search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:30
MENU CLOSE

Ισραήλ – Επίθεση στη Τζενίν: Η μεγαλύτερη φονική επιδρομή τα τελευταία 20 χρόνια (Videos/Photos)

04.07.2023 11:49
jenin-new

Δέκα νεκρούς, 100 τραυματίες και τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες άφησαν πίσω τους –ως τώρα – οι Ισραηλινοί στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν, όπου εξαπέλυσαν την μεγαλύτερη επιχείρηση των δύο τελευταίων δεκαετιών, με εκατοντάδες στρατιώτες να εισβάλουν σε σπίτια, να κάνουν μαζικούς ελέγχους και συλλήψεις και να πυροβολούν διακρίτως, την ώρα που drones έπλητταν στόχους σε διάφορα σημεία.

Τα ίχνη της εισβολής «σβήνουν» οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού που σαρώνουν τους δρόμους και συγχρόνως δημιουργούν οδοφράγματα για να μην μπαίνουν ασθενοφόρα στον προσφυγικό καταυλισμό.

Ιδιαιτέρως δραματική είναι η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου ζουν 18.000 Παλαιστίνιοι και τουλάχιστον 3.000 έχουν ήδη διαφύγει προς κάθε κατεύθυνση, ακολουθώντας νέους δρόμους προσφυγιάς.

Κύμα προσφύγων από τον προσφυγικό καταυλισμό

Ο παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός εκφράζει ανησυχίες ότι το κύμα φυγής από τον προσφυγικό καταυλισμό θα συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολεμική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Τζενίν θα συνεχιστεί για αρκετές μέρες ακόμα.

«Σε 15 λεπτά ακούστηκαν πάρα πολλές εκρήξεις και πυρά όπλων, τα περισσότερα που είχαμε ακούσει και αυτή είναι ένδειξη ότι η επιχείρηση δεν σταματά», μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην πόλη αυτή της Δυτικής Όχθης. «Στην πραγματικότητα η επιχείρηση συνεχιζόταν όλη τη νύχτα και δεν υπάρχει μια γωνιά στον προσφυγικό καταυλισμό όπου δεν έχουν εισβάλει», λέει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση του καταυλισμού έχει διακοπεί σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Παλαιστίνη, που επισημαίνει ότι δεν λειτουργούν οι υποδομές των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων και ένα κέντρο υγείας.

Έντονη ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ

«Δεν μπορούμε να παρέχουμε κρίσιμες υπηρεσίες», γράφει στο Twitter ο Άνταμ Μπουλούκος, διευθυντής της UNRWA στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Φάραν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε στο Radio4 του BBC ότι είναι δύσκολη η συγκέντρωση πληροφοριών για το τι ακριβώς συμβαίνει στον προσφυγικό καταυλισμό. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση των Ισραηλινών δεν διεξάγεται σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, ο Χακ απάντησε ότι ο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθύτατα» για την κατάσταση. «Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι όλα γίνονται με βάση τον νόμο και αυτό δεν συνάγεται από τα γεγονότα των τελευταίων 36 ωρών», πρόσθεσε ο Φάραν Χακ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς καταγγέλλει τους Ισραηλινούς για τη διάπραξη «εγκλήματος πολέμου».

Μπλοκάρουν την πρόσβαση γιατρών σε τραυματίες

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάλεσε τους εργαζόμενους στις αποστολές της να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όποιον έχει ανάγκη ιατρικής βοήθειας στη Τζενίν, αλλά κατήγγειλε ότι όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στον προσφυγικό καταυλισμό έχουν αποκλειστεί από τον ισραηλινό στρατό «για όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης παρότι υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται περίθαλψη μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό».

Οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού «κατέστρεψαν πολλούς δρόμους που οδηγούν στον προσφυγικό καταυλισμό καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση ασθενοφόρων στους ασθενείς», σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Οι Παλαιστίνιοι γιατροί και νοσοκόμοι προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια όπου υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται άμεση βοήθεια «σε μια περιοχή όπου πέφτουν πυροβολισμοί και γίνονται επιθέσεις από drones», περιγράφει η ανθρωπιστική οργάνωση.

Από τους δέκα νεκρούς, οι πέντε ήταν μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλος ένας μέλος της Χαμάς. Όλοι οι νεκροί είναι άνδρες, ηλικίας 17-23 ετών.

Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 20 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ισραήλ: θα συνεχίσουμε μέχρι να εξουδετερωθούν οι στόχοι

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να έχει 10 στόχους στη Τζενίν και η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί «μέχρι να εξουδετερωθούν όλοι».

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οκτώ τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στη Τζενίν και «δεν υπάρχουν μη μάχιμοι που να έχουν χάσει τη ζωή τους».

Ο Χαγκάρι παραδέχτηκε ότι έχουν τραυματιστεί και άμαχοι, αλλά υποστήριξε ότι η επιχείρηση είχε στόχο μόνο «τρομοκράτες». «Δεν είναι εισβολή στη Τζενίν, ούτε εναντίον αθώων Παλαιστίνιων. Είναι επιχείρηση εναντίον τρομοκρατών στον καταυλισμό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Διαβάστε επίσης:

Περού: Έτοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο της Ουμπίνας – Σε ετοιμότητα η Κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης (video)

Ουκρανική επίθεση με drones στη Μόσχα καταγγέλλει η Ρωσία – «Τρομοκρατική ενέργεια» (videos)

ΗΠΑ: Μακελειό στην Φιλαδέλφεια – 4 νεκροί από πυροβολισμούς, συνελήφθη ύποπτος (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:27