search
ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 17:39
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Στα όργανα η πίεση των προεδρικών για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος- Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις υποψηφιότητες

09.07.2023 10:50
SYRIZA_SIMA_new

Σε ρυθμούς αντίστροφης μέτρησης κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αύριο στη 1 το μεσημέρι πραγματοποιείται κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Στο τραπέζι θα τεθούν πιο λεπτομερώς τα θέματα του οδικού χάρτη που θα εισηγηθεί στην Κ.Ε. και το ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών για τις οποίες πρέπει να ξεκινήσει εντατική προετοιμασία.

Το θέμα του χρονοδιαγράμματος όπως έχει ψηφιστεί στην Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Κυριακής – Διαρκές Συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή νέας ηγεσίας στις 3 και 10 Σεπτέμβρη – αναμένεται να αμφισβητήσει το κομμάτι εκείνο της Κίνησης Μελών που ζητά εκλογή προέδρου μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

«ΔΕΘ θα έχουμε νέο αρχηγό»

Στη σύσκεψη της Κίνησης Μελών το βράδυ της Παρασκευής και μετά από μια εβδομάδα ζυμώσεων, κατά πληροφορίες υπήρξαν στελέχη που στήριξαν το ψηφισθέν χρονοδιάγραμμα τα οποία έδειξαν να το ξανασκέφτονται (αναφέρεται πως ένα τέτοιο πρόσωπο ήταν η Θεοδώρα Τζάκρη) ή πρόσωπα με αμφίσημη στάση που έδειξαν να μετακινούνται πιο αποφασιστικά στη γραμμή για εκλογή προέδρου μετά τις Αυτοδιοικητικές.

Στη δεύτερη περίπτωση περιλαμβάνεται ο Νίκος Παππάς ο οποίος σε δηλώσεις του στις αρχές της εβδομάδας έδειξε να στηρίζει τις συλλογικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα και σημείωνε πως στη «ΔΕΘ θα έχουμε νέο αρχηγό», εν τούτοις τώρα φαίνεται πως θα συμπλεύσει με τη γραμμή που στηρίζουν οι Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Τεμπονέρας (αλλά και συνολικότερα η τάση ΡΕΝΕ από την οποία προέρχεται). Άλλωστε στην συνεδρίαση της ΠΓ δεν στήριξε το χρονοδιάγραμμα για εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβριο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη στιγμή της ψηφοφορίας βγήκε από την αίθουσα.

Πάντως η Κίνηση Μελών είναι σαφές ότι δεν είναι ενιαία και είναι ενδεικτικό ότι στην προαναφερθείσα σύσκεψη συμμετείχαν οι ομάδες Σπίρτζη και Παππά, κάποιοι πασοκογενείς, αλλά απουσίαζε η ομάδα Ζαχαριάδη και πρόσωπα όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Πάντως, από στελέχη της «πλειοψηφίας» που σχηματίστηκε στην ΠΓ της προηγούμενης Κυριακής, στη βάση του χρονοδιαγράμματος, εκφράζεται η εκτίμηση ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί.

Ως εκ τούτου η προσπάθεια της Κίνησης Μελών να έχει τον χαρακτήρα της διερεύνησης των συσχετισμών στην Κεντρική Επιτροπή μέσα από την πρόταση για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, με την εκλογή προέδρου να διεξάγεται ύστερα από Έκτακτο Συνέδριο, μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αντίστροφη μέτρηση

Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες, πλέον θεωρείται ζήτημα χρόνου οι πιθανοί υποψήφιοι να αρχίσουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την Κεντρική Επιτροπή (15 – 16 Ιουλίου) όπου οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν και επίσημα.

Τα πρόσωπα στα οποία εστιάζεται το ενδιαφέρον και φέρονται κοντά στο να πουν το «ναι» είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Παύλος Πολάκης.

Σημειώνεται ότι και ο τελευταίος, όπως και οι τρεις πρώτοι, στις προγραμματικές δηλώσεις έστειλε τα δικά του μηνύματα ενότητας: «θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προγραμματική και οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτελέσει σύντομα την εναλλακτική επιλογή στην Νέα Δημοκρατία που αποφάσισε ο λαός να μας κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του που θεωρήθηκε και ως «παρών» στην κούρσα της διαδοχής.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Και τώρα μάχη για τις αυτοδιοικητικές – Οι επόμενες κινήσεις Ανδρουλάκη 

ΠΑΣΟΚ: «Καλό θα είναι ο πρωθυπουργός να ακούει πιο προσεκτικά»

Κωνσταντοπούλου: «Ναι» στη διάταξη για την ψήφο των αποδήμων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 17:36