search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:05
MENU CLOSE

Ελβετία : Αλωνίζουν Ρώσοι και Κινέζοι κατάσκοποι

27.06.2023 13:52
OHE

Hotspot κατασκόπων έχει γίνει η Ελβετία, όπως παραδέχτηκε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντικατασκοπείας της χώρας, επισημαίνοντας ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις απελάσεις Ρώσων από ευρωπαϊκές χώρες, η Μόσχα έριξε το βάρος στην Ελβετία. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον το ένα τρίτο των Ρώσων αξιωματούχων που είναι διαπιστευμένοι στην Ελβετία να είναι ύποπτοι για κατασκοπία.

Στην ετήσια έκθεση της ελβετικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας αναφέρεται ότι ενώ πολλοί Ρώσοι απελάθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από τη βόρεια Αμερική, η πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη προσέλκυσε ξένους κατασκόπους, όπως και η Γενεύη, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΟΗΕ.

«Στην Ευρώπη, η Ελβετία είναι ένα από τα κράτη με τον υψηλότερο αριθμό Ρώσων κατασκόπων, που δρουν με διπλωματική κάλυψη, λόγω και του ότι φιλοξενεί διεθνείς οργανισμούς», αναφέρεται στην έκθεση της ελβετικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας.

Η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ βρίσκεται στη Γενεύη, όπου επίσης φιλοξενούνται πολλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών οργανισμών, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες διπλωμάτες.
«Από τους περίπου 220 ανθρώπους που έχουν διαπιστευτεί ως διπλωματική ή τεχνικό και διοικητικό προσωπικό στις ρωσικές αποστολές στη Γενεύη και την Βέρνη, πιθανώς τουλάχιστον το ένα τρίτο εργάζονται για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», δήλωσε ο επικεφαλής της ελβετικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, Κριστιάν Ντουσέι.

Η ελβετική αντικατασκοπεία, με προσωπικό περίπου 450 ατόμων, υποχρεώθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία να διευρύνει τις επιχειρήσεις της και σε τομείς όπου έως τώρα δεν έδινε ιδιαίτερο βάρος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αποκτήσει για τους Ελβετούς οι αποστολές από την Τουρκία και την Ινδία, καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί εταιρίες από αυτές τις χώρες ως προκάλυμμα για τη δράση κατασκόπων.
Η Κίνα επίσης πιστεύεται ότι έχει δεκάδες κατασκόπους στις διπλωματικές αποστολές της στην Ελβετία, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όπως η Ρωσία.

Οι Κινέζοι κατάσκοποι δρουν χωρίς διπλωματικό μανδύα, κυρίως ως επιστήμονες, δημοσιογράφοι ή επιχειρηματίες.

Η εκτίμηση του επικεφαλής της ελβετικής αντικατασκοπείας είναι ότι η δράση των Κινέζων κατασκόπων θα ισχυροποιηθεί στην Ευρώπη.

«Καταβάλλουμε το μέγιστο των προσπαθειών» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ελβετικής αντικατασκοπείας, προσθέτοντας ότι η δράση ξένων κατασκόπων πλήττει την αξιοπιστία της χώρας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η συνολική εικόνα από τη δράση των κατασκόπων καθορίζεται και από την εντεινόμενη εχθρότητα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου που έχει επιδεινωθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Ένωση για Περιβάλλον: Τσιμέντο να γίνει;

Παράνομο εμπόριο οργάνων: Εξαπατούν νεαρούς Αφρικανούς, τους τάζουν καλύτερη ζωή και τους παίρνουν τα όργανα (Video)

Η Ρωσία αποσύρει τη δίωξη κατά της Wagner για στάση – Ελεύθεροι οι μισθοφόροι (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:03