search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:56
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση που έβλεπε τα πλοία να… ακριβαίνουν – Ανήμπορη να μειώσει τις τιμές στα ακτοπλοϊκά

11.07.2023 13:31
ploia_peiraias

Υποκριτικές ήταν όπως φαίνεται οι κυβερνητικές εξαγγελίες για παρέμβαση στο θέμα των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έχουν «εκτοξευτεί», κάνοντας τις διακοπές στα νησιά άπιαστο όνειρο για μεγάλη μερίδα πολιτών.

Επί της ουσίας και λίγες μόνο μέρες μετά τις δηλώσεις και τις υποσχέσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε ηχηρή ομολογία ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά και θα αναζητήσει άλλους τρόπους εξομάλυνσης του ζητήματος.

Η πολυδιαφημισμένη σημερινή σύσκεψη επί του θέματος στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για κυβερνητικούς παράγοντες που θα προσπαθήσουν να πάρουν με το…καλό τις εταιρείες ζητώντας τους να δώσουν πακέτα προσφορών!

Προσδοκούν δηλαδή σε μία αναίμακτη «συμφωνία κυρίων» με τους πλοιοκτήτες, ενώ παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να «μαζευτεί» το θέμα και να υποβαθμιστεί επικοινωνιακά.

«Δεν υπάρχουν υπερκέρδη» λένε οι ακτοπλόοι

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, οι όποιες ανακοινώσεις για το θέμα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων θα γίνουν μετά την απογευματινή συνάντηση με τους ακτοπλόους, ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κρατάει πολύ μικρό καλάθι, καθώς δεν έχει ούτε τα εργαλεία, ούτε και τα νομικά μέσα για να υποχρεώσει τον κλάδο να «κατεβάσει» τις τιμές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κλάδος των ακτοπλόων ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη, τα οποία θα μπορούσαν να φορολογηθούν, όπως έγινε με τις εταιρείες ενέργειας, και από τα ποσά που θα συγκεντρωθούν να υπάρξει μια κάποια επιδότηση στις τιμές των εισιτηρίων, ενώ φέρεται να θέτει και ζήτημα δημιουργίας… επιβατών δύο ταχυτήτων (αυτών που θα επιδοτούνται και των υπολοίπων).

Μέτρα… γιοκ

Το σήμα της υποχώρησης έδωσε το πρωί της Τρίτης η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, η οποία κυνικά ομολόγησε ότι η σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν απλώς ένα επικοινωνιακό τρικ: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει για να δει τι συμβαίνει. Προφανώς δεν μπορεί να ορίσει τις τιμές, αλλά να ενημερωθεί για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί».

Στο ερώτημα που δέχθηκε αν γίνεται όλος ο ντόρος απλώς για ενημέρωση, η Σοφία Βούλτεψη απάντησε ότι «στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς δεν μπορείς να παρέμβεις νομοθετικά. Όταν γίνεται συνεννόηση, τα συζητάς όλα, κάνεις συστάσεις και ζητάς να δεις εάν θα διορθωθούν αυτά».

Διαβάστε επίσης:

Αχτσιόγλου: Ανακοινώνει την υποψηφιότητά της αύριο σε ειδική εκδήλωση

Καστανίδης για Ανδρουλάκη: «Έλεγε ότι “αγώνας δεν γίνεται χωρίς τον Καστανίδη” και μετά με άφησε εκτός Βουλής» (audio)

«Πράσινο φως» Μπάιντεν για τα F-16 στην Τουρκία μετά το «ναι» Ερντογάν για τη Σουηδία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:56