search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:48
MENU CLOSE

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για τις τσουχτερές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Τι θα συζητηθεί

11.07.2023 08:53
PLOIO NEW

Πονοκέφαλος για χιλιάδες οικογένειες σε σχέση με τον προγραμματισμό των διακοπών τους αποτελεί το ζήτημα των πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές των καυσίμων είναι αρκετά φθηνότερες σε σχέση με πέρσι.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει συγκληθεί για το πρωί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να δοθεί μία λύση στο ζήτημα εν όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Θα δώσουν το «παρών» ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και εκπρόσωποι της Ένωσης Ακτοπλόων.

Αναμένεται να αξιοποιηθούν όλα τα μέτρα που βρίσκονται στην εργαλειοθήκη της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά.

Αυτό που εξετάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο και το υπουργείο Ναυτιλίας είναι είτε φορολόγηση των υπερκερδών, είτε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους με βάση μια συγκεκριμένη ημερομηνία αναφοράς.

Ένα άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, έχει να κάνει με κάποιο είδος επιδότησης, στα πρότυπα του market pass, με ένα μέρος του κόστους να καλύπτεται από το κράτος.

Το απόγευμα της Τρίτης, δε, θα κληθούν στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι και των μεγάλων ακτοπλοϊκών εταιριών προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.

SOS από τους ξενοδόχους

Στο κάδρο μπαίνουν και οι ξενοδόχοι αφού υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι λόγω των ακριβών εισιτηρίων έχει μειωθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά αυτή την χρονική περίοδο με αποτέλεσμα να υπάρχουν άδειες κλίνες. Με πρόχειρους υπολογισμούς τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για μείωση σε ποσοστό γύρω στο 20%.

Μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης σημείωσε πως οι αυξημένες τιμές στην ακτοπλοΐα είναι ένα ζήτημα που ακούγεται έντονα και το οποίο έχουν θέσει οι τουριστικοί παράγοντες στις εταιρείες.

«Οι υψηλές τιμές στα ακτοπλοϊκά είναι αρνητικός παράγοντας στο να επισκεφτεί κάποιος την Κρήτη» ανέφερε, σημειώνοντας πως ειδικά για να ταξιδέψει μία 4μελής οικογένεια χρειάζονται αρκετά χρήματα.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια γενικότερα ο ίδιος αναγνώρισε πως «έχουν γίνει αυξήσεις αλλά είναι λελογισμένες» και «απόρροια του ενεργειακού κόστους που αυξήθηκε υπέρμετρα».

Ο κ. Γιαννούλης εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι η σεζόν θα είναι καλύτερη από πέρυσι, δεδομένου – όπως είπε – ότι η Ελλάδα παραμένει στα πέντε καλύτερα brands παγκοσμίως και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για διακοπές στη χώρα.

Ενισχύθηκαν γενναιόδωρα οι ακτοπλόοι μεσά στην υγειονομική κρίση

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού αναφέρει το εξής: «Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στην υγειονομική κρίση οι ακτοπλόοι εφοπλιστές ενισχύθηκαν γενναιόδωρα από την κυβέρνηση με 75 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον 37 εκατομμύρια δόθηκαν σε όλους εκείνους που τα πλοία τους εκτελούν άγονες γραμμές!

Έτσι η συνολική κρατική δαπάνη για τις άγονες γραμμές έχει εκτοξευτεί ετησίως στα 139 εκατομμύρια ευρώ!!» και προσθέτει:

«Φέτος ενώ οι τιμές των Ναυτιλιακών καυσίμων έχουν μειωθεί πάνω από 35% αλλά οι αντίστοιχες τιμές των εισιτηρίων παραμένουν στα υψηλά περσινά επίπεδα».

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Συγγενής ασθενούς χτύπησε ειδικευόμενη γιατρό για μια συνταγή

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 11 Ιουλίου

Καύσωνας «Κλέων»: Από αύριο ο υδράργυρος στα ύψη – Ποιοι πρέπει να προσέχουν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:47