search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:22
MENU CLOSE

Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Σάντσεθ – Μυστικό ταξίδι από τον επικεφαλής της CIA

01.07.2023 12:47
PEDRO SANCHEZ

Στο Κίεβο έφτασε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ήδη στο Κίεβο. Ήθελα η πρώτη ενέργεια της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ να είναι στην Ουκρανία με τον Ζελένσκι», έγραψε ο Σάντσεθ στον λογαριασμό του στο Twitter, επισημαίνοντας ότι θα μεταφέρει «όλη την αλληλεγγύη της Ευρώπης».

Σημειώνεται πως η Ισπανία ασκεί την 6μηνιαία εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από σήμερα, 1η Ιουλίου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η Προεδρία του Συμβουλίου ασκείται εκ περιτροπής από τα κράτη-μέλη της ΕΕ για ένα εξάμηνο. Κατά το εξάμηνο αυτό, η Προεδρία προεδρεύει στις συνεδριάσεις σε όλα τα επίπεδα του Συμβουλίου, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των εργασιών της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Μυστικό ταξίδι στο Κίεβο από τον επικεφαλής της CIA

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή στο AFP αμερικανός αξιωματούχος.

Το ταξίδι αυτό, για το οποίο δεν υπήρξε ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς επανέλαβε «τη δέσμευση των ΗΠΑ να μοιράζονται πληροφορίες ώστε να βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επιθετικότητας», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, την πρώτη που αναφέρθηκε στο εν λόγω ταξίδι, οι ουκρανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν στον Μπερνς σχέδια για την ανακατάληψη των εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις και για την έναρξη διαπραγματεύσεων για εκεχειρία ως το τέλος του έτους.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Το ταξίδι έγινε πριν την αποτυχημένη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να ξεκαθαρίσουν στη Ρωσία ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη στην ανταρσία.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι ο Μπερνς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), τον Σεργκέι Ναρίσκιν, για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Φλέγεται η χώρα από τις ταραχές – 1000 συλλήψεις τη νύχτα

Ινδία: Κόλαση φωτιάς σε λεωφορείο – 25 νεκροί, 8 τραυματίες

Ινδονησία: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 10 τραυματίες από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:22