search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:07
MENU CLOSE

Αχτσιόγλου: Στο Ωδείο Αθηνών την Τετάρτη η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας – Φήμες για στήριξη και από Γαβριήλ Σακελλαρίδη (video)

11.07.2023 15:20
achtsioglou_1107_1920-1080_2_new

Αύριο στις 12:30 το μεσημέρι η Έφη Αχτσιόγλου ανακοινώνει την υποψηφιότητά της σε εκδήλωση που θα γίνει στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών.

Η κ. Αχτσιόγλου, η οποία είναι η πρώτη που ανακοινώνει την υποψηφιότητά της αναμένεται να παρουσιάσει και τις θέσεις της, την πολιτική πλατφόρμα με την οποία θα πλαισιώσει την υποψηφιότητά της. Μένει να δούμε ποια πρόσωπα θα βρεθούν στο πλευρό της.

Μάλιστα, φήμες και πληροφορίες αναφέρουν ότι την στήριξή του στο πρόσωπο της θα δώσει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Eteron και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ως το φθινόπωρο του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου είχε δημόσια καταθέσει την στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος, άφηνε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο της πολιτικής και κομματικής επαναδραστηριοποίησής του.

Ποιοι την στηρίζουν

Ως βάση εκκίνησης έχει στήριξη από την κίνηση 6+6, αριστερόστροφων στελεχών από τη νέα γενιά που το προηγούμενο διάστημα πλαισίωσαν τον Αλέξη Τσίπρα όπως οι Νάσος ΗλιόπουλοςΔημήτρης ΤζανακόπουλοςΔανάη Κολτσίδα, κ.ά.

Έχει τη στήριξη του Αλέξη Χαρίτση, καθώς εξ αρχής βρίσκονται σε συνεννόηση και έχουν συμφωνήσει πως όποιος εκ των δύο κατέβει υποψήφιος ο άλλος θα στηρίξει.

Έχει στήριξη από κομμάτι της Ομπρέλας, ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προτίθεται να την στηρίξει, ακόμη και αν είναι ο ίδιος υποψήφιος στον πρώτο γύρο, θα της δώσει την στήριξή του στον δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά πρόσωπα εκτός των δύο αυτών τάσεων θα έχει την στήριξη από πρόσωπα όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ο Κώστας Ζαχαριάδης από την Κίνηση Μελών (ο οποίος πλέον ακολουθεί διαφορετικό βηματισμό από τα άλλα ηγετικά στελέχη της τάσης όπως οι Παππάς, Σπίρτζης, Πολάκης), πασοκογενή στελέχη όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, και άλλα στελέχη της διεύρυνσης όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ και ο Νίκος Μπίστης από την Γέφυρα.

Ο «ενοχλημένος Τσίπρας»

Κοινώς, φαίνεται να υπάρχει ένα ρεύμα συσπείρωσης γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου, το οποίο ενδεχομένως λειτουργεί και ως «παράσταση νίκης».

Ενδιαφέρον έχει, μέσα σε αυτό το κλίμα, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να είναι ενοχλημένος από τις συζητήσεις για αναβολή και να εκφράζει ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο καθυστερήσεων. Είναι με ερωτηματικό αν αυτή η «ενόχληση» μεταφράζεται σε «κλείσιμο του ματιού» προς τους υποψηφίους που «ταυτίζονται» τρόπον τινά με τις «γρήγορες» διαδικασίες, που στήριξη η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Νίκος Παππάς: Υποψηφιότητα και συμβιβαστική πρόταση για τον χρόνο εκλογής προέδρου

Από την άλλη έτοιμος για ανακοινώσεις, πιθανότατα όμως όχι πριν την Κεντρική Επιτροπή, φέρεται πως είναι και ο Νίκος Παππάς, μετά από αλλεπάλληλες ζυμώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες στην Κίνηση Μελών.

Ο ίδιος χθες, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας παρουσίασε και μια νέα, ενδιάμεση πρόταση με πρόθεση αυτή να είναι συμβιβαστική για τον χρόνο εκλογής προέδρου. Προέκρινε μια «λύση που θα δίνει χρόνο και ταυτόχρονα δεν θα πηγαίνει πολύ μακριά» δείχνοντας ουσιαστικά προς τα τέλη Σεπτέμβρη, ώστε τα μέλη να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές και να έχουν το χρόνο να ενημερωθούν καλύτερα για τις θέσεις των υποψηφίων.

Επαναλαμβάνεται πως η κυρίαρχη πρόταση αυτή τη στιγμή, την οποία θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία στην 300μελή Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο προβλέπει Διαρκές Συνέδριο (με τους συνέδρους του προηγούμενου συνεδρίου) στις 26 – 27 Αυγούστου και εκλογή αρχηγού στις 3 και 10 Σεπτέμβρη.

Στον αντίποδα υπάρχει η πρόταση για εκλογή προέδρου μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές που διακρίνεται σε δύο εκδοχές:

· Αυτή του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος, όπως διευκρίνισε χθες, μιλά για Διαρκές Συνέδριο και στη συνέχεια εκλογή αρχηγού το Νοέμβριο.

· Κι εκείνη του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος μιλά για Έκτακτο Συνέδριο και μάλιστα όχι μόνο προγραμματικό αλλά και καταστατικό, με νέους συνέδρους, επίσης τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση το Έκτακτο Συνέδριο απαιτεί πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί και στην πράξη το κόμμα δε θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο οπότε αναγκαστικά θα πάει ακόμη πιο πίσω.

Πάντως, μπορεί στελέχη όπως ο Παππάς ή Πολάκης να διευκρίνισαν περισσότερο τις θέσεις τους σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ωστόσο ουσιαστική συζήτηση δεν υπήρξε – κεντρικό θέμα άλλωστε ήταν οι αυτοδιοικητικές. Δεν αναμενόταν άλλωστε εξ αρχής κάποια εξέλιξη σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα στο επίπεδο της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς στελέχη της πλειοψηφίας διεμήνυαν από πριν πως το όργανο έχει αποφασίσει επ’ αυτού και δεν μπορεί να γίνει νέα ψηφοφορία, οπότε όποιος διαφωνεί μπορεί να το θέσει στην Κεντρική Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης:

Μάντζος: «Η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις μας για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Η κυβέρνηση που έβλεπε τα πλοία να… ακριβαίνουν – Ανήμπορη να μειώσει τις τιμές στα ακτοπλοϊκά

Μητσοτάκης για Τουρκία: Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οδικό χάρτη για τη μία διαφορά που έχουμε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:06