search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 03:35
MENU CLOSE

Τσάι, συμπάθεια και οικολογικός ακτιβισμός στη συνάντηση Μπάιντεν – Καρόλου

10.07.2023 16:15
biden charles

Δεκτός στο Ουίνδσορ έγινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα, για την ανανέωση της γνωριμίας με τον βασιλιά Κάρολο Γ’, η οποία εκτείνεται δεκαετίες πίσω.

Ο Μπάιντεν αποφάσισε να κάνει μια στάση στη Βρετανία στο δρόμο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτής της εβδομάδας στη Λιθουανία, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια πρώτη διμερή συνάντηση με τον Κάρολο από τότε που ανέβηκε στο θρόνο, παράλληλα με τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρόεδρος έχασε τη στέψη του βασιλιά τον Μάιο, όπου οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν, και επέλεξε να μην επισκεφθεί τη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία τον Απρίλιο.

Ο Μπάιντεν και ο Κάρολος έχουν πολύ διαφορετικό υπόβαθρο, αλλά είναι παρόμοιας γενιάς -ο βασιλιάς είναι έξι χρόνια νεότερος από τον Μπάιντεν– και μοιράζονται μια ισχυρή δέσμευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και μια βαθιά αγάπη για την Ιρλανδία και τον ιρλανδικό πολιτισμό.

Ο Μπάιντεν, περήφανος Ιρλανδοαμερικανός όπως έχει δηλώσει, έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ιδιωτικά ότι δεν είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής της αγγλικής μοναρχίας. Όμως, έχει πει σε συμμάχους, ότι σεβόταν την ηγεσία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και βρήκε κοινό έδαφος με τον Κάρολο σχετικά με την ανάγκη να καταπολεμηθεί επειγόντως η κλιματική αλλαγή.

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της συνάντησης των δύο ανδρών. Ο Μπάιντεν και ο Κάρολος θα λάβουν κοινή ενημέρωση από τον Υπουργό Ενεργειακής Ασφάλειας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς και τον Ειδικό Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι σε μια υπερατλαντική προσπάθεια να «επιταχύνουν την ανάπτυξη κυριολεκτικά τρισεκατομμυρίων δολαρίων» επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή, όπως είπε ο Κέρι στο BBC την Κυριακή.

Ο Βασιλιάς Κάρολος υπερασπίστηκε την πράσινη πολιτική πολύ πριν θεωρηθεί mainstream, και έχει χρησιμοποιήσει με συνέπεια την επιρροή του για να υπερασπιστεί το περιβάλλον. Ο Μπάιντεν προσπάθησε να επιβεβαιώσει τον ρόλο των ΗΠΑ στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, προσχωρώντας ξανά στη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι δύο ηγέτες έχουν ενώσει τις δυνάμεις του σε πράσινες εκστρατείες στο παρελθόν, με τις τηλεοπτικές κάμερες να «συλλαμβάνουν» τον Μπάιντεν να λέει στον τότε πρίγκιπα στη σύνοδο κορυφής της COP26 για το κλίμα, ότι «σε χρειαζόμαστε πολύ» στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση των εκπομπών.

Και οι δύο ηγέτες έχουν επίσης υπογραμμίσει προηγουμένως τη σημασία της συμμετοχής των μεγάλων επιχειρήσεων στο θέμα, όπως τονίστηκε από την Πρωτοβουλία Βιώσιμων Αγορών του βασιλιά.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν-Πριγκόζιν μετά την ανταρσία – «Είμαστε στρατιώτες του αρχηγού του κράτους», είπαν οι διοικητές της Wagner

Αιμορραγικός πυρετός: H νέα απειλή για τη παγκόσμια υγεία – Πώς μεταδίδεται, τι προκαλεί (Videos/Photo)

Μαρκ Ρούτε: Αποσύρεται από την πολιτική ο Ολλανδός πρωθυπουργός – Κυβέρνησε για 13 χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 01:05