικά ΜΜΕ: Τι σχολιάζουν για τη νίκη Μητσοτάκη και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς

26.06.2023 16:12
Untitled design
Eurokinissi

Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, η ενίσχυση της Ακροδεξιάς και οι απώλειες της Αριστεράς είναι τα στοιχεία που τονίζουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης στις ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα.

Για τη συντηρητική «Le Figaro», η νέα εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναμορφωθεί μέσω μεταρρυθμίσεων. Για την εφημερίδα, που σημειώνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μάλλον αναμενόμενο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη νέα Βουλή θα υπάρχουν τρία μικρά κόμματα κινούμενα ανάμεσα στον ακροδεξιό και το ναζιστικό χώρο.

Και η «Figaro» εκτιμά ότι οι Έλληνες, απομακρυνόμενοι σε μεγάλο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι θέλουν οπωσδήποτε να γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας πίσω τα χρόνια της πικρής οικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων διάσωσης. Παράλληλα τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπαψε να προβάλλει τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησής του που χαρακτηρίζονται από την ανάκαμψη της ανάπτυξης, στο 5,9% το 2022 και τη μείωση της ανεργίας, μετά την τελευταία δεκαετία της κρίσης.

Από την άλλη, η παραδοσιακά προσκείμενη στον χώρο της Αριστεράς εφημερίδα «Liberation» υπογραμμίζει ότι με βάση τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών η ελληνική Αριστερά «βυθίζεται». Επίσης, αναφέρει ότι τα ακροδεξιά κόμματα ξεπέρασαν το όριο του 3% για να εισέλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο και επισημαίνει ότι το κόμμα «Σπαρτιάτες» υποστηρίζεται από ένα πρώην μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που εκτίει ποινή φυλάκισης.

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, η «Liberation» υπογραμμίζει ότι υπέστη άλλη μια βαριά ήττα, μετά από ένα καίριο πλήγμα πριν από πέντε εβδομάδες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20,07% των ψήφων, μια πτώση άνω των 11,5 μονάδων σε σχέση με το 2019.

Τέλος, η εφημερίδα «Le Monde», έχει ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της με τίτλο που τα περιγράφει όλα σε λίγες λέξεις: «Εκλογές στην Ελλάδα: απόλυτη πλειοψηφία για τη συντηρητική Δεξιά του Μητσοτάκη». Στο άρθρο της επισημαίνεται ότι το νέο στοιχείο που προκύπτει στην ελληνική Βουλή με την παρουσία ακροδεξιών κομμάτων, αλλά και τις απώλειες της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά την «ανταρσία» Πριγκόζιν

Aίγυπτος: Κτήριο κατέρρευσε στην Αλεξάνδρεια – Οι αρχές αναζητούν επιζώντες (videos)

Υποβρύχιο Titan: Έρευνα από το αμερικανικό λιμενικό για τα αίτια της ενδόρρηξης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 22:13